WORK AND TRAVEL AMERIKA

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Iako je prijava bezbolna i laka, mnogo je novih informacija. Iz tog razloga smo za tebe odmah priredili i naveli odgovore na najčešća pitanja studenata.

Koliko dugo traje radni deo programa i šta je to grace period?

Srpskim studentima dozvoljeno je da legalno rade od 21. maja do 30. septembra, ali mora se raditi najmanje 10 nedelja. Koliko ćeš dugo raditi zavisi od tebe i tvog dogovora sa poslodavcem. Nakon što završiš sa radnim delom programa, moguć je turistički deo programa ili grace period, period programa namenjen putovanju i istraživanju Amerike. Turistički deo programa može trajati maksimalno 30 dana, s tim da teritoriju Amerike morate napustiti do 10. oktobra!

Moram li imati dogovoren posao pre odlaska na program?

Da, svi učesnici programa moraju imati poslovnu ponudu od odobrenog poslodavca pre prijave za radnu dozvolu (DS-2019 formular) i razgovora za vizu.
 

Da li sam u obavezi da plaćam porez u SAD-u?

Kao legalno zaposleni radnici, svi učesnici programa dužni su da plaćaju Federal i State (ponekad i Local) porez tokom radnog dela programa. Ali, po povratku sa programa, ostvaruješ pravo na povrat poreza.
 

Koji su dozvoljeni poslovi na programu?

Svi poslovi sezonskog karaktera u manjim turističkim mestima, kao što su poslovi u hotelima, restoranima, vodenim i nacionalnim parkovima i slično.
 

Šta je sa smeštajem?

Mnogi poslodavci osiguravaju smeštaj svojim radnicima. Ako to nije slučaj, možeš računati na njihovu pomoć pri potrazi! Treća opcija su mnoge grupe na Facebook-u gde možeš pronaći svoje buduće cimere i sa njima tražiti smeštaj.
 

Mogu li se prijaviti grupe?

Naravno! Puno poslodavaca traži veliki broj sezonskih radnika, što nudi mogućnost tebi i tvojim prijateljima da se zajedno prijavite i iskusite sve čari američkog stila života.
 

Moram li biti zdravstveno osiguran u SAD-u?

Da! Zdravstveno osiguranje, koje pokriva i radni i turistički deo programa, uključeno je u cenu naše usluge.
Zahtev za izdavanje J-1 vize učesnici programa podnose tek nakon što prime ponudu za posao, sponzorska agencija je odobri, a program bude uplaćen u celosti.
Učesnici programa podnose zahtev lično američkoj amasadi u Beogradu.
Svi učesnici programa mogu očekivati pomoć pri zakazivanju termina viziranja i pripremu za viza intervju.

Sponzor? Šta je to?

Sponzori su agencije ovlašćene od strane američkog State Departmenta za sprovodjenje Work&Travel programa. Sponzori saradjuju sa američkim poslodavcima i odobravaju one sa kojima nema ugovor o saradnji. Potom, kada prime svu potrebnu dokumentaciju, prijavljuju te za tvoju radnu dozvolu.
 

Šta je DS-2019?

Datumi navedeni na ovom formularu označavaju početak i kraj radnog dela programa. End-date, odnosno datum završetka, naznačen u formularu je ujedno i datum početka turističkog dela programa koji se mora završiti najkasnije do 10. oktobra. 
 

Šta ako mi odbiju vizu ili želim odustati od programa?

Kako bismo ti osigurali prijavu na program bez stresa, omogućavamo opciju dodatnog osiguranja uplaćenih sredstava u slučaju odustanka od programa iz ličnog razloga ili zbog odbijene vize.
 

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.