6 razloga da izaberete srednju školu u inostranstvu!

17.05.2023

Broj roditelja koji odluče da decu pošalju na školovanje u nekom od internata u inostranstvu povećava se svake godine.


Čak i tokom osnovne i srednje škole, ali to nije toliko iznenađujuće kao što možda mislite na prvi pogled.

Problem obrazovanja dece svima je na umu, ali je problem u mnoštvu odgovora, i to je definitivno aspekt koji vas se tiče i zato prolazite kroz ove redove.

Pre svega, važno je znati da uloga savetnika za obrazovanje uključuje vođenje učenika i porodica do najboljih opcija za svaki slučaj posebno, što može značiti podsticanje daljeg školovanja u zemlji ili inostranstvu, jer je važno dete smestiti u odgovarajući obrazovni kontekst.

Ali, mimo vizije savetnika za obrazovanje Integral Edu-a, važan je i niz argumenata zbog kojih neki roditelji i deca odlučuju da nastave školovanje u inostranstvu.

Evo nekoliko razloga zbog kojih je nastavak školovanja u inostranstvu odgovor za sve više porodica:

1. Obrazovanje je najsigurnija investicija

Većina roditelja sa kojima smo u kontaktu imaju ovo uverenje. Mimo svih problema današnjice, obrazovanje ide dalje, i ono je to koje vodi sigurniji put za njihovu decu od bilo koje druge vrste ulaganja.

2. Priprema za budući život odraslih

Sve više i više roditelja želi školsko okruženje koje ne priprema decu samo akademski, već i za život.

Stoga roditelji daju prioritet razvoju emocionalne inteligencije, preduzetništva, kritičkog i strateškog razmišljanja, sposobnosti da sagledaju stvari u celini i da u stvarnom životu primene teorijsko znanje stečeno na času.

Pored toga, većina škola u portfelju Integral Edu-a ima specijalizovana odeljenja za karijerno vođenje, tako da učenici mogu da istraže svoje profesionalne mogućnosti tako da se željena specijalizacija na univerzitetu odabere uz potpuno znanje činjenica.

3. Razvoj kritičkog mišljenja i kreativnosti

Inspirisani najvećim stručnjacima u obrazovanju, roditelji i mladi sve više vrednuju razvoj kritičkog mišljenja i kreativnost. I to opravdano. Vrhunski univerziteti širom sveta, uključujući Oksford i Kembridž, traže ove veštine kod svojih kandidata.

Svetski ekonomski forum (The World Economic Forum) istraživanjem pod nazivom “Budućnost poslova”, koje je obuhvatilo ljude iz rukovodstva važnih globalnih organizacija, potvrđuje da su ove veštine među najcenjenijim danas.

Osoba sa razvijenim kritičkim razmišljanjem može da:

  • razume logičke veze između ideja
  • identifikuje, razrađuje i procenjuje argumente
  • otkriva greške i racionalne nedoslednosti
  • sistemski rešava probleme
  • identifikuje relevantnost i važnost nekih ideja
  • razmišlja o opravdanosti verovanja i vrednosti drugog

Što se tiče kreativnosti, ona ima smisla na bilo kom polju, bez obzira šta je to, jer inovacije idu ruku pod ruku sa kreativnošću, bilo da govorimo o biznisu, medicini ili muzici.

4. Savremeni objekti, akademski i vannastavni resursi

Iako porodice koje započinju procedure upisa u srednje škole u ​​inostranstvu već imaju dobro definisana očekivanja u pogledu objekata i resursa koje privatne i nezavisne institucije pružaju učenicima, njihova poseta je prilično otkrivajuća i oduševljenje je baš pravo.

Škole u ​​inostranstvu spadaju u širok spektar tipologija. Specifičnosti, etos, orijentacija prema određenim poljima studija - sve to prilično varira.

Stoga se, u zavisnosti od akademskog nivoa, zabrinutosti i sposobnosti učenika, biraju škole. Za svako dete postoji bar jedna odgovarajuća škola.

Najčešći objekti i resursi u privatnim i nezavisnim školama u inostranstvu su: naučne laboratorije sa najsavremenijom opremom, impresivna odeljenja za umetnost, sala za performanse sa svim potrebnim resursima za produkciju predstava i koncerata, “mračna soba”, multimedijalne laboratorije, biblioteke, impresivan bazen, sportski tereni (tenis, hokej, kriket, atletika, košarka itd.), IT centri, muzičke probe i lista se nastavlja.

U pogledu vannastavnih aktivnosti, izazov je napraviti sveobuhvatnu listu. Učenici mogu biti članovi u mnogim različitim klubovima, u zavisnosti od ličnog interesovanja, bilo da govorimo o fotografiji, astronomiji, šahu, kreativnom pisanju ili vođstvu, slikarstvu, kao i orkestrima ili bendovima.

5. Globalizacija takođe znači slobodu izbora pravog obrazovnog sistema

Obrazovni sistemi koji se primenjuju širom sveta dizajnirani su uzimajući u obzir određene vrste učenika i zahteve tržišta rada iz određenog istorijskog perioda. Ali tendencija je da se oni preoblikuju u skladu sa novim zahtevima, a oblici obrazovnih sistema su vrlo raznoliki.

Stoga je, sa međunarodnom mobilnošću, potraga za sistemom prema potrebama deteta počela da postaje prirodnija. Jedno dete može biti sklonije nemačkom obrazovnom sistemu, dok drugo dete može biti bliže britanskom sistemu, ili švajcarskoj maturi, ili možda međunarodnoj maturi.

Današnja deca imaju sve šanse da uče, rade i žive u međunarodnom okruženju. Vežbajući multikulturalizam od malih nogu, osećaće se potpuno lagodno i neće se suočiti sa kulturnim izazovima.

6. Visok akademski nivo, korak napred ka vrhunskim univerzitetima

Pored gore navedenih razloga, veoma važan aspekt za roditelje je da škole u ​​inostranstvu odabrane za njihovu decu odgovaraju visokom akademskom nivou, sa izvanrednim rezultatima na nacionalnom i međunarodnom nivou, sa predanim i dobro obučenim nastavnicima, a činjenica da grupe čini mali broj učenika je još jedan veliki plus.

Mnogi roditelji smatraju da je njihovoj deci pristup vrhunskim svetskim univerzitetima lakši ako srednjoškolsko obrazovanje završe u inostranstvu. Učenici su se već navikli na zahteve nastavnika, na međunarodno obrazovno okruženje, već su navikli na novi nastavni plan i program i novi jezik nastave.

Pored toga, odeljenja za karijerno vođenje pružaju smernice i pomoć učenicima u izboru pravih univerziteta i pripremi prijava za njih. Takođe, profesori ili diplomci vrhunskih univerziteta često organizuju master časove, tematske radionice ili dolaze lično da razgovaraju sa učenicima o ponuđenim programima, a učenici imaju priliku da posete željene univerzitete.

Lista prednosti za nastavak školovanja u inostranstvu može se znatno proširiti.

Stupite u kontakt sa našim konsultantom i otkrijte više.

Za više informacija o stipendijama i procedurama prijave kontaktirajte kancelariju Integral Edu putem imejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 93.

Povezane vesti

Školovanje u Švajcarskoj i internati u Švajcarskoj...

Srednje škole u Švajcarskoj dugo se smatraju ulaznicom u svet budućih prilika za učenike iz svih krajeva sveta, uključujući i decu iz Srbije. Ove renomirane institucije privukle su elitu...
05.01.2024 Vidi više

Zašto se srpske porodice odlučuju za srednje škole...

U poslednjih nekoliko godina, sve veći broj srpskih porodica donosi hrabru odluku da šalje svoju decu u prestižne srednje škole u Engleskoj. Razlozi iza ovog izbora su raznovrsni, ali sv...
02.11.2023 Vidi više

Abbey DLD koledži - London, Kembridž, Mančester -...

Akademski programi: IGCSE, GCSE, A-level, Foundation Program Stipendije: 20% zagarantovanog popusta ( 6 600 GBP) za IntegralEdu studente za upis u septembru 2022. u Abbey DLD London i Manchester...
20.06.2022 Vidi više

Jedan od vodećih nezavisnih koledž David Game Coll...

Integral Edu vam pruža mogućnost da razgovarate direktno sa predstavnicom David Game College , jedan od vodećih nezavisnih koledža završnih godina (Sixth Form colleges) u Londonu. Gospođica Tat...
18.01.2022 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.