ARHITEKTURA

Ukrštanje kreativnosti i matematičke perspektive

Arhitektura je složena oblast koja zahteva i kreativno razmišljanje i veštine crtanja, kao i poznavanje matematike i fizike. Dobar arhitekta je dobar dizajner i umetnik, vešt vođa, snalažljiv inženjer, ubedljiv izlagač. U zavisnosti od zemlje, obuka u ovoj oblasti može trajati između 3 i 4 godine da bi se stekla diploma osnovnih studija, a između 1 i 2 godine da bi se stekla diploma master studija. Diploma akreditovanog univerziteta, zajedno sa uspešno položenim ispitima i dokazom o određenom periodu studiranja, neophodna je za dobijanje obavezne licence nadležnog državnog organa za zakonito bavljenje strukom ili zanimanjem. Nešto što se ne može osporiti je da proučavanje arhitekture može biti ključ za značajnu i zadovoljavajuću ulogu u društvu u poboljšanju životne sredine kroz planiranje, projektovanje i stvaranje.

Kako izgleda studiranje arhitekture?

Tokom studija arhitekture stiču se znanja iz istorije i teorije projektovanja, kao i praktično iskustvo u izgradnji objekata. Budući diplomci uče o dizajnu, planiranju i izgradnji, za šta su kreativnost, preciznost i matematičke veštine važne. Tokom sledeće faze, diplomski programi su fokusirani na procese unapređenja ekonomskog i društvenog okruženja gradova. Primeri obrazovnih modula su: projektne studije; digitalna ilustracija; tehnologija izgradnje; elementi građevinskog projekta; napredna tehnologija izgradnje; ekološka efikasnost gradnje; istraživanje i planiranje zemljišta; modernizam; modeliranje održive arhitekture; proučavanje evropske prakse; evaluacija i razvoj projekta; građevinske tehnologije i inovacije; rekonstrukcija i adaptacija objekata.

Gde možete raditi sa diplomom?

Diplomirani arhitekti mogu započeti svoju karijeru kao pripravnici, menadžeri projekata, arhitektonski dizajneri, CAD specijalisti i drugi. Postoji prostor za implementaciju u inženjerskim i arhitektonskim kompanijama, kao freelanceri ili u velikim organizacijama koje žele da prošire svoje poslovanje na nove oblasti, u građevinskim kompanijama i projektantskim kompanijama u oblasti urbanizma, pejzaža i urbanizma, studijama izvodljivosti, projektovanju, realizacija modela, izrada i koordinacija tehničkih specifikacija i dokumentacije, naučne i nastavne aktivnosti.

Arhitektura je usko specijalizovana profesija, ali sama specijalizacija pruža niz mogućnosti za realizaciju, jer studije razvijaju složene veštine. Najtraženije srodne profesije su grafički dizajn, vizuelizacija, dizajn proizvoda i softversko inženjerstvo.

SMEROVI

Studije iz oblasti arhitekture

  • Architecture
  • Architectural Technology
  • Architecture and Planning
  • Architecture and Interior Design 
  • Landscape Architecture
  • Landscape Architecture and Urban Design
  • Built Environment
  • Architecture, Urbanism and Building Sciences
  • Spatial Planning and Design
  • Landscape Architecture and Planning
DRŽAVE U KOJIMA SE MOGU STUDIRATI PROGRAMI KOJI SE ODNOSE NA ARHITEKTURU

DRŽAVE

ŠTA BI TE JOŠ MOGLO ZANIMATI?

Test profesionalne orijentacije

Motivaciono pismo

Finansiranje

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.