AMERIKA (SAD)

Prestižni univerziteti, napredno obrazovanje i neograničene mogućnosti

1. NOVEMBAR / 1. JANUAR

1. NOVEMBAR / 1. JANUAR

Rok za prijavu

17

17

Univerziteti

300

300

Studijski programi

$ 12 - 50 000

$ 12 - 50 000

Cena školarina za osnovne studije (god.)

FINANSIRANJE

FINANSIRANJE

Mogućnost stipendiranja i finansiranja

AMERIKA KAO OBRAZOVNA DESTINACIJA

Poznate kao zemlja neograničenih mogućnosti, Sjedinjene Države su omiljena obrazovna destinacija za više od milion međunarodnih studenata. Obrazovni sistem nudi prvoklasnu nastavu, međunarodno priznate diplome, slobodu i fleksibilnost u izboru specijalnosti i nastavnog plana i programa. Pored sedam od deset najboljih svetskih univerziteta, Amerika je takođe dom globalnih tehnoloških kompanija kao što su Googlea, Applea, Amazona i Tesla. Sjedinjene Američke Države imaju šta da ponude svakom preduzetniku, umetniku, putniku - od velikih gradova, muzike i bioskopa do neverovatne prirode, internacionalne kuhinje i još mnogo toga.

ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

Sa jednim od najboljih obrazovnih sistema na svetu, Sjedinjene Države su dom za više od 5.000 društvenih koledža i univerziteta. Studije na Communiti College-u traju dve godine, sa kojim studenti stiču zvanje associate, nakon čega je moguć upis na poslednje dve godine osnovnih studija na univerzitetu. Među prednostima studiranja u SAD su pristupačnije školarine, male grupe na predavanjima, individualni pristup i fleksibilnost pri upisu. Pored toga, sve visokoškolske ustanove u SAD nude jedinstvenu mogućnost izbora smera u kasnijoj fazi studija, kao i slobodu kombinovanja predmeta iz različitih oblasti.

Najniže školarine na javnim univerzitetima su 15.000 američkih dolara (USD). Školarina za akademsku godinu u proseku iznosi 27.000 dolara, što se penje na 56.700 dolara za univerzitete Ivi League. Studenti za prestižne postdiplomske studije u SAD moraju da računaju na školarinu između 60.000 i 80.000 dolara. Studenti imaju priliku da konkurišu za stipendije na osnovu izvrsnosti, visokih akademskih i takmičarskih dostignuća ili za sportske stipendije za istaknute sportiste.

Velika prednost je što je smeštaj u univerzitetskom kampusu za strane studente zagarantovan, a često je uključena i hrana. Prosečan iznos za pokrivanje ovih troškova je 11.000 dolara. Pored toga, za lične troškove, prevoz, materijal za učenje i drugo potrebno je 4.000-6.000 USD, u zavisnosti od lokacije univerziteta.

Američka studentska viza je potrebna za svakog primljenog studenta. Za nju se preporučuje da se prijavite najmanje 2 meseca pre početka školske godine. Važno je dostaviti dokument koji dokazuje dovoljna finansijska sredstva za pokrivanje školarine i troškova života za prvu godinu.

MOŽETE STUDIRATI U AMERICI

STUDIJE

Arhitektura

Biznis i menadžment

Ekonomija

Filologija i lingvistika

Finansije, računovodstvo i bankarstvo

Inženjerstvo

Medicina

Mediji i masovna komunikacija

Pravo

Prirodne nauke

Političke nauke

Psihologija

Računarstvo

Turizam, ugostiteljstvo i kulinarstvo

Umetnost i dizajn

ŠTA BI TE JOŠ MOGLO ZANIMATI?

Test profesionalne orijentacije

Motivaciono pismo

Finansiranje

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Kada se prijavljuje za studije u SAD?

Postoje dva kruga prijavljivanja - rana (rana odluka) i standardna (redovna odluka). Rana prijava je do 1. novembra i tipična je za neke univerzitete Ivi League. Rok za standardne prijave određuje svaki univerzitet i to je period od januara do maja.

Šta je Communiti College?

Koledž lokalnih zajednica je dvogodišnja obrazovna ustanova koja nudi mogućnost studiranja prve dve godine osnovnih studija po pristupačnijoj ceni. Na kraju druge godine, student dobija associate diplomu, poznatu kao specijalistički stepen. Prednost communiti college-a je u tome što studenti mogu uštedeti novac tako što će pohađati koledž u zajednici dve godine, a zatim se prebaciti na univerzitet kako bi završili poslednje 2 godine osnovnih studija i stekli diplomu.

Da li je motivaciono pismo neophodno za prijavu na univerzitet u Americi?

Studenti na američkim univerzitetima imaju priliku da izaberu da pišu o određenoj temi ili da predstave svoja dostignuća, kvalitete i motivaciju za prijavu na željenu visokoškolsku ustanovu.

Da li se dodeljuju pune stipendije?

Studenti mogu dobiti finansijska sredstva za studiranje u Sjedinjenim Državama direktno od univerziteta ili države. Pune stipendije se dodeljuju izuzetnim studentima sa međunarodnim dostignućima u nauci ili sportu.

Da li je potrebno položiti SAT ispit za prijavu u SAD?

Standardni uslov za prijem na vrhunske univerzitete u SAD je da kandidati polože SAT ispit i predaju ga u trenutku prijave. Zbog pandemije, na većini univerziteta uklonjen je uslov za obavezno polaganje ispita.

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.