Rad u Americi

Jedna od najuzbudljivijih stvari prilikom odluke o odlasku na Work & Travel program i odabiru poslodavca u Americi jeste kolika će ti biti satnica. U Americi, prosečna satnica koju studenti zarađuju pet puta je veća od satnica koju dobijaju u Srbiji. Minimalac koji je propisala vlada iznosi 7,25 USD po satu. Manja satnica zakonom je zabranjena, osim ako ne radite posao koji uključuje napojnice, kao što su npr. konobar u restoranu ili baser (busser). Zanimljivo, mnoge savezne države unutar Amerike imaju višu minimalnu satnicu te ona zna da iznosi i 11 USD. Viši minimalac obično je u vezi sa višim standardom, pa i troškovi smeštaja i osnovnih potreba znaju da budu viši.

Prilikom odabira posla u Americi savet je da se ne fokusirate isključivo na satnicu već i na druge karakteristike poput: lokacije poslodavca, troška smeštaja, hrane, postojanja mogućnosti za prekovremene sate i koja je verovatnoća pronalaska drugog posla. Često manje plaćeni poslovi donose veću mogućnost zarade u odnosu na poslove koji u startu imaju višu satnicu. Bez obzira na to koji posao odaberete, pored svih drugih prednosti, jedno je sigurno: zaradićete mnogo više novca nego što možete da zaradite u Srbiji.

Bitno je znati da se, kao i svugde, u Americi takođe plaća porez na dohodak. Porez se plaća na zarađeno. Dobra vest je da, nakon što se vratite u Srbiju, imate pravo na povrat poreza koji ste uplatili na programu.

NAČINI PRONALASKA POSLA

Pre-Arranged Job / Virtuelni intervjui

Odabirom Pre-Arranged mogućnosti zapravo biraš:

  • Osiguranu ponudu posla za vremenski period tvog izbora

  • Mogućnost upoznavanja svog budućeg poslodavca u Americi

  • Detaljne informacije o poslovima i destinacijama koje se nude

  • Pozitivne i negativne strane svakog poslodavca/destinacije na osnovu iskustva pređašnjih učesnika programa

  • Potpunu saradnju tokom tvog boravka kod američkog poslodavca koji razume pravo značenje Work and Travel programa

  • Pomoć prilikom prijave za Social Security Card

Virtuelni intervjui obično se odvijaju u našoj kancelariji ili u udobnosti vašeg doma. Oduzimaju malo vremena i odličan su način osiguravanja posla za leto u Americi. Unapred vam je poznato s kojim poslodavcem pregovarate i za koju poziciju, i lako je i proceniti koliko ste se svideli poslodavcu.

DOSTUPNU PONUDU POSLOVA POGLEDAJTE OVDE >>

Samostalan pronalazak

Ovo je nedvosmisleno najjeftiniji način za pronalazak posla. Od izuzetne je važnosti pomoć prijatelja koji su već bili na programu i imaju poznanstva: znaju poslodavce koji traže studente i kojima mogu da vas preporuče. Prijava za posao vrši se onlajn, obično slanjem mejlova. Imajte svakako na umu da je ovde bitan i faktor sreće i da ćete verovatno morati da pošaljete stotine mejlova i ispunite stotine obrazaca pre nego što dobijete ponudu za posao. Zato je bitno krenuti na vreme ako posao želite da pronađete na ovaj način. Zbog vaše sigurnosti, svaki poslodavac prolazi kroz proveru i identifikaciju od strane našeg partnera CIEE, tako da možete biti sigurni što se tiče prevara i lažnih ponuda poslova.

VAŽNO je znati da je rok za predaju ponuda za posao pri ovoj opciji raniji nego za ostale i da što pre predate ponudu, to će proces izdavanja radne dozvole i rešavanja dokumentacije trajati kraće.

PRIJAVI SE
 
 

DOZVOLJENE VRSTE POSLOVA UNUTAR PROGRAMA WORK & TRAVEL USA

U Americi imate pravo da radite poslove koji su sezonskog tipa. Obično su ti poslovi u sferi turizma i usluga – u hotelima, restoranima, dućanima, nacionalnim i zabavnim parkovima, a pozicije koje studenti obično dobijaju jesu: prodavci, konobari, barmeni, sobarice, nosači kofera, portiri itd. Sponzori odobravaju samo one poslove koji su prikladni i koji zadovoljavaju zahteve programa. Ako ste u potrazi za visokokvalifikovanim poslovima u svojoj struci, Work & Travel nije za vas, ali možete učestvovati na sličnim programima: Internship USA ili Professional Career Training USA. Uzimajući u obzir vašu sigurnost i određene zahteve Ministarstva spoljašnjih poslova (State Department), postoje mesta i poslovi koji su zabranjeni u okviru ovog programa. U nastavku možete videti opis čestih i popularnih pozicija.

Waiter

Ovo je najtraženiji posao među svim studentima. Istina je da možete jako puno zaraditi od napojnica, ali ovaj posao ima svoje karakteristike: morate imati odličan engleski, želju i spremnost na rad s ljudima i, po mogućnosti, prethodno iskustvo (uvek veliki plus).

Busser

Koliko god čudno zvučalo, ovaj posao nema veze s autobusima. Baseri su osobe koje čiste stolove u restoranima nakon što gosti odu s večere te pomažu konobarima u služenju večere kroz celo veče. Potrebno je dobro znanje i korišćenje engleskog jezika. Ova pozicija takođe zarađuje od napojnica.

Housekeeper

Houseperson, room attendant, 

houseman – sve su ovo različiti nazivi za istu stvar: sobarica. Glavni opis posla u ovom slučaju jeste čišćenje i uređivanje hotelskih soba, ponekad i većih oblasti poput hodnika, stepenica i sl. U ovom poslu bitno je imati oko za detalje, nije potrebno predobro znanje engleskog, česte su i napojnice.

Sales associate

Odnosi se na prodavca u prodavnici. Obaveze variraju u zavisnosti od proizvoda, ali obično uključuju poslove prodaje, komunikacije s kupcima, punjenje polica i slično. Drugi nazivi ove pozicije mogu biti: shop/sales assistant, retail assistant, clerk, retail sales clerk, shop clerk, grocery clerk.

Laundry attendant

Ovo je jedna od najboljih pozicija za studente koji nisu sigurni i ne osećaju se prijatno pri komunikaciji na engleskom. Posao uključuje sve poslove u vezi sa pranjem veša u hotelima ili restoranima kao što su njegov utovar i istovar, stavljanje čaršava i peškira u mašine za peglanje i sl.

Trip Host Person

Osobe koje rade na autobuskim linijama i proveravaju ulaznice, smeštaju i usmeravaju putnike, pomažu i sl. Ako volite da se vozite i dobro vladate engleskim, ovo je posao za vas.

Amusement park attendant

I druge pozicije poput: game attendant, rides operator – uključuju prodaju karata, osiguravanje mašina i brigu o sigurnosti korisnika, čišćenje i otvaranje parka. Većina parkova omogućava zaposlenima besplatno korišćenje atrakcija, što je sigurno veliki plus. Parkovi su odlično mesto za velike grupe prijatelja koji žele da rade na istom mestu.

S nama možeš odabrati između radnih mesta u SAD koja su na najpoželjnijim pozicijama i lokacijama. Pogledaj opcije koje se nude u nastavku, odaberi najbolju opciju za sebe i rezerviši svoju poziciju kod nas što pre.

DOSTUPNU PONUDU POSLOVA POGLEDAJTE OVDE