1.PNG

U Španiji, obrazovni sistem odlično je organizovan pa studenti imaju imaju širok spektar mogućnosti za profesionalno i lično usavršavanje. Nekoliko decenija unazad, španski univerzitetski obrazovni sistem je reformisan: povećan je broj obrazovnih programa, a specijalističke obuke podignute su na viši nivo. Studiranje i stipendiranje stranih studenata na zavidnom je nivou, studentski život je dosta pristupačniji u finansijskom smislu, klima je blaga, a kultura je raznovrsna i bogata, što su sve razlozi zbog kojih se mladi odlučuju za studiranje u Španiji. Najveći univerzitetski gradovi jesu MadridBarselona, Salamanka i Granada.

Španija danas ima preko 80 privatnih i državnih univerziteta. Svi programi na ovim univerzitetima su usklađeni sa svetskim standardima. Školarine se razlikuju u zavisnosti od tipa univerziteta (privatni ili državni), studijskih programa i lokacije.

Docs_Icon.png

Razlozi da studirate u Španiji:

 • Španija je treća najpopularnija zemlja za međunarodne studije.

 • Vodeći univerziteti sa najvećim brojem međunarodnih studenata jesu: Universidad de Alcalá, Universidad de Navarra, Universitat Politècnica de Catalunya i Universitat Pompeu Fabra (UPF).

 • Španija je poznata po svojim kursevima prava i humanih nauka, a što je najvažnije, diplome stečene u Španiji priznate su širom sveta!

 • Španci su narod poznat po svojoj druželjubivosti i otvorenosti.

 • Kao student, imaćete gomilu slobodnog vremena za putovanje, istraživanje i otkrivanje svih neverovatnih mesta u Španiji.

 • Dok budete studirali, naučićete i da dosta dobro govorite španski jezik.

 • Troškovi života u Španiji mnogo su povoljniji u odnosu na troškove u ostalim evropskim zemljama.

 

Kao studentima u Španiji, dozvoljeno vam je radite pola radnog vremena dok studirate, ili ukupno manje od tri meseca puno radno vreme, sve dok vam vaš posao ne ugrožava studentsku rutinu. Što je najbolje od svega, Španci su poznati po svojim dugim pauzama za ručak od oko 3 sata, za vreme najvećih dnevnih vrućina.

Taxes_Icon.png
Taxes_Icon.png
Taxes_Icon.png

Troškovi studiranja

Prosečan iznos koji se utroši mesečno tokom studiranja u Španiji iznosi između 900 i 1.100 evra. Ove cifre variraju zavisno od grada u kom se studira. Cene namirnica, noćnog života i ostalih troškova zabave su slične cenama u Beogradu.

Školarine na državnim univerzitetima u Španiji jedne su od najnižih u Evropi, a njih postavljaju vlasti španske vlade u svakoj oblasti. Školarine se izračunavaju prema formatu "pay-per-credit" i to je razlog zašto je suma podložna promeni ako se ispišete i upišete po drugi ili treći put na isti studijski program. Uglavnom, da bi se izračunala godišnja školarina, treba pomnožiti broj bodova sa 60 – broj bodova (ECTS) koje svaki student mora da ostvari za vreme jedne godine studiranja, prema Bolonjskom obrazovnom sistemu.

Privatni univerziteti imaju više školarine, ali one obično ne prelaze 18.000 EUR godišnje za sve stepene i programe. Međutim, u poslovnim školama školarina ponekad iznosi i preko 20.000 EUR godišnje.

Školarine na najbolje rangiranim univerzitetima:

Lista prosečnih školarina na najbolje rangiranim španskim univerzitetima:

 • Autonomous University of Madrid – između 2.000 i 3.000 EUR godišnje

 • University of Barcelona – 2.900 EUR godišnje

 • Pompeu Fabra University – između 3.000 i 4.000 EUR godišnje

 • Autonomous University of Barcelona – 3.500 EUR godišnje
   

Troškovi života:

Generalno, Španija je dostupna zemlja, gde međunarodni studenti ne bi trebalo da osećaju finansijski pritisak.

 • Madrid i Barselona nose titulu najskupljih španskih gradova, gde vam je potrebno oko 1.000 EUR mesečno za sve vaše troškove. Ali, možete da se provučete i sa manjim budžetom od 800 EUR mesečno.

 • Sa druge strane, u gradovima kao što su Valensija, Sevilja ili Kadiz možete da živite jeftinije, u proseku sa 600–900 EUR mesečno.

Visa_Icon.png

Studentske vize

Studenti koji žele da se školuju u Španiji moraju imati validnu studentsku vizu radi legalnog boravka u državi. Studentima strancima je potrebna identifikaciona studentska boravišna kartica, za koju se mora podneti zahtev i koja mora biti izdata u roku od najviše 30 dana nakon ulaska u zemlju.

Najbitnije je da se prijavite na fakultetu, tj. obrazovnoj ustanovi. Kada od  fakulteta budete dobili pismenu potvrdu o upisu na studije, prilažete je zajedno sa propratnom dokumentacijom kako biste pokrenuli zahtev za izdavanje studentske vize. Zahtev se predaje u Konzularnom viznom odeljenju Ambasade Kraljevine Španije.

Scholar_Icon.png

Stipendije

U Španiji postoji više institucija, državnih i privatnih, koje stipendiraju studente i druge mlade učenike koji su izabrali da se usavršavaju na teritoriji ove zemlje. Španska Agencija za razvoj i internacionalnu saradnju takođe se bavi i programima za stipendiranje inostranih studenata. Cilj ovog programa jeste jačanje kulturnih veza i pospešivanje naučnog razvoja. Kandidati prolaze kroz proces selekcije koju vrši komisija za dodelu stipendija, predstavnici Univerziteta i Ambasade Kraljevine Španije u Beogradu. Rezultati selekcije i dodela stipendija objavljuju se pre nego što počnu semestri na univerzitetima.

BNN(EU-BusinessSchool).png