Zašto je važan izbor glavnog studijskog programa?

Više o profesionalnoj orijentaciji saznajte iz intervjua sa Svetlinom, dugogodišnjim konsultantom i karijernim trenerom.


„Šta želiš da studiraš?


Ovo pitanje se sve češće postavlja u početnim fazama srednjoškolskog obrazovanja. A njegov odgovor će dati pravac kako tvojoj akademskoj budućnosti tako i ostvarenju karijere nakon toga. Zato je izbor studijskog programa među najvažnijim odlukama za svakog budućeg studenta. Ali kako doći do pravog univerzitetskog programa i kada tačno treba da se odlučite? Na ove i druge važne teme odgovara Svetlina, dugogodišnji konsultant za visoko obrazovanje i trener za karijerno vođenje.

Zašto je važan izbor studijskog programa?


Izbor specijalnosti direktno je vezan za profesionalnu realizaciju i profesiju kojom ćete se nekada baviti. Podaci pokazuju da oko 1/3 svog života provodimo na radnom mestu, a istovremeno samo 30% ljudi voli ono što rade. Ovo su dva veoma dobra razloga da uložite razmišljanje i trud u odabir smera i da izbegnete začarani krug studiranja nečega jednostavno zato što morate da imate „neku vrstu diplome“.


Kada je najbolje vreme za karijerno vođenje?


Drugi razred srednje škole je ne samo veoma prikladan, već i imperativan momenat. Specijalnost (smer) koju odaberete na univerzitetu direktno je povezana sa izborom predmeta za profilisanje, a to se radi upravo u drugom razredu srednje škole.


Kakav je odnos između izbora profila škole i smera?


Odnos je veoma blizak i dvosmeran. Sa jedne strane, ne možete se prijaviti za smer ako niste učili prave predmete. Na primer, ako želite da studirate inženjering, profil koji nije matematika i fizika vam neće biti od pomoći ili će zakomplikovati proces prijave, primoravajući vas ili da izaberete drugi program ili da polažete dodatne ispite. Sa druge strane, profil vas priprema za akademsko usavršavanje u datoj oblasti.


Kako odabrati najprikladniji specijalitet?


Naravno, svi prvo pribegavaju savetima roditelja, prijatelja, sledeći uzore. Ovo su lepi koraci, ali nedovoljni. Potrebna je profesionalna i iznad svega nepristrasna procena onoga što možete da uradite. Polaganje objektivnog testa koji meri vaše veštine i interesovanja i upoređuje ih jedno sa drugim je izuzetno neophodno, praktično i vredno. Takav test je MiUniChoices, čiji je ekskluzivni zastupnik za Srbiju IntegralEdu.


Šta je test MiUniChoices?


Test uključuje 150 lakih pitanja na engleskom jeziku koja vas pitaju šta možete, volite i šta vas zanima. Nije potrebna prethodna priprema, samo vaši iskreni odgovori na pitanja da/ne/možda. Uzimaju se u obzir interesi i sposobnosti studenata, čime se sužava broj odgovarajućih studijskih programa i univerziteta.


A koje su njegove prednosti?


Test pokazuje snage učenika kao i one veštine na kojima treba raditi. U svakodnevnom radu sa studentima koji su položili test, primećujemo da se često u rezultatu – na listi smerova, nalaze oni za koje ni ne sumnjaju da odgovaraju njihovim kvalitetima, veštinama i interesovanjima.


Šta savetujete studentima koji se spremaju da izaberu svoj univerzitetski program?


Moj savet je da provere svoje stavove i interesovanja – uz pomoć kursa ili testa. Čak i ako imaju ideju, čak i ako su skoro svesni, drugo, objektivno mišljenje je ipak potrebno.


Uradite test profesionalne orijentacije ili saznajte koja je najbolja profesija ili studijski program baš za vas!
Istaknute Objave
Najnovije Objave