STIPENDIJE ZA STUDIRANJE U INOSTRANSTVU, STUDENTSKI KREDITI I GRANTOVI

Stipendije za master studije

Prilikom razmišljanja i izbora odgovarajućih studija u inostranstvu, potrebno je voditi računa o finansijskom aspektu studiranja u inostranstvu.


Često pitanje koje studenti postavljaju je kako da dođu do stipendije za studiranje u inostranstvu ili do nekog drugog oblika finansijske pomoći koji će im omogućiti upis na željeni studijski program. Finansijska pomoć se pruža u različitim oblicima – stipendije za studiranje u inostranstvu, studentski krediti, zajmovi, dodatni finansijski podsticaji. Mogu se dobiti od države, kao i od privatnih organizacija ili univerziteta u inostranstvu.


Stipendije za studiranje u inostranstvu koje su posebno značajne u ovom kontekstu su one za studiranje u Velikoj Britaniji. Velika Britanija, ili univerziteti koji se tamo nalaze, svake godine objavljuju brojne stipendije za studiranje u inostranstvu kako bi omogućili međunarodnim studentima da nastave školovanje na najboljim univerzitetima u Evropi.


U kontekstu destinacija koje su finansijski prilagođene studentskim mogućnostima, važno je istaći Italiju. Studiranje u Italiji dostupno je svim međunarodnim studentima zbog mogućnosti, državne pomoći i stipednija. Pored Italije, tu je i Holandija za sve studente koji imaju EU državljanstvo.
 
Da li vas zanima kako da dobijete stipendiju za studiranje u inostranstvu? Agencija IntegralEdu je tu da vas vodi u svim aspektima studiranja u inostranstvu. Kontaktirajte nas za pomoć i sve potrebne informacije!

Stipendije za master studije u inostranstvu

Stipendije su kontinuirano dostupne i naši konsultanti u IntegralEdu agenciji prate sve nove mogućnosti za stipendiranje. S obzirom na dinamičnost informacija i raznovrsnost stipendija za različite programe, nemamo mogućnost da objavimo iscrpan spisak na našoj veb stranici. Ipak, srdačno pozivamo sve zainteresovane studente da nam se jave sa svojim zahtevima. Potrebne su nam informacije o vašim preferencijama studija, željenoj zemlji, trenutnom proseku ocena... Nakon toga, pružićemo vam individualne predloge i smernice. Važno je napomenuti da stipendije obično pokrivaju deo školarine (izuzetno i celokupan iznos), ali je takođe bitno da budući studenti budu upoznati sa troškovima života u različitim zemljama, jer moraju da se sami pobrinu za te aspekte. U okviru naših paketa usluga nudimo asistenciju za sve stipendije koje dodeljuju sami univerziteti.

FINANSIRANJE

Vrste stipendija za studiranje u inostranstvu razlikuju se u zavisnosti od univerziteta i zemlje, ali se uglavnom dele na 4 tipa:

  • Socijalne stipendije za studiranje u inostranstvu: zasnivaju se na porodičnim prihodima, a prilikom konkurisanja se dostavljaju i određena finansijska dokumenta o prihodima od radnog odnosa roditelja, privatnog biznisa, nekretnina i sl.
  • Akademske stipendije za studiranje u inostranstvu: dodeljuju se na osnovu odličnog rezultata diplome srednjeg ili visokog obrazovanja sa mogućnošću produženja za naredne godine uz održavanje visokog akademskog uspeha.
  • Stipendije za studiranje u inostranstvu na konkursnoj osnovi: prijavljivanje je moguće uz prilaganje autorskog motivacionog eseja, videa ili druge vrste projekta.
  • Sportske stipendije za studiranje u inostranstvu: za kandidate sa odličnim sportskim dostignućima na nacionalnom i međunarodnom nivou. Često je potreban dokaz izvrsnosti u određenom sportu, koji može biti u obliku video snimka ili preporuke trenera.

Kada govorimo o studentskim kreditima, odnosno kreditima, za studiranje u inostranstvu, mislimo na one koje odobrava država ili vladine organizacije. Ovo je vrsta finansiranja koja najčešće pokriva školarinu, odnosno njen puni ili delimični iznos. Uslovi za otplatu su povoljni - uz nižu kamatu i na određeno vreme. Dve najpopularnije zemlje sa studentskim kreditima i stipendijama za studiranje u inostranstvu su Holandija i Velika Britanija. Kredit odobren za školarinu u Holandiji ima kamatnu stopu od 0% za 2021. godinu i počinje da se otplaćuje 2 godine nakon završetka studija. Ova vrsta pomoći je dostupna samo domaćim i studentima sa državljanstvom neke od zemalja EU. U Velikoj Britaniji krediti su dostupni samo domaćim studentima. Uprkos tome, postoji veliki broj stipendija za studiranje u inostranstvu u Velikoj Britaniji koje znatno olakšavaju finansijski aspekt studiranja onima koji biraju UK kao destinaciju za nastavak visokog obrazovanja.

Finansiranje troškova života tokom studiranja u inostranstvu često je uslovljeno ispunjenjem određenih uslova. Socijalne politike zemalja kao što su Holandija i Danska imaju za cilj da obezbede finansijsku pomoć koja se može povezati sa kombinacijom rada sa nepunim radnim vremenom i redovnog univerzitetskog obrazovanja, kao i sa fiksnim pragom maksimalnog porodičnog prihoda. U ostalim slučajevima studenti mogu da konkurišu za finansiranje dela mesečne zakupnine za smeštaj ili studentski dom. Takođe postoje mogućnosti za finansiranje životnih troškova od privatnih, dobrotvornih organizacija ili fondacija koje nisu povezane sa određenim univerzitetom ili kursom studija.

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Prijavi se za informacije o stipendijama.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.