SRB_LPC(January-Scolarship)_1740x380px.png

Školovanje u inostranstvu - stipendije za srednje skole u inostranstvu 

Najčešće pitanje koje čujemo od ambicioznih studenata sa velikim planovima za budućnost je: Koju školu moram da upišem da bih bio primljen na Oxford, Cambridge ili Harvard? Nastavak studija u vrhunskoj srednjoj školi u inostranstvu ogroman je korak ka prijemu na elitne univerzitete širom sveta.

Neke od najboljih britanskih bording škola, koje su partneri Integral-a, odlučile su da ponude stipendije talentovanim i uspešnim studentima iz Srbije i da im pomognu da ostvare njihove snove!

St. Andrews, Cambridge 
Stipendije:  do 75 % školarine
Akademski programi: GCSE, A-level, Pre - A - level, University foundation 
Uzrast: 15 - 18 god.

Stipendije do 75% školarine za studente sa visokim akademskim nivoom (GPA 10 i IELTS 7.5) za A-Levels. Za program pripreme za upis na univerzitet ( Foundation program) do 20 - 35% školarine. Koledž St. Andrev's Kembridž (St. Andrew's College, Cambridge) osnovan je 1976. godine kao prvi nezavisni A-Levels koledž u Kembridžu i do danas ga vodi ista porodica. Koledž nudi visokokvalitetno obrazovanje za međunarodne studente koji žele da budu primljeni na britanske univerzitete. St Andrev's dočekuje studente iz celog sveta da studiraju za GCSE, A-Levels i Foundation kurseve pre nego što se upišu na univerzitete u Velikoj Britaniji, a takođe su specijalizovani za podučavanje engleskog jezika i pomoć učenicima da postignu svoje ciljeve. Učenici pohađaju nastavu u malim odeljenjima sa u proseku samo 6 ili 7 učenika po odeljenju, i posvećenim ličnim mentorom za svakog učenika.

St. Bees School
Stipendije:  50% za školarinu ( 16. 320 funti popusta godišnje)
 Akademski programi: Pre-GCSE, GCSE, Pre-A level, A-level

Škola “St. Bees” ima više od 430 godina tradicije, i jedna je od najstarijih škola u Engleskoj. Smeštena na rubu UNESCO-ove svetske baštine, nacionalnog parka “Lake District”, St. Bees nudi obrazovanje i okruženje bez premca za uzrast od 11 do 18 godina. Dostupni programi su GCSE i nivoi A. Kroz naš globalni program (Global Awareness Programme) svaki učenik uči osnovne životne veštine koje će mu pomoći da razviju samopouzdanje, prezentaciju, sposobnost rešavanja problema i timskog rada, nešto što mnoge škole ne pokrivaju. Škola ima jedinstveni “Fusion” koncept, spajanje akademske strogosti britanskog kurikuluma, zajedno sa zapadnjačkim osobinama timskog rada i vođstva, uz naporan rad, i dubinom i odlučnošću istočnjačke škole obrazovanja. Kroz nastavni plan i program Fusion, škola St Bees pruža priliku za izučavanje matematike na izuzetno uspešan, inovativan i pionirski način.

Postoje različiti tipovi stipendija dostupni akademskim kandidatima u 2021. koji mogu doprineti smanjenjem naknade i do 50% za školarinu i internat.

To su: stipendije za akademske studije, kreativne umetnosti, sport i inženjerstvo. Uz izdašnu stipendiju od 50% za školarine i smeštaj, međunarodni studenti stiču obrazovanje svetske klase po pristupačnoj ukupnoj godišnjoj ceni od 16.320 GBP.

 

Akademske stipendije  (Academic Scholarships)

Kandidati mogu biti pozvani da polažu zaseban ispit.

 

Stipendije za kreativne umetnosti (Creative Arts Scholarships)

Stipendije za “Creative Art” dodeljuju se izvanrednim kandidatima koji se ističu u muzici, umetnosti ili scenskoj umetnosti.

 

Sportske stipendije (Sports Scholarships)

Sportske stipendije dodeljuju se izvanrednim, svestranim sportistima koji su postigli visok nivo kompetencije u sportu.

 

Inženjerske stipendije (Engineering Scholarships)

Inženjerske stipendije dodeljuju se izvanrednim inženjerima, onima koji vole STEM (science, technology, engineering and mathematics), posebno sa fokusom na robotiku, kodiranje i inženjerski razvoj.

 

Stipendija Full Circle za izuzetne studente (The Full Circle Scholarship for exceptional students)

Ova stipendija dodeljuje se samo jednom studentu svake godine, i to je najpoželjnija dostupna stipendija. Sa vrednošću od 30 %, dostupna je studentima i iz Velike Britanije i iz inostranstva.

ACS Cobham Colleges

 

Stipendije: 8.000 funti popusta godišnje  Akademski programi: IB Diploma, AP ( Advanced placement)  

ACS Cobham uvodi nagradu “Premier International” (Premier International Award) u vrednosti od 8.000 funti popusta godišnje na školarinu, i dostupna je svim novim učenicima koji se uspešno upišu u internat. Nova nagrada “Premier International” ima za cilj da omogući pristup većem broju porodica koje bi imale koristi od ACS obrazovanja, a koje inače ne bi mogle da se prijave za ACS.

 

Svetska škola IB od 1986. godine do danas postala je jedna od vodećih međunarodnih IB škola u Velikoj Britaniji, nudeći studentima iz više od 70 zemalja opcije za praćenje međunarodne mature (International Baccalaureate - IB), napredni kurs “Advanced placement” (američki kurikulum koristan za američke univerzitetske kandidate) i i programe srednjoškolskih diploma.

 

ACS Cobham je jedna od vodećih internata u londonskom području, sa prelepim kampusom na 130 hektara, izvanrednim mogućnostima za obrazovanje i istinskim međunarodnim etosom koji privlači mnoge međunarodne studente. Sa idealnom lokacijom na samo 30 minuta od aerodroma Heathrow, pruža neposredan pristup londonskom centru, ali istovremeno i ruralna lokacija pruža mirno, zeleno i sigurno okruženje.

 

Nastavni plan i program usklađen je sa visokim standardima, pripremajući učenike za polaganje poznate međunarodne mature (IB) i/ili naprednog kursa (Advanced Placement - AP), i drugih kurseva srednjih škola. Svetski jezici su jedan od naših osnovnih predmeta u HS i MS. Pored toga, učenici proučavaju dramu, muziku, umetnost, zdravlje i fizičko vaspitanje. Učenici se takođe podstiču da učestvuju u nizu zajedničkih i vannastavnih aktivnosti, uključujući sport, i da biraju između različitih izbornih predmeta i klubova, od “Modela Ujedinjenih nacija” do “Kodiranja sa ciljem”, i nadahnjuju svakog učenika da zavoli učenje i dostignu svoje idealno akademsko i društveno znanje.

ACS Cobham nudi učenicima niz usluga svetske klase, osiguravajući da se svaki učenik može prepustiti svom omiljenom sportu. Područje od 130 hektara takođe se široko koristi kako u nastavnom programu, tako i za vanškolske sportove i aktivnosti.

 

Vrhunski sadržaji koji se nudi učenicima:

- Najbolji izbor kvalitetnih sportskih objekata od bilo koje druge međunarodne škole u ​​Evropi

- Prilagođena okruženja za učenje, naučne laboratorije, biblioteke, IT hub-ovi

- Umetnički i muzički studiji

- Višenamenska teretana

- Interaktivni centar za učenje

- Novi centar za scenske umetnosti

- Nova trpezarija sa panoramskim pogledom

- Premium pansioni 21. veka

Kvalitet dostignuća učenika je odličan, što pokazuje stopa napredovanja od 98% prolaznosti za 2020. godinu i prosek od 35 IB poena (30 poena je svetskih prosek). Značajan faktor koji doprinosi je podsticaj visokokvalitetnog kurikuluma koji stavlja jednak naglasak na razvijanje ključnih dispozicija za učenje paralelno sa znanjem, veštinama i razumevanjem.

Abbey DLD - London, Cambridge,Manchester

 

Stipendije: do 40% (50% DLD London Campus)  Akademski programi: IGCSE, GCSE, A-level, Foundation Program

Grupu koledža Abbey DLD čine tri nezavisna koledža koji se nalaze u Kembridžu, Londonu i Mančesteru. Nude programe GCSE, A-Level, BTEC, Foundation, Pre-Sessional i Kombinovane studije. Od 1931. godine Abbey DLD sinonim je za visokokvalitetno obrazovanje, vrhunska univerzitetska odredišta i obogaćivanje studentskih iskustava.

Svi koledži imaju zajednički pristup i primenjuju iste principe obuke kako bi postigli primarni cilj, a to je odabir najprikladnijeg studijskog programa za postizanje odličnih akademskih rezultata. To se postiže inovativnim nastavnim metodama, posebno zadovoljavanjem individualnih potreba svakog učenika. Predavanje se izvodi u malim odeljenjima sa periodičnim testiranjem radi procene napretka. Neki od nastavnika su članovi nacionalnih ispitnih komisija.

Kao član Alpha Plus Grupe, Abbey DLD sledi jasno definisane procedure upravljanja. Nastavnici su specijalisti za predmete koji se predaju na vrhunskim univerzitetima i imaju veliko iskustvo predavanja u nastavnom programu iz Velike Britanije. Celokupno osoblje čine iskusni i saosećajni profesionalci.

 

Abbey DLD Grupa koledža nudi stipendije do 40% (50% DLD London Campus) za školarine. Maksimalna vrednost stipendije biće ponuđena kandidatima sa izuzetnim rezultatima u prethodnoj školi i na prijemnim testovima Abbey DLD.

 

U zavisnosti od rezultata testa za stipendiju (koji uključuje engleski jezik, matematiku, veštine logike i razmišljanja) i učinka, studenti će biti ocenjeni i biće im ponuđena odgovarajuća vrednost stipendije.

Cardiff Sixth Form College
Stipendije:  do 50% za školarinu  Akademski programi: GCSE, A-level

Cardiff Sixth Form College (CSFC) nalazi se u glavnom gradu Velsa, Kardifu. Koledž ima odličnu akademsku reputaciju i zauzima prvo mesto na britanskoj rang listi na ispitima A-nivoa. Mnogo godina zaredom koledž zauzima prvo mesto među internatima u Velikoj Britaniji.

Glavni cilj je osigurati povoljno okruženje u kojem svaki učenik razvija svoj potencijal i postiže maksimalne rezultate. Koledž se ponosi profesionalnom evolucijom svojih studenata, koji su tradicionalno primljeni u najpoželjnije specijalnosti najprestižnijih univerziteta, uključujući Oxbridge. Dodatni programi i profesionalno iskustvo stečeno praksom preduslov su za pravi izbor profesije i uspešnu karijeru. Predavanje u malim odeljenjima, individualni pristup i mnoge vannastavne aktivnosti garancija su roditeljima u vezi sa uloženim ulaganjima. U procesu učenja, studenti se savetuju kako efikasno da koriste vreme za pripremu. Oni stiču veštine učenja, pregovaranja, veštine kritičkog mišljenja, pripremaju se za ispite, uče da prave beleške, pišu rezimee, čitaju i pamte. Na kraju svakog kursa održavaju se preliminarni ispiti, a redovne teme i aktivno učešće u procesu učenja doprinose konačnom uspehu.

Studenti imaju između 15-18 godina (njih oko 300) iz više od 40 nacionalnosti koje studiraju u programima IGCSE ili A-nivoa.

 

Iznos stipendije: do 50% školarine za međunarodne studente.

Kako je Cardiff Sixth Form College jedna od selektivnih škola, postupak stipendiranja uključuje polaganje prijemnih ispita i uzimaće u obzir akademske rezultate koje je kandidat stekao do trenutka prijave i do sada stečene diplome / sertifikate.

Biće pozvani na intervju i biće zatraženo da polože test iz svakog od 4 predmeta koja bi želeli da izučavaju na A-nivoima. Takođe je potreban IELTS sertifikat.

Earlscliffe Sixth Form
Stipendije:  do 50% za školarinu  Akademski programi: A-level

Earlscliffe Sixth Form je nezavisni koledž sa izvanrednom reputacijom koji nudi univerzitetsku pripremu za decu od 15 do 19 godina iz celog sveta.

Earlscliffe je mali koledž smešten u Folkestone-u, gde će svaki student dobiti odgovarajuću podršku i povoljan okvir za skladan razvoj.

Škola je izgrađena 1870. godine kao velika privatna kuća u Folkestone-u, na maloj udaljenosti od morske obale i čuvenog šetališta “The Leas”.

Škola nudi najbolje u britanskom obrazovnom sistemu. Program A-Level, takozvani „zlatni standard obrazovanja“, nudi studentima najbolje akademsko obrazovanje za ulazak na najkonkurentnije univerzitete.

 

Earlscliffe ima ograničen broj akademskih stipendija.

Maksimalna vrednost stipendije: ukupno 50% (školarine, smeštaja i ishrane).

U zavisnosti od rezultata testova iz matematike, engleskog jezika i rezultata intervjua, studenti će biti ocenjeni i biće im ponuđena odgovarajuća vrednost stipendije.

Rochester Independent College
 
Stipendije:  do 30% za školarinu  Akademski programi: Pre-GCSE, GCSE, Pre-A level, A-level

RIC je jedan od najboljih nezavisnih internata u Engleskoj i priprema studente za konkurentne univerzitete i ključne profesije. RIC je internat koji nudi specijalne putove za upis na univerzitete i u matematici i u nauci i u kreativnoj i vizuelnoj umetnosti, pa bez obzira da li ste ambiciozni lekar, naučnik, filmski stvaralac ili umetnik, učićete sa ljudima koji dele vaša interesovanja.

Kroz saradnju sa Dukes Education, RIC nudi najbolju dostupnu pripremu širom sveta za studente koji se prijavljuju na univerzitete u Oxford-u, Cambridge-u, Russell Group ili Ivy League u SAD, ili na medicinu, stomatologiju i srodne medicinske predmete na univerzitetima.

Na RIC-u je moguće studirati nivoe A tokom dve godine - standardno trajanje studija, preko 18 meseci ili, za vrlo dobro kvalifikovane studente, intenzivno tokom jedne godine studija. Takođe nude jednogodišnje kurseve GCSE, dvogodišnje kurseve GCSE i kurs pre nivoa A za međunarodne studente.

Nema uniformisanosti, a studenti i osoblje se međusobno oslovljavaju imenom. Prosečna veličina odeljenja je 8 učenika. Nastavnici imaju mnoštvo stručnosti i iskustva u radu sa tinejdžerima. To je mesto za individualce i prava alternativa tradicionalnim školama.

Mali broj stipendija dodeljuje se visoko akademskim i kreativno nadarenim studentima koji inače ne bi mogli da priušte sebi mesto u RIC-u.

Stipendije za umetnost i dizajn nude se nakon prezentacije portfelja, testa crtanja i intervjua. Studenti mogu imati talent u bilo kojoj od sledećih oblasti: umetnost, grafički dizajn, fotografija ili 3D dizajn.

Stipendije do 30% od naknada dodeljuju se u sledećim predmetnim oblastima:

Matematika i nauka

Društvene nauke

Film i mediji

Kreativne i scenske umetnosti

CATS Colleges UK
Stipendije:  Stipendija Oxbridge do 100% za školarinu,   Akademski programi: GCSE, A-level, IB 

Od osnivanja 1952. godine, CATS koledži su izrasli u jednog od najinovativnijih i najuspešnijih nezavisnih pružalaca obrazovanja u Velikoj Britaniji i SAD.

Studente CATS-a podučavaju izvanredni nastavnici, a podržava ih talentovani tim za dobrobit i podršku koji ima iskustva u negovanju i vođenju međunarodnih učenika, tako da svaki student ostvari svoj potencijal u britanskom ili američkom obrazovnom sistemu. CATS nude srednjoškolske programe u četiri izuzetna kampusa, smeštena u Kembridžu, Kanterburiju i Londonu u Velikoj Britaniji, i u Bostonu (Massachusetts) u SAD-u.

Uz CATS obrazovanje, studenti se raduju svojim izuzetnim modernim školskim kampusima sa programima internata dizajniranim da zadovolje potrebe međunarodnih studenata, individualnom podrškom ličnih nastavnika i specijalnih savetnika za visoko obrazovanje koji vode studente kroz svaki korak njihovog univerzitetskog putovanja.

Studenti CATS-a mogu da biraju između GCSE, A-nivoa, IB-a i programa Fondacije, a takođe imaju pristup vrlo izdašnim stipendijama:

 

Stipendija Oxbridge (Oxbridge Scholarship):

Ova stipendija namenjena je izuzetnim studentima bilo koje nacionalnosti koji će verovatno biti jaki kandidati za uspešnu prijavu na univerzitete u Oxford-u ili Cambridge-u. Ovo nagrada je dizajnirana da omogući studentima upis koji inače ne bi mogli da priušte da studiraju na CATS koledžima.

Vrednost stipendije: Dostupne su 3 stipendije u punoj vrednosti školarine i smeštaja.

Pravo na stipendiju: Studenti imaju pravo na nagradu ako se pridruže nekom od tri CATS koledža u Velikoj Britaniji da bi studirali 3, 5 ili 6 semestralni program A nivoa, ili 6 semestralni IB diplomski program.

 

Stipendija Ivy (Ivy Scholarship)

Ovo je stipendija dizajnirana da omogući studentima koji inače ne bi mogli da priušte da studiraju na CATS akademiji u Bostonu. Namenjena je studentima bilo koje nacionalnosti koji će verovatno biti jaki kandidati za uspešnu prijavu na univerzitet Ivi Lige (Ivy League).

Pravo na stipendiju: Studenti imaju pravo na nagradu ako se pridruže CATS akademiji u Bostonu da bi studirali za najmanje dvogodišnju srednjoškolsku diplomu.

Vrednost stipendije: Na raspolaganju su 3 stipendije u punoj vrednosti školarine i ugostiteljskog smeštaja.

Oxford International College
Stipendije:  do 50% za školarinu  Akademski programi: GCSE, A-level

Oxford International College je selektivni nezavisni koledž šestog razreda koji nudi A-nivoe, GCSE i niz kratkih kurseva. Studenti OIC-a pripremaju se za takmičarske diplome na najboljim svetskim univerzitetima. 2019. godine koledž je zauzeo prvo mesto na tabelama liga nezavisnih škola Ujedinjenog Kraljevstva nakon što su njegovi studenti postigli rekordne rezultate na A-nivou. Nakon istog učinka 2020. godine, škola je na samom vrhu kada su u pitanju rezultati na nivou A među britanskim nezavisnim školama.

Na Oxford International College-u studentima se pruža otvoreno i podsticajno studijsko okruženje, u gradu koji je svetski poznat po akademskoj izvrsnosti već skoro 1.000 godina. Naši studenti imaju priliku da upoznaju i uče od nekih od najsjajnijih ljudi na svetu u okruženju koje neguje njihov lični i akademski rast i razvoj, istovremeno uživajući u kulturnom životu ovog lepog grada.

Škola nudi izdašnu šemu stipendiranja izvrsnim i talentovanim učenicima.

Vrednost akademske stipendije: do 50% školarine (na osnovu prijave i učinka). Studenti takođe treba da polažu testove iz svih predmeta nivoa A i zajedno sa njihovim rezultatima i učinkom na internetskom intervjuu biće ocenjeni u iznosu stipendije.

Oxford Sixth Form College
Stipendije:  do 40 % za školarinu  Akademski programi: GCSE, A-level, BTEC

Osnovan 1988., „Oxford Sixth Form College“ je jedan od vodećih britanskih nezavisnih koledža šestog razreda za studente od 15 do 19 godina. To je nezavisni koledž koji nudi obrazovne programe GCSE, A-Level i BTEC. Nude veću fleksibilnost od redovnih škola sa preko 20 predmeta u ponudi na nivou A, GCSE i BTEC. Tokom godina stekli su cenjenu reputaciju na odličnoj pripremi za javne ispite, a odabrane nastavne metode slične su onima na univerzitetima u Cambridge-u ili Oxford-u. Na mnogo načina, koledž nudi drugačiju atmosferu od tradicionalne škole. Akademski pristup je neformalan i interaktivan. Smernice koje pružaju i nastavnici i ostalo akademsko osoblje kreativne su i usredsređene na individualne potrebe učenika i njihove posebne stilove učenja.
Svi studenti stariji od 16 godina postaju članovi poznatog debatnog društva „Oxford Union“. Zahvaljujući vrlo bliskim odnosima između koledža i ovog društva, prijem i ceremonija zatvaranja organizuju se u Oxford Union-u.

Veći broj stipendija do 40% za školarine za petogodišnji ili dvogodišnji A-Level ili BTEC program dostupan je studentima koji pokazuju potencijal i ambicije za uspeh u oblastima medicine, stomatologije, veterine, inženjeringa, prava, umetnosti, ekonomije. Svi kandidati za stipendije kojima engleski nije prvi jezik biće dužni da položu ispit iz engleskog jezika ili predaju IELTS (akademski) sertifikat koji navodi ukupni rezultat od najmanje 6,5 ocenom u sve četiri ocenjene oblasti. Što se tiče ispita za stipendije, kandidati bi morali da polažu test iz predmeta utvrđen ciljnom karijerom studenta: hemija, matematika, engleski jezik (esej), ili portfolio. Akademske stipendije dodeljuju se isključivo na osnovu akademskih postignuća i potencijala, pa ako su informacije pružene kao što je gore objašnjeno, i učinak studenta na ispitu za stipendiju dobar, uslediće dodatni prijemni intervju i nadamo se da će se tada ponuditi stipendija .