BIZNIS I MENADŽMENT

Priprema za ispravne menadžerske odluke i pristupe

Biznis i upravljanje (ili menadžment) su reči koje se često koriste kao sinonimi, ali istovremeno imaju svoje specifičnosti. Kratka definicija poslovanja je obavljanje aktivnosti, često komercijalnih, radi profita, a efikasan način rada za postizanje cilja može se generalno definisati kao upravljanje.

 

U mnogim slučajevima, kao i studijski programi, ove dve oblasti su neraskidivo povezane. Da bi bili uspešni u poslovanju ili organizaciji, moraju posedovati osnovne elemente kao što su organizaciona kultura, jasna struktura i organizacija, mehanizmi i sistemi upravljanja, poslovni procesi i, na kraju, ali ne i najmanje važno, ljudski resursi koji nose misiju, viziju i ciljeve kompanije. Poslovni menadžment uključuje način na koji organizacija upravlja svojim odnosima sa drugima, kako lokalno tako i globalno. U brzom poslovnom svetu, veštine menadžera i lidera da brzo razmišljaju i deluju su ključne za održivi razvoj svake organizacije.

 

Pošto je suština poslovanja praksa, veliki broj studijskih programa uključuje obaveznu praksu u trajanju od nekoliko meseci do cele godine. Moguće su i kombinacije dva smera – biznis i računari, biznis i matematika, menadžment informacionih sistema itd.

 

Kako izgleda studiranje u oblasti biznisa i menadžmenta?

Struktura poslovnih i upravljačkih programa nudi fleksibilnost i raznolikost, i razvija veštine prilagođavanja učenika. Pored obaveznih tema kao što su osnove menadžmenta, marketing, finansije, računovodstvo, statistika, ekonomija, upravljanje ljudskim resursima, studenti nakon prve godine imaju priliku da biraju između niza predmeta. Preduzetništvo i inovacije, digitalni marketing, strateški menadžment, korporativne finansije i ekonomija upravljanja samo su neke od opcija. Studije se mogu podeliti na stručne (univerziteti primenjenih nauka) sa orijentacijom na praktičnu primenu znanja i istraživačke studije (univerziteti, engleski istraživački univerziteti) usmerene na nauku i istraživanje. Sve više univerziteta i univerziteta primenjenih nauka nudi međunarodne poslovne programe, orijentisane na trgovinske odnose i poslovno okruženje na globalnom nivou, uključujući izučavanje dodatnih stranih jezika – francuskog, ruskog, kineskog, španskog, nemačkog itd. omogućava studentima da studiraju semestar ili godinu dana u zemlji čiji jezik studiraju u programima razmene na univerzitetu.

Gde možete raditi sa diplomom?

Program poslovanja i menadžmenta je kombinacija brojnih i raznovrsnih tema – od ekonomije i matematike, preko psihologije i menadžmenta, do proizvodnje i tehnologije. Oni stvaraju i unapređuju kod učenika veštine kao što su kritičko i analitičko mišljenje, kreativnost i digitalne sposobnosti koje su tražene u mnogim profesionalnim oblastima. Postoji velika otvorenost za mogućnosti zapošljavanja u širokom spektru oblasti. Često zastupljene profesije su: menadžer projekta, menadžer ljudskih resursa, marketing menadžer, finansijski ili poslovni analitičar, revizor, preduzetnik.

SMEROVI

Studije iz oblasti poslovanja i menadžmenta

 • Studiji u području poslovanja i menadžmenta
 • International Business Administration
 • Entrepreneurship and Business Innovation
 • Marketing Management – Digital Business Concepts
 • International Business
 • International Business in Food and Flowers
 • Finance and Control
 • Econometrics and Operations Research
 • Creative Business
 • Business Analytics
 • Marketing Management
 • Equine, Sports and Business
 • International Fresh Business Management
 • International Development Management
DRŽAVE U KOJIMA SE MOGU STUDIRATI BIZNIS I MENADŽMENT

DRŽAVE

ŠTA BI TE JOŠ MOGLO ZANIMATI?

Test profesionalne orijentacije

Motivaciono pismo

Finansiranje

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.