ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Srednjoškolsko obrazovanje u inostranstvu

OBRAZOVANJE

Gde u inostranstvu mogu pohadjati srednju školu?

Velika Britanija, Irska, Švajcarska, Belgija, Francuska, Austrija, Italija, Sjedinjene Američke Države i Kanada su zemlje u kojima IntegralEdu ima partnerske škole. Naravno, možemo pomoći i sa upisima u škole sa kojima nemamo partnerstvo.

Nakon završetka koje srednje škole je moguće upisati prestižni univerzitet u inostranstvu?

Iz bilo koje kvalitetne srednje škole u inostranstvu s postignutim visokim rezultatima na maturi.

U kom uzrastu se treba prijaviti za srednju školu u inostranstvu?

Najčešće prijave su nakon 8. razreda osnovne škole, kada učenici imaju 14 godina, kao i nakon 2. razreda srednje škole, u uzrastu od 16 godina.

Koji su odgovarajući program i zemlja za moje dete?

Izbor je uvek individualan – zavisno od željenog jezika, vrste akademskog programa i diplome koju želite da Vaše dete dobije.

Kako se prijaviti?

Početno savetovanje uključuje upoznavanje s obrazovnim sistemima, zahtevima škola i dokumentacijom potrebnom za prijavu. Individualno se pristupa potrebama i zahtevima svakog učenika u skladu s njegovim/njenim znanjem, sposobnostima, interesima, veštinama i postignućima.

 

Nakon savetovanja s roditeljima i učenikom, te upoznavanja s programima, obrazovni savetnik nudi škole zavisno o zahtevima, željama i sposobnostima deteta. Sledi predaja dokumenata, uključujući ocene poslednje 3 godine obrazovanja, polažu se prijemni ispiti iz engleskoga jezika i matematike, a neke škole imaju i testove inteligencije. IntegralEdu detetu pruža mogućnost testiranja unapred kako bi se utvrdio njegov/njen nivo znanja u različitim predmetima i procenilo za koju vrstu škole postoji mogućnost upisa.

Koliko se dobro mora poznavati jezik?

Za niže razrede, do srednje škole, dovoljan je B1 ili B2 nivo poznavanja stranog jezika. Za ostale, potreban je C1 nivo ili IELTS ispit položen s minimalnim rezultatom 6,0.

FINANSIJE

Koja je cena školovanja u srednjoj školi u inostranstvu?

Školarine se razlikuju u zavisnosti od zemlje u kojoj se škola nalazi. Godišnje su školarine u Velikoj Britaniji između 25 000 i 33 000 funti, u Evropi između 25 000 i 40 000 eura, a u Švajcarskoj počinju od 67 000 franaka.

Postoje li dodatni troškovi?

Da, za uniforme, udžbenike i izlete koji su neobavezni. Takođe, postoje i lični troškovi za potrošni materijal.

Kada je potrebno platiti školarinu?

Školarinu je moguće platiti u dve ili tri jednake rate, u zavisnosti od uslova upisa koji su različiti u svim zemljama.

Postoji li mogućnost stipendiranja?

Mnoge srednje škole u inostranstvu dodeljuju stipendije svojim učenicima. One su prvenstveno akademske, odnosno dodeljuju se na osnovu akademske izvrsnosti. Postoje muzičke, sportske i umetničke stipendije, a neke škole takođe imaju i specijalističke stipendije.

SMEŠTAJ

Gde će dete živeti nakon polaska u školu?

Sve škole nude smeštaj u učeničkim domovima, a to je ujedno i najpoželjniji smeštaj.

Koji su principi smeštaja?

Devojčice i dečaci smešteni su u zasebnim kućama ili na odvojenim spratovima i raspodeljeni prema uzrastu. Škole u jednu sobu smeštaju decu sličnog uzrasta, ali različitih nacionalnosti, tako da se primarno ne služe svojim materinjim jezikom. U smeštaju postoje odgovorne osobe, a stariji učenici mlađima pomažu savetima, brinu se o njima i tako razvijaju osećaj odgovornosti i empatije prema mlađima.

Koliko dece je u sobi?

Svaka škola ima vlastite uslove. Za mlađu decu je prikladnije da žive sa 3 do 6 vršnjaka kako bi mogli graditi prijateljstva i osećati se bolje. Za srednjoškolce većina soba ima 2 kreveta, dok za maturante neke škole nude privilegiju jednokrevetne sobe. Većina kupatila nalazi se na spratu, ali dostupne su i sobe sa vlastitim kupatilima.

OSTALA PITANJA

Kako izgleda prosečan dan u srednjoj školi u inostranstvu?

Dan započinje doručkom. U većini učeničkih domova postoji posebna menza u kojoj se poslužuje hrana. Učenici zatim odlaze u školu, gde nastava počinje u 8 sati ujutru i traje do podneva, nakon čega se jede u školskoj kantini. U poslepodnevnim satima sledi još nastave ili aktivnosti, a nakon 16:30 učenici imaju slobodno vreme za željene aktivnosti. U 18:30 je večera, nakon koje se odvaja sat i po do dva za pisanje domaćih zadataka. Za mlađe učenike nadzor osigurava učitelj ili vaspitač koji pruža metodičku pomoć. Nakon 20 sati svi se okupljaju u zajedničkom dnevnom boravku gde se igraju, gledaju televiziju, razgovaraju. Vreme za spavanje je 22:00 za mlađe učenike i 22:30 za starije.

Koliko su često praznici?

Najduži praznici održavaju se za vreme božićnih i uskršnjih praznika, a većina škola na engleskom jeziku svakih 6 sedmica ima po nedelju dana praznika.

Ko se brine o deci ako se razbole?

Većina srednjih škola u inostranstvu ima medicinski centar sa medicinskim osobljem. Ako je potrebno, dostupan je i lekar koji obavlja osnovne preglede i propisuje lečenje.

Da li je sport obavezan i kako se moje dete može baviti sportom koji nije jako popularan?

Sport je deo nastavnog plana i programa u srednjim školama u inostranstvu. Najpopularniji sportovi za dečake u Velikoj Britaniji su ragbi, fudbal, plivanje i atletika. Za devojčice su to jahanje i lacrosse. Škole nude brojne mogućnosti za dodatne sportove poput tenisa, golfa, streljaštva i mačevanja, koji se takođe mogu vežbati u sklopu odabranih klubova.

NISTE DOBILI ODGOVOR NA PITANJE KOJE VAS ZANIMA?

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam upit i rado ćemo Vam pružiti sve informacije.

Pošaljite

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.