MBA PROGRAMI

Ubrzajte svoju uspešnu poslovnu karijeru

Šta je MBA program?

Bez obzira da li želite da ubrzate svoj razvoj karijere, proširite svoju mrežu kontaktima iz celog sveta, potpuno promenite svoju profesionalnu oblast ili postanete preduzetnik, MBA (Master of Business Administration) program je pravi put. Stvara vam vrednu poslovnu sposobnost, liderske veštine i nove mogućnosti, a ovo su samo mali deo razloga njegove popularnosti. Tokom prošle godine, MBA je uživao značajno interesovanje, i za to postoji objašnjenje – istorijski gledano, potražnja za ovom vrstom programa raste kada je privreda u recesiji, a oportunitetni trošak povećanja veština kroz obuku opada.

VRSTE MBA PROGRAMA

Full-time MBA

Full-time MBA je klasičan oblik ove vrste programa, gde je akcenat na sticanju novih znanja i izučavanju čitavog spektra menadžmentskih disciplina u trajanju od jedne ili dve godine na univerzitetu. Od nedavno, kao deo programa, takođe je jak fokus na razvoju višestrukih liderskih veština. Ako želite da uronite u kulturu univerziteta, na kampusu i uspostavite kontakte sa različitim polaznicima iz celog sveta, full-time MBA  je najpogodniji format za vas. Često se studenti na kraju studija specijalizuju za određenu oblast – na primer, finansije, marketing, menadžment, IT. 

Specifičnost redovnog MBA programa je što je pogodan za kandidate sa kraćim radnim iskustvom na rukovodećim pozicijama - do 2 godine. Starost polaznika ovih programa je od 25 do 28 godina.
 

Executive MBA (EMBA)

Executive MBA (EMBA) je dizajniran za profesionalce sa značajnim iskustvom u menadžmentu koji se profesionalno razvijaju i žele da diplomiraju bez napuštanja radnog mesta. Osnovan da obrazuje radne menadžere 1943. godine na Univerzitetu u Čikagu, EMBA program se fokusira na razvoj liderskih veština, timski rad i profesionalni razvoj. I dok tradicionalni MBA program priprema menadžere da uđu u profesionalni život, EMBA uči trenutne lidere da budu efikasniji. Većina EMBA programa nudi visoko struktuiran nastavni plan i program dizajniran da pripremi učesnike za pozicije široke odgovornosti. Od svakog upisanog u program se očekuje da bude vešt u svim osnovnim poslovnim funkcijama, od računovodstva i finansija, preko marketinga, prodaje do ljudskih resursa, proizvodnje i poslovanja, i da tokom obuke proširuje svoja znanja u ovim oblastima.

Za iskusne profesionalce koji žele da svoju karijeru podignu na viši nivo, EMBA je strateški izbor iz više razloga. Glavna stvar je da učenjem bez napuštanja radnog mesta možete odmah primeniti svoje nove veštine i alate. Izuzetno je korisno vežbati ono što učite u realnom vremenu.

Prosečna starost EMBA profesionalaca je 35 godina, sa minimalno 10-15 godina rukovodećeg iskustva. Učesnici rade na stvarnim poslovnim slučajevima, u malim grupama sa profesionalcima iz celog sveta, što pomaže u razvoju jakih kvaliteta za uspešnog savremenog lidera – analitičko, kritičko i strateško razmišljanje. Obuka u Executive MBA (EMBA) programu organizuje se najčešće jednom mesečno tokom dugog vikenda ili nedelje, često putujući na drugu tačku u svetu, što daje priliku da se otrgnete od svakodnevnog ritma i uronite u drugačiju atmosferu.

Executive MBA (EMBA) programi koje zajednički nude dve ili više svetski poznate poslovne škola, često smeštene u različitim zemljama i kontinentima, izuzetno su popularni. Ovo su programi koji su na vrhu liste. Primeri takvih su: IE univerzitet u Španiji i Brovn univerzitet u SAD; IE University u Španiji and Brown University u SAD; Kellogg School of Management at Northwestern University u SAD, The WHU-Otto Beisheim School of Management u Nemačkoj i druge. 

Part-time MBA

Part-time MBA studije imaju ozbiljne prednosti, uključujući mogućnost da se završe bez napuštanja radnog mesta ili promene porodičnih obaveza, što takođe smanjuje finansijsko opterećenje u pogledu školarina. Postoje slučajevi u kojima poslodavac pristaje da plati deo ili sve troškove obuke kao deo organizacione politike za razvoj zaposlenih.

Prilikom ocenjivanja kandidata za MBA, naglasak je stavljen na akademski i liderski potencijal, razvoj karijere i profesionalne ciljeve. Standardni kriterijumi za prijem uključuju prijavne formulare; CV/rezime; diploma o visokom obrazovanju; akademske reference i/ili one od poslodavca; propratno pismo ili esej na temu koju je zadala škola; sertifikat koji potvrđuje nivo znanja engleskog jezika i u većini slučajeva rezultat GMAT ili GRE ispita. U vrhunskim poslovnim školama postoji uslov da se snimi video vizit karta i jedan intervju sa prijemnom komisijom ili diplomiranim studentom sa univerziteta. Većina poslovnih škola ima naknadu za prijavu za MBA program.

 

GMAT
Kao deo uslova za prijem na MBA, kandidat mora da polaže GMAT (Graduate Management Admission Test). Ispitom se procenjuju jezičke, matematičke i analitičke veštine, kao i sposobnost kritičkog mišljenja. Rezultat je često ključni kriterijum za prijem u vrhunske poslovne škole i može se kretati od 200 do 800 poena. Važenje sertifikata je pet godina, a ispit se sastoji iz 4 dela: Analitička procena pisanja, Integrisano rezonovanje, Kvantitativno rezonovanje i Verbalno rezonovanje.

Kriterijumi za izbor MBA programa treba da odražavaju lične stavove, potrebe i želje. Najčešće su to: lokacija škole, trajanje programa, rang i prestiž, uslovi za upis, akreditacija, školarina i mogućnosti stipendiranja, profil učesnika programa/razreda i nova poznanstva i kontakti, povraćaj ulaganja.


Rangiranje škola koje nude MBA
Postoji nekoliko različitih rangiranja koje rangiraju poslovne škole koje nude MBA programe. Neke od njih su one uticajnih ekonomskih i poslovnih publikacija The Economist, The Financial Times, kao i QS wORLD University Rankings daju informacije o rangiranju škola širom sveta – Evropi, Severnoj Americi ili Aziji, dok postoje izvori kao što su Američki Forbs i US Nevs, koji rangiraju samo američke poslovne škole. Za koji rang ćete se opredeliti stvar je ličnog izbora, ali je dobro da se upoznate sa njihovom metodologijom koja se zasniva na kriterijumima kao što su akreditacija, nivo plate diplomiranih studenata, broj akademskih publikacija profesora, povraćaj ulaganja u MBA diplomu u prvih pet godina nakon diplomiranja, nove mogućnosti za karijeru, lični razvoj, zadovoljstvo diplomiranih MBA studenata i takozvana mera zapošljivosti – kriterijum koji meri podobnost za profesionalno zapošljavanje.

U zavisnosti od toga gde u svetu izaberete da studirate tradicionalni MBA program, njegova cena može da varira. Odlučujući faktor je dužina studija i ugled škole. Važno je napomenuti da u SAD MBA traje dve godine, a u Evropi godinu dana. Školarina u najboljim američkim poslovnim školama, na primer, košta preko 120.000 dolara: MIT Sloan, Harvard Business School; Stanford; Univerzitet u Čikagu: Booth. U Evropi, naknade su između 80.000 i 110.000 američkih dolara u poslovnim školama kao što su HEC Paris, INSEAD, London Business School. Prilikom donošenja odluke o ovakvoj investiciji, preporučljivo je uzeti u obzir i ostale troškove vezane za studij – prijavu, smeštaj i boravak na fakultetu, kao i troškove putovanja.

 

Popularnost jeftinije verzije part-time MBA  programa određuje činjenica da studenti zadržavaju svoj sadašnji posao i ne gube prihod koji im on donosi. Sama školarina nije mnogo niža, ali je često delimično ili u potpunosti finansira poslodavac.

 

Prema The Economist-ovom rangiranju naknada za 2020. za 10 najboljih poslovnih škola koje nude Executive MBA, prosečna cena je 137.500 dolara. Za sedamdeset institucija koje učestvuju u rangiranju, školarine se kreću od 62.000 do 213.000 dolara.

UNIVERZITETI U FOKUSU

DRŽAVE

ŠTA BI TE JOŠ MOGLO ZANIMATI?

Univerziteti iz Svetske obrazovne mreže

Motivaciono pismo

Finansiranje

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

 

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.