School Students Stairwell

Školovanje u Americi - Srednje škole u SAD-u

 Vodič za školovanje u Americi

Ovaj alternativni sistem srednjoškolskog obrazovanja uglavnom privlači učenike iz Evrope koji žele da se upišu na neki američki univerzitet. Istovremeno, studenti koji su se odlučili za Advanced Placement program mogu da se prijave na evropske univerzitete koji priznaju AP diplomu.

Po čemu se razlikuje?

U Americi školska godina počinje u avgustu ili septembru, a završava se krajem maja ili početkom juna. Podeljena je na dva ili tri dela, u zavisnosti od trajanja praznika u koje spadaju Božić, Uskrs i letnji praznici.

Učenici u srednjim školama imaju osoblje zaduženo za pomoć pri pisanju njihovih individualnih kurikuluma.

 

Koji je način podučavanja?

Kurikulum zavisi od od svake škole posebno, ali obično uključuje:

  • dva obavezna predmeta: engleski i američku istoriju ili sociologiju

  • četiri ili pet izbornih predmeta: matematiku, muziku, umetnost, biologiju, informatiku, ples, dramu.

 

Mnoge škole nude tzv. Advanced Placement program (AP), trogodišnji pripremni program (10-12. razred) koji obuhvata set obaveznih i izbornih predmeta iz različitih oblasti.

Ispiti i ocenjivanjeIspiti se vrednuju ocenama od A do F, gde je A najviša, a F najniža ocena. Akademski nivoi obrazovanja pripremaju učenike za njihovu državnu maturu za Advanced Placement program. Visoki rezultati na ovom ispitu izuzetno su priznati na koledžima i univerzitetima u SAD pa mogu delimično ili u potpunosti da oslobode studenta prve godine studija.

Srednja škola se završava u maju ili junu finalne akademske godine, a učenici dobijaju srednjoškolsku diplomu sa potrebnim kvalifikacijama za prijavu na univerzitete. Da bi dobili Advanced Placement Diploma (APID), učenici moraju da dobiju minimalno ocenu 3 (C) u barem pet predmeta koje su slušali tokom srednje škole.

 

 

Kada je pravo vreme za odlazak?

Srednjoškolsko obrazovanje u SAD traje šest godina – od 7. do 12. razreda. Tokom prve dve godine (13-14 godina) deca pohađaju tzv. Junior High School. Sledeće četiri godine (15-18 godina) učenici pohađaju Senior High School, koja poseduje jak akademski fokus i učenike priprema za upis na univerzitete.


Odluka o tome koji će razred budući učenik pohađati u potpunosti zavisi od škole. Najvažniji kriterijumi jesu detetove godine, nivo znanja engleskog jezika, kao i predmeti i ocene iz prethodne škole.

Školska godina u Americi - Razmena učenika 

Program kulturne razmene namenjen je učenicima od 15 do 18 godina koji žele da otkriju novi i zanimljiv svet, da se upoznaju sa načinom života, istorijskim znamenitostima, kulturnim dostignućima i običajima u različitim zemljama.

Obavezni uslov za učešće u programu je minimalni nivo znanja relevantnog jezika, što se potvrđuje polaganjem testa. Trajanje boravka je od 2 meseca do jedne školske godine.

Razmena učenika u SAD-u putem J-1 vize omogućuje srpskim učenicima da provedu jedno polugodište ili celu školsku godinu u srednjoj školi u SAD-u. Učenici pohađaju državnu srednju školu, te mogu iskusiti kako je to biti tinejdžer u Americi.