RAZMENA UČENIKA U SAD-U

Budi američki tinejdžer i proživi godinu dana u američkoj školi

Razmena učenika u SAD-u

Razmena učenika u SAD-u putem J-1 vize omogućuje srpskim učenicima da provedu jedno polugodište ili celu školsku godinu u srednjoj školi u SAD-u. Učenici pohađaju državnu srednju školu, te mogu iskusiti kako je to biti tinejdžer u Americi.

1948. godine američki Kongres je izglasao Zakon o razmeni učenika, informacija i obrazovanja čija je svrha poboljšanje shvatanja različitosti između građana SAD-a i stanovnika drugih zemalja sveta. Taj je zakon postao pravni okvir putem kojeg su se mogli pokrenuti razni programi razmene, a najpopularniji su upravo J-1 High School Exchange kao i J-1 Work and Travel USA program za studente. Službena stranica američke Vlade o tom programu se može naći ovde.

Ko može učestvovati?

U ovom programu mogu učestvovati učenici od 15 do 18 godina koji su zadnje tri godine školovanja prošli s vrlo dobrim ili odličnim uspehom, te su zadnje tri godine školovanja imali vrlo dobar ili odličan uspeh iz engleskog. Idealni kandidati su učenici prvog ili drugog razreda srednje škole. Isto tako bitan uslov je i zdravlje samog učenika, tako da učenik ne sme imati teže zdravstvene poteškoće.
 

Ko ne može učestvovati?

Na programu ne mogu učestvovati učenici koji su mlađi od 15 ili će tokom boravka u SAD-u napuniti 18 godina i 6 meseci. Takođe, moguće je da učenici koji imaju veće zdravstvene probleme poput hroničnih bolesti, teških alergija i slično, neće moći da učestvuju u programu, jer zdravstvena osiguranja u SAD-u ne pokrivaju troškove ovakvih bolesti za ovakvu vrstu programa. Ako imate zdravstveno stanje za koje mislite da bi Vas moglo ograničiti u učešću, pošaljite nam upit i rado ćemo proveriti s našim partnerima u SAD-u hoće li Vam učestvovanje biti omogućeno.
 

KADA JE NAJBOLJE PRIJAVITI SE?

Idealni kandidati su učenici 1. ili 2. razreda srednje škole, ali mogu se prijaviti i oni u 3. razredu. Prijave počinju 1. septembra, a završavaju se 15. decembra za početak školske godine u avgustu. Ponekad se može ići i na razmenu učenika u drugom polugodištu, međutim takve su razmene retke. Ako ste zainteresovani za razmenu učenika u drugom polugodištu, morate to naglasiti prilikom prijave ili nam poslati upit o dostupnosti. Slobodna mesta se svake godine raspoređuju „per capita“ ili prema glavi stanovnika, tako da Srbiji pripadne vrlo mali broj mesta, a ona se dodeljuju prema redosledu prijava. Dakle, što se ranije prijavite, veće su šanse da dobijete mesto i da jedno od „srpskih mesta“ pripadne upravo Vama. Iako se prijave završavaju u decembru, većina mesta se rasporedi do početka oktobra.
 

O ČEMU JE REČ?

Učenik koji se prijavi na ovakav program biće dodeljen američkoj porodici koja će ga primiti u svoj dom. Sve porodice domaćini kao i učenici koji žele učestvovati u programu razmene moraju se pridržavati i poštovati standarde US State Departmenta za učeničke razmene, te ispunjavati uslove koji se od njih očekuju. Od porodice domaćina se očekuje da pruži učeniku na razmeni smeštaj, obroke, prevoz do škole i na vannastavne aktivnosti, da ga uključi u svoj dnevni ritam i porodičan život te da mu omogući da u potpunosti iskusi život u SAD-u i upozna njihovu kulturu i tradiciju. S druge strane od učenika se očekuje da se prilagodi životu te porodice i životu u Americi, da bude marljiv u školi, redovno pohađa nastavu i polaže ispite, da učestvuje u radu škole, nastavnim i vannastavnim aktivnostima te da učestvuje u životu zajednice u kojoj živi. Obe će strane primiti ugovore u kojima će se jasno odrediti ono čega se moraju pridržavati.

ŠTA JE POTREBNO ZA PRIJAVU?

Za prikupljanje dokumentacije za prijavu potrebno je oko dva nedelje, a osnovna dokumentacija je sledeća: svedočanstva zadnja tri razreda prevedene na engleski, izvod iz matične knjige rođenih preveden na engleski, motivaciono pismo, porodično pismo (pismo koje pišu roditelji), ELTIS ispit iz engleskog koji se radi kod nas u kancelariji u Beogradu, usmeni ispit iz engleskog, medicinski obrazac koji ispunjava učenikov doktor i potvrda imunizacije sa svim potrebnim vakcinama. U kasnijim stadijumima prijave biće potrebna dodatna dokumentacija u koju će Vas uputiti Vaš savetnik.
 

Šta još moram znati?

❗️Razmena učenika u SAD-u putem J-1 vize je na prvom mestu kulturna razmena učenika zbog čega učenik neće moći da odabere porodicu u koju odlazi već će mu ona biti dodeljena prema učenikovom profilu. Učenikov profil sastoji se od njegovih ocena, znanja engleskog, hobija, motivacionog pisma i profila porodice. Učenik može odabrati deo SAD-a u koji odlazi, međutim ta se opcija dodatno naplaćuje i ima ograničen broj mesta, te učenik mora ispunjavati dodatne kriterijume poput proseka koji je minimalno 4,0 zadnje tri godine i odličnog znanja engleskog. Takva se opcija naziva Area Choice i za nju je potrebno prijaviti se već u septembru.

❗️Tokom boravka na razmeni, učenike ne smeju posećivati roditelji, braće, sestare i rođaci, osim u zadnje dve nedelje razmene. Svaku takvu posetu porodica domaćin mora prijaviti što može biti razlog za ukidanje razmene.

❗️Prijava za vizu i razgovor za vizu u Američkoj ambasadi je obaveza učenika i roditelja koja se mora zakazati i platiti na sajtu ambasade. Za sve maloletne učenike, obavezan je dolazak u pratnji jednog od roditelja na razgovor za vizu. Viza se ne može zakazati dok se ne prikupi sva dokumentacija od čega je najvažniji dokument DS-2019 i račun za plaćanje SEVIS naknade koje ćemo Vam mi osigurati. Kako biste izbegli stres oko izdavanja vize, najbolje je obaviti razgovor za vizu do kraja maja za početak nastave u avgustu.

❗️Pre rezervisanja leta potrebno je poslati željeni let agenciji na odobrenje. Avionska karta mora ispunjavati određene uslove, a to je da je odlazni let direktan ili sa što manje presedanja ako nema direktnog leta za destinaciju, da nema noćenja na aerodromu, da je zakazan maksimalno 7 dana pre početka školske godine. Povratni let mora ispunjavati iste uslove, te mora biti zakazan maksimalno 7 dana nakon završetka školske godine, te mora imati opciju promene datuma leta jer zbog vremenskih uslova škole mogu produžiti školsku godinu.

Moja porodica domaćin - „host family“

Svaka porodica koja se prijavi na ovaj program, učenika na razmeni prima u svoj dom, zajedno sa svojom decom i bližnjima. Učeniku mora omogućiti krevet, prostor za njegove stvari i učenje, pristup kupatilu, tri obroka dnevno, te prevoz u školu i na vannastavne aktivnosti. Iako je ovo osnovni minimum koji porodica mora pružiti, svaka porodica se trudi na svoj način – od dočekivanja učenika na aerodromu s transparentima, do vlastite sobe i kupatila i još štošta. Često, ako su dovoljno velika, deca iz porodice domaćina idu u istu školu kao i učenik na razmeni tako da je moguće da će učenik ići u razred sa svojom host sestrom ili host bratom. Porodica se mora brinuti i o učeniku u zdravstvenom smislu, međutim sve troškove koji nastanu kao posledica bolesti učenika, moraju pokriti učenikovi roditelji u Srbiji. Iako će učenik imati zdravstveno osiguranje koje pokriva sve što program zahteva, akutna stanja poput prehlade ili gripe, te lekove koji se moraju kupiti za lečenje, ne pokriva osiguranje.

Škola u SAD-u

Škola u SAD-u je državna srednja škola koja se uglavnom nalazi u manjim mestima te znaju imati od 500 do 3000 učenika. Na razmenu učenika ćete ići u 2., 3. ili 4. razred srednje škole – njihov 10., 11. ili 12. razred, zavisno od toga koji ste razred završili u Srbiji. U SAD-u ne postoji jedan nacionalni kurikulum za srednje škole kao u Srbiji, već svaka savezna država, ali i svaki okrug može napraviti svoj program srednjoškolskog obrazovanja. Uz neke izmene predmeti koje ćete tamo imati su sledeći:
 

10. razred ili 2. razred srednje škole po srpskom sistemu

 • Engleska i američka književnost: Shakespeare i Salinger
 • Američka istorija: Istorija SAD-a od otkrića do ranog 20. veka
 • Matematika: Algebra 1 i Geometrija
 • Prirodne nauke (hemija, biologija ili fizika, najčešće hemija)
 • Jedan ili dva izborna predmeta (zavisi od škole, ali mogu biti predmeti poput: likovnog, stranog jezika, informatike, istorija Europe, itd.)

11. razred ili 3. razred srednje škole po srpskom sistemu

 • Američka književnost
 • Matematika: Algebra 2, trigonometrija
 • Prirodne nauke (hemija, biologija ili fizika)
 • Jedan predmet društvenih nauka (američka istorija, kulturologija, geografija, psihologija, sociologija, preduzetništvo, privreda)
 • Jedan ili dva izborna predmeta (neki predmet društvenih nauka ili strani jezik)

12. razred ili 4. razred srednje škole po srpskom sistemu

 • Engleska i američka književnost
 • Matematika: trigonometrija
 • Jedan predmet prirodnih nauka (hemija, biologija ili fizika)
 • Jedan predmet društvenih nauka (američka istorija, kulturologija, geografija, psihologija, sociologija, preduzetništvo, privreda)
 • Strani jezik
 • Dva izborna predmeta

A šta sa školom u Srbiji?

Potrebno je zatražiti dopuštenje škole u Srbiji za odlazak na razmenu učenika. Takođe, bilo bi dobro razgovarati i s nastavničkim većem o predmetima koje ćete morati da polažete po povratku. Po povratku svoje svedočanstvo iz američke srednje škole morate nostrifikovati u nadležnom Ministarstvu i poslati ga svojoj srednjoj školi u Srbiji. Mi kao agencija nemamo nikakav uticaj na to hoće li predmeti iz američke srednje škole i koji predmeti biti priznati po povratku.

Cena i šta je u nju uključeno?

Cena za celu akademsku godinu je 7900 dolara, a za jedno polugodište je 6900  dolara. Uz to se plaća još 220 dolara SEVIS naknada, te 160 dolara prijava za vizu. Ova poslednja naknada se plaća direktno Američkoj ambasadi. Za pokretanje postupka prijave potrebno je uplatiti 300 dolara depozita koji je nepovratan, a koji se oduzima od ukupne cene programa.

U cenu programa je uključen smeštaj u porodici domaćina, provera doma porodice i učenikovog smeštaja, školarina, obroci, posete lokalnog koordinatora jednom mesečno koji živi na maksimalno 2 sata od učenika, zdravstveno osiguranje za vreme celog trajanja razmene. Od ostalih troškova, učenikova porodica može očekivati trošak povratne avionske karte, mesečni džeparac od 250 dolara, te naknadu koja se plaća za vannastavne aktivnosti i ekskurzije.
 

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽITE KONSULTACIJU

Da li mislite da ispunjavate sve uslove i želite da iskusite kako je biti tinejdžer u SAD?

 

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.