456.PNG
234.PNG

Zašto studirati u USA?
 

 • Sjedinjene Američke Države imaju jedne od najboljih univerziteta na svetu

 • Pedeset procenata svetskih top 50 univerziteta smešteni su u SAD: Columbia University; Johns Hopkins University; Michigan State University; Washington State University; Northeastern University

 • Univerziteti i koledži nude širok raspon stepena i kurseva u svim akademskim poljima obrazovanja

 • Na osnovnim studijama, studenti mogu da biraju različite kurseve pre nego što se konačno odluče za glavni predmet na kraju druge godine

 • SAD se ponose svojom tehnološkom naprednošću i osigurale su da sve oblasti obrazovnog spektra budu odlično opremljene najnovijom tehnologijom

 • Studiranje u SAD daje ti mogućnosti da se upoznaš sa drugim kulturama i da naučiš o njima, kao i da podeliš svoje običaje sa svojim međunarodnim prijateljima
   

Većina američkih univerziteta obezbeđuje kvalitetnu pomoć i podršku svim svojim studentima bilo da se radi o pronalasku smeštaja, statusu vize, mogućnostima zaposlenja itd.
 

Taxes_Icon.png
Scholar_Icon.png

Troškovi:

I školarina i troškovi života znatno variraju u zavisnosti od univerziteta/koledža, obrazovanja i gradova. Školarina je obično između 5.000 i 50.000 dolara godišnje. Troškovi za hranu i život obično su između 8.000 i 12.000 dolara godišnje. Pored novca za školarinu, biće vam potreban novac i za prevoz, udžbenike i lične troškove.

Preporučujemo vam da napravite ličnu kalkulaciju svih troškova kako biste bili sigurni da imate dovoljan budžet pre nego što doputujete u SAD, i da unapred krenete sa istraživanjem izvora finansijske pomoći.

Vrste visokog obrazovanja u SAD
 

 • Državni koledž ili univerzitet

Državnu školu finansira i vodi državna ili lokalna vlada. Svaka od 50 američkih država vodi najmanje jedan državni univerzitet i najverovatnije nekoliko državnih koledža.
 

 • Koledž lokalne zajednice

Koledži lokalnih zajednica jesu dvogodišnji koledži koji obezbeđuju diplome prvog stepena, tzv. 'associate's degrees', kao i sertifikate. Postoji mnogo vrsta diploma prvog stepena, ali najbitnji faktor razlikovanja jeste to jesu li one prenosive ili ne. Obično postoje dve smernice: jedna je akademski transfer, a druga je priprema studenata za radnu snagu. Univerzitetski prenosive diplome obično su diplome 'associate of arts' ili 'associate of science'. Diplome koje su najčešće neprenosive jesu 'the associate of applied science' i potvrde o završetku koledža.

Uopšteno, koledži lokalnih zajednica mnogo su pristupačniji nego univerziteti. Prosečna školarina iznosi polovinu one za državni univerzitet. To je delimično zato što su su koledži lokalnih zajednica ogoljeni, bez velike infrastrukture kampusa i bez dodatnih vannastavnih programa koji samo povećavaju opšte troškove na velikim univerzitetima.
 

 • Tehnološki institut

Tehnološki institut je škola koja obezbeđuje najmanje četri godine studija nauke i tehnologije. Neki instituti imaju master programe, dok drugi nude skraćene kurseve.
 

 • Privatni univerzitet

Ovi univerziteti su privatna svojina, nasuprot onima koje vodi vlada. Školarina je obično veća nego na državnim univerzitetima. Privatni univerziteti su obično manji od onih državnih.
 

Stipendije:

Mnogi studenti mogu da se prijave za stipendije, koje moraju da se zarade što svojim akademskim zaslugama, atletskim talentima ili građanskim zalaganjem. Neke stipendije su dostupne međunarodnim studentima kao pomoć za pokrivanje troškova studiranja u inostranstvu.

Postoje mnogobrojne stipendije i programi sa fondovima koji pokrivaju školarine u Sjedinjenim Američkim Državama:

 • Fulbright Foreign Student Program: omogućava studentima diplomcima, mladim profesionalcima i umetnicima iz inostranstva da studiraju i sprovode istraživanja

 • Hubert H. Humphrey Fellowship Program: obezbeđuje deset meseci akademskih studija bez diplome i odgovarajuće profesionalno iskustvo

 • The Tortuga Study Abroad Scholarship: dodeljuje se dvaput godišnje posvećenim studentima koji žele da studiraju u inostranstvu

 • Aga Khan Foundation International Scholarship Program: za izuzetne studente master studija iz odabranih zemalja u razvoju koji nemaju sredstva za finansiranje svojih studija

Studenti takođe mogu da se prijave za stipendije i subvencije direktno na odabranom univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Studentski smeštaj u SAD

Postoje tri mogućnosti za smeštaj studenata u SAD:

 • Smeštaj na kampusu: Živite u kampusu koledža u studentskoj sobi ili studentskom stanu. Ovaj smeštaj je nešto skuplji, ali ovako vrlo brzo upoznajete mnogo drugih studenata.

 • Smeštaj van kampusa: Iznajmljujete privatni/deljeni stan van kampusa, obično za cenu nižu nego ona za život na kampusu.

 • Smeštaj u porodici: Ovaj alternativni tip smeštaja nudi samo nekoliko univerziteta. Skuplji je nego život van kampusa, ali daje vam dodatnu podršku porodice i vrlo brzo vas ukorenjuje u američku kulturu.