STUDIRANJE U VELIKOJ BRITANIJI

Vrhunski univerziteti sa međunarodno priznatim diplomama

15. JANUAR

15. JANUAR

Rok za prijavu

69

69

Univerziteti

700

700

Studijski programi

3200

3200

Srpski studenti

£ 9 250 - 32 000

£ 9 250 - 32 000

Cena školarine za osnovne studije

ENGLESKA KAO OBRAZOVNA DESTINACIJA

Prestiž, tradicija i brojne mogućnosti su tri ključne prednosti obrazovanja u Engleskoj, destinaciji koja privlači više od 485.000 stranih studenata na više od 150 univerziteta i 50.000 studijskih programa. U Engleskoj se nalaze neke od najpoznatijih obrazovnih institucija u svetu – Oksford, Kembridž, UCL, King's College London samo su neke od cenjenih obrazovnih institucija u kojima veliki broj Srba svake godine ostvaruje svoj akademski potencijal. Kao globalni industrijski centar sa kompanijama kao što su AstraZeneca, Unilever, Barclais, British Petroleum, Burberri, Vodafone, Engleska je idealno mesto za početak uspešne karijere, a prestižna diploma sa britanskog univerziteta je prvi korak ka tome.

 

VISOKO OBRAZOVANJE U ENGLESKOJ

Pored kvaliteta, studiranje u Engleskoj nudi izuzetnu raznovrsnost studija, mogućnost kombinovanja dva smera, izbor dodatnih izbornih predmeta u skladu sa interesovanjima. Osnovne studije traju tri ili četiri godine, a na četvorogodišnjim studijama studenti biraju da li će u deo studija uključiti praksu (tzv. sendvič godina ili placement godina), da li će se specijalizovati za izabranu oblast ili provesti godinu dana na programu razmene za strane studente. Programi su podeljeni prema pristupu i specijalizaciji, a razlikujemo BA, BSc, BEng i druge diplome osnovnih studija. Master programi traju jednu ili dve godine, a poslednjih godina se povećava broj univerziteta koji nude onlajn studije. Savremene laboratorije i specijalizovane oblasti obrazovnih ustanova pružaju studentima mogućnosti za istraživački rad u oblasti bionauke, medicine, farmacije, simulacije slučajeva iz stvarnog života; snimanje i stvaranje specijalnih efekata u filmskoj i televizijskoj industriji; simulacija leta i slično. Mogućnost stanovanja u studentskim domovima olakšava studentima privikavanje na novu sredinu.

  PREDDIPLOMSKI PROGRAMI  DIPLOMSKI PROGRAMI
ŠKOLARINA 11 000 - 32 000 GBP / god 12 000 - 30 000 GBP / god
FINANSIRANJE ŠKOLARE delimično delimično
STIPENDIJE
SMJEŠTAJ 350 - 600 EUR / mesecno 350 - 600 EUR / mesecno
TROŠKOVI ŽIVOTA 200-350 GBP / mesecno 200-350 GBP / mesecno

ŠTA JE VAŽNO ZNATI

Stipendije u Engleskoj su podeljene u sledeće kategorije:

  • Socijalna davanja – zasnivaju se na prihodima porodice, a prilikom prijave potrebno je dostaviti određene dokumente koji se odnose na prihode roditelja, privatni biznis, nekretnine i slične podatke. Iznos socijalne stipendije kreće se od ₤500 do ₤3000 godišnje.
  • Akademski - dodeljuje se na osnovu odličnog uspeha tokom srednje škole ili visokog obrazovanja sa mogućnošću produženja za naredne godine studija uz održavanje visokog akademskog uspeha. Iznos ove stipendije kreće se od ₤ 1.000 do ₤ 5.000 godišnje.
  • Na osnovu konkursa - prijavljivanje putem motivacionog pisma, videa ili druge vrste relevantnog projekta. Korisnici ove stipendije uglavnom dobijaju paušalni iznos u rasponu od 1000 do 3000 ₤.
  • Sport – za kandidate sa odličnim sportskim dostignućima na nacionalnom i međunarodnom nivou. Često je potrebno pružiti dokaz o dostignutom nivou izvrsnosti u određenom sportu; u obliku videa ili preporuke trenera. Sportske stipendije mogu biti do 5.000 funti.

Od 1. avgusta 2021. građani zemalja EU, više nemaju mogućnost da koriste državne studentske kredite.

Tradicija smeštaja studenata u kampusima ide ruku pod ruku sa engleskom obrazovnom tradicijom. Svakom brucošu je garantovan smeštaj u studentskom domu po prijavi u skladu sa konkretnim rokovima za prijavu za svaki univerzitet. Studenti takođe imaju mogućnost da biraju svoje sobe, kao i da li će imati svoje kupatilo, pa čak i hranu. Cene variraju u zavisnosti od lokacije i uslova, u proseku od 90 do 200 ₤ nedeljno.

Svi oni koji žele da studiraju u Velikoj Britaniji dužni su da prođu proces podnošenja zahteva za vizu. Podnošenje zahteva za studentsku vizu je 348 ₤. Izdaje se tokom studija i daje pravo na boravak i rad u zemlji do 20 sati nedeljno. Minimalna plata u UK je 6 ₤ po satu. Prema poslednjim izmenama, po završetku studija studenti imaju mogućnost da dobiju radnu vizu na 2 godine i tako steknu radno iskustvo u UK.

MOŽETE STUDIRATI U ENGLESKOJ

STUDIJE

Arhitektura

Biznis i menadžment

Ekonomija

Filologija i lingvistika

Finansije, računovodstvo i bankarstvo

Inženjerstvo

Medicina

Mediji i masovna komunikacija

Pravo

Prirodne nauke

Političke nauke

Psihologija

Računarstvo

Turizam, ugostiteljstvo i kulinarstvo

Umetnost i dizajn

BESPLATNA UCAS REGISTRACIJA

UCAS REGISTRACIJA

IntegralEdu je službeni UCAS centar za upis srpskih kandidata u Ujedinjenom Kraljevstvu i kao takav nudi udobnost, sigurnost i poverenje.

UCAS REGISTRACIJA

Registracija na UCAS platformi

Uradićemo registraciju za vas, pomoći vam da popunite potrebne podatke, izaberete željene studijske programe i univerzitete i proverimo i predamo prijavu.

UCAS Extra

Ukoliko niste dobili mesto na željenom programu ili niste zadovoljni svojim izborom, naši konsultanti će vas posavetovati i pomoći u procesu prijave.

UCAS Clearing

Informacije, UCAS registracija i prijava za preostala slobodna mesta u UK nakon 30. juna.

ŠTA BI TE JOŠ MOGLO ZANIMATI?

Test profesionalne orijentacije

Motivaciono pismo

Finansiranje

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Na koliko univerziteta mogu da se prijavim u Engleskoj?

Prijave u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj vrše se kroz centralizovani UCAS sistem preko kojeg se može podneti 5 prijava za studijske programe.
* IntegralEdu je službeni UCAS upisni centar za Srbiju.

Da li ima univerziteta sa smanjenim školarinama nakon Bregzita?

Da, skoro 50 institucija u Ujedinjenom Kraljevstvu potvrdilo je da će zadržati školarinu od 9.250 funti ili obezbediti dodatno sufinansiranje studentima iz EU.

Mogu li da obavljam praksu tokom studija?

Da, većina programa nudi plasman ili sendvič godinu, odnosno jednogodišnju praksu u struci tokom treće godine studija.

Koji je najbolji univerzitet za studij koji želim da upišem?

Postoje razne svetske rang-liste, kao što je QS World University Rankings, gde možete pronaći više informacija o pojedinačnim univerzitetima. Prilikom istraživanja najboljeg univerziteta i studijskog programa potrebno je proučiti pozicije na rang listi, ali i druge kriterijume kao što su mogućnost postdiplomskih studija i specijalizacije, dodatne aktivnosti, grad u kojem se univerzitet nalazi i drugo.
 

Kada je rok za prijavu?

Rok za prijavu u UK je 15. januar, sa izuzetkom Oksforda i Kembridža i programa kao što su medicina, stomatologija i veterina, koji imaju rok za prijavu 15. oktobar.

Koje su mogućnosti zapošljavanja nakon diplomiranja?

Univerziteti imaju visoko razvijene centre za karijeru koji pomažu studentima da se pripreme za traženje posla i prijavljivanje. Na visoko rangiranim univerzitetima procenat uspešno zaposlenih studenata u roku od 6 meseci nakon sticanja diplome je preko 85%.

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.