Salem.jpg

Školovanje u Nemačkoj - Srednje škole u Nemačkoj

Vodič za školovanje u Nemačkoj

Elitne privatne srednje škole i srednje obrazovanje u Nemačkoj - izaberite najbolje obrazovanje za svoje dete!

Nemačka nudi specifičan sistem srednjoškolskog obrazovanja. Posebnost njenog sistema jeste u tome što specijalizacija kreće jako rano, a to učenicima omogućava da se lakše zaposle u budućnosti.


Srednje škole u Nemačkoj dele se na tri vrste: Hauptschule, Realschule i Gymnasium.

U Hauptschule mogu da idu učenici starosne dobi između 10 i 15 godina (4-8. razred). Na kraju obrazovanja u toj vrsti škole učenici dobijaju svedočanstvo s kojim se mogu dalje upisati u strukovnu školu do 18. godine.


Realschule omogućava obrazovanje učenicima starosne dobi između 10 i 16 godina. Na kraju obrazovanja u toj vrsti škole učenici dobijaju svedočanstvo s kojim se mogu dalje upisati u strukovnu školu ili gimnaziju. Realschule kombinuje teoretsko i praktično obrazovanje.

Gymnasium se u većini pokrajina nudi od 13. razreda (za učenike od 10 do 19 godina), a završetkom te škole dobija se srednjoškolska diploma zvana Abitur koja mladima omogućava da nastave svoje obrazovanje na univerzitetu ili na nekoj drugoj visokoobrazovnoj instituciji.

 

Koji je način podučavanja?

Obrazovanje u gimnaziji je klasično, a učenici biraju između šest grupa predmeta: društvenih nauka, opšteg obrazovanja, matematike, prirodnih nauka, muzike i stranih jezika. Svaka škola nudi jednu ili dve vrste navedenih programa, gde učenici biraju najmanje dva intenzivna predmeta i sedam do deset standardnih predmeta. Neke privatne srednje škole uključuju program International Baccalaureate (IB).

 

Ispiti i sistem ocenjivanja

Na poslednjoj godini srednjoškolskog obrazovanja učenici polažu maturu tako što biraju predmete iz svoje izabrane oblasti – po jedan ispit za svaki od dva intenzivna predmeta i po jedan za svaki od dva standardna.

Sveukupan uspeh formira se tako što se sabiraju rezultati mature sa ocenama iz poslednje dve-tri godine srednjoškolskog obrazovanja. Nakon polaganja poslednjih ispita dobija se Abiturzeugnis, svedočanstvo srednjoškolskog obrazovanja u Nemačkoj. Ovaj dokument je neophodan ali često nedovoljan uslov za nastavak školovanja na univerzitetu ili na nekoj drugoj visokoobrazovnoj instituciji.

IntegralEdu preporučuje:
BBBIS.png
SALEM.png