ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

OBRAZOVANJE

U kojoj zemlji mogu da studiram određeni program?

Odabir studija je jedan od najvažnijih koraka prilikom apliciranja za studiranje u inostranstvu. Odluka o studiranju izabranog programa često se vezuje za odgovore na pitanja „Kakva je tradicija univerziteta u toj oblasti“, „Kakav je sadržaj studijskog programa i da li je praksa obuhvaćena“, „Koje su mogućnosti zapošljavanja nakon diplomiranja"". Studijski programi koji se odnose na dubinsko proučavanje materije ili istraživačke aktivnosti tipičniji su za akademske ili tradicionalne univerzitete, dok druge tehničke, kreativne, poslovne i IT studije naginju praktičnoj primeni i mogu se izučavati na akademskim i praktično orijentisanim univerzitetima.

Na koliko univerziteta mogu da se prijavim u isto vreme?

Za različite zemlje može biti naveden različit broj univerziteta. Mogu se definisati i ograničiti centralizovanim sistemom aplikacija u odgovarajućoj zemlji. Najčešće se budući studenti prijavljuju na 3 do 5 univerziteta u željenoj zemlji.

Kada početi sa prijavom?

Preporučuje se da se započne na početku poslednje školske godine tekućeg obrazovanja u septembru ili oktobru. Rani odabir destinacija, univerziteta i studija pomaže u boljoj pripremi za specifičnosti procesa prijave, a samim tim povećava šanse za uspešan upis na željene studije.

Koji jezički sertifikat mi je potreban?

Da biste potvrdili nivo znanja jezika - engleskog, francuskog, nemačkog, španskog ili nekog drugog, potrebno je položiti međunarodno priznati ispit iz odgovarajućeg jezika. IELTS, Cambridge English Qualifications, TOEFL su tradicionalni ispiti za programe engleskog jezika; DELF, DALF - za francuski; DSD, TestDaF - za nemački, DELE - za studije na španskom.

Mogu li se registrovati u više zemalja u isto vreme?

Da, nema ograničenja u broju zemalja u kojima se može poslati prijava za studijske programe. Važno je poštovati rokove za prijavu.

Da li postoji mogućnost prakse tokom studija?

Da, većina univerziteta u inostranstvu nudi praksu kao deo studija. Njegovo trajanje je od 3 meseca do 1 godine, u zavisnosti od zemlje i studija. Visinu plate utvrđuje kompanija kod koje se obavlja praksa. Velika prednost su centri za karijeru na univerzitetima koji pomažu u pronalaženju prakse.

Koji su uslovi za upis?

Uslovi za upis su individualni za svaku visokoškolsku ustanovu, a glavne komponente ocenjivanja mogu biti uspeh na prethodnom nivou obrazovanja, uverenje o poznavanju nastavnog jezika, motivaciono pismo, određeni nivo ili položena matura iz pojedinih predmeta, dodatni testovi ili intervju sa koordinatorom programa.

FINANSIRANJE

Da li se odobravaju krediti ili stipendije i koje?

Krediti i stipendije su specifični za svaki univerzitet i mogu ih obezbediti država, škola ili privatne organizacije.

Da li imam pravo da radim tokom studija?

Da. Studenti koji studiraju u zapadnoj Evropi mogu raditi sa skraćenim radnim vremenom, a preporučeni (a ponekad i obavezan) broj sati sedmično ne sme biti veći od 20. Studenti u Sjedinjenim Državama mogu raditi samo u okviru univerzitetskog kampusa. Prosečna plata studenata je 6-10 evra/sat.

Koliko košta podrška studentima u inostranstvu?

Smeštaj u studentskom domu u proseku košta 4.500-6.000 evra godišnje, a za troškove privatnog života, putovanja i udžbenike potrebno je dodatnih 3.000-5.000 evra godišnje. 

Da li vam univerzitet pomaže da pronađete posao nakon diplomiranja?

Jedan od najvažnijih pokazatelja kvaliteta univerziteta u inostranstvu je broj zaposlenih studenata u stručnoj oblasti nakon završenih studija. Visok procenat rezultat je kombinacije faktora kao što su kvalitetna nastava, odlični profesori, podrška i efikasan centar za karijeru, jaka mreža diplomaca, ali i ličnih kvaliteta i uspeha studenta tokom studija. Univerziteti ne garantuju posao nakon diplomiranja, ali svojim studentima pružaju punu pomoć za buduću karijeru.

SMEŠTAJ

Da li postoji zagarantovan smeštaj?

U Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama, gde tradicionalni univerziteti imaju svoje kampuse, brucoši su smešteni u studentskim domovima u blizini univerzitetskih zgrada. U zemljama kao što su Danska, Holandija i Nemačka, gde univerziteti sarađuju sa privatnim agencijama za smeštaj, studentski domovi imaju ograničen kapacitet, a rana registracija je posebno važna.

Da li je moguće pronaći privatni smeštaj?

Privatni smeštaj je uobičajena alternativa spavaonicama u zemljama u kojima mesto u studentskom domu nije zagarantovano. Prilikom rezervisanja takvog doma, važno je obratiti posebnu pažnju na uslove ugovora, proveriti agenciju ili pojedinca, biti na oprezu da li postoje nepravilnosti i rizik od prevare. Preporučljivo je potražiti smeštaj u preporučenim agencijama na sajtu univerziteta ili se obratiti za pomoć stručnom savetniku.

USLUGE

Zašto bih izabrao vašu pomoć?

Da bi vaša aplikacija bila brža i lakša. S obzirom na složenost dokumentacije potrebne za prijavu, obrazovni savetnici mogu da vas stručno upute kako da pravilno prikupite svu potrebnu dokumentaciju, da vam daju savete kako da ih dopunite i ispravite, posebno vašu biografiju i motivaciono pismo, kao i da provere ispravnost i kompletnost vaše prijave sa predstavnicima univerziteta u bilo kom trenutku ili direktno sa prijemnom komisijom.

Da li nudite ispit za stručno vođenje/pomoć pri izboru studijskog programa?

Možete kreirati sopstvenu uspešnu obrazovnu strategiju i izabrati za sebe najpogodnije polje uz specijalizovani program profesionalne orijentacije! Profesionalna orijentacija obuhvata ceo proces mentorstva i usmeravanja studenata, od prethodnog intervjua do izbora studija, a program obuhvata i rešavanje dva testa za profesionalne orijentacije.

Da li radite prevode zvaničnih dokumenata?

Da, možete zvanično prevesti dokumente za prijavu – i akademske i prateće dokumente – kod nas. Naš sudski tumač će uraditi overen prevod potrebne dokumentacije. Za upis na studije u inostranstvu potrebni su samo overeni prevodi, a institucije ne priznaju neoverene verzije.

Mogu li računati na vašu pomoć čak i nakon što odem?

Naravno! Biće nam drago da dobijemo vaše povratne informacije o uspešno započetim studijama, kao i da odgovorimo na sva pitanja koja se mogu pojaviti. 

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.