STUDIRANJE U ŠPANIJI

Iberijska boja i savremeno obrazovanje na španskom i engleskom jeziku

1. JUL

1. JUL

Rok za prijavu

2

2

Univerziteti

50

50

Studijski programi

€ 2100 - 13 000

€ 2100 - 13 000

Cena školarine za osnovne studije

FINANSIRANJE

FINANSIRANJE

Mogućnost stipendiranja i finansiranja

ŠPANIJA KAO OBRAZOVNA DESTINACIJA

Nema mesta u Španiji koje ne pleni svojom uzbudljivom atmosferom, prijatnom klimom i lokalnim specijalitetima. Barselona, ​​Madrid, Valensija, Bilbao - lako je prihvatiti da je život u zemlji sa beskrajnim plažama, legendarnim fudbalerima, azurnim morem i spektakularnim festivalima zabava bez prestanka.

 

Međutim, Španija je mnogo više od toga – ona je i vodeći tehnološki centar za više od 1.700 start-up kompanija i preduzetnika iz celog sveta, kao i atraktivna destinacija za studiranje u inostranstvu. Takođe, studiranje u Španiji ima pristupačne školarine i životni standard, kao i mogućnosti da savršeno naučite drugi najčešći jezik na svetu – španski. Većina tamošnjih studijskih programa nudi se na španskom, a neki kursevi su čak i na regionalnom jeziku, kao što je katalonski. Međutim, zbog popularnosti destinacije, poslednjih godina se povećava broj mogućnosti studiranja na engleskom jeziku na osnovnim i master studijama. Ovo je uglavnom zbog prestižnih međunarodnih univerziteta sa naglaskom na domenu poslovanja u Madridu i Barseloni.

ŠTA JE VAŽNO ZNATI

U Španiji postoji 50 javnih i 29 privatnih univerziteta. Nastava u njima je usmerena na inovacije i praktično obrazovanje. Postoje mogućnosti za upis na osnovne i master studije, koje se u potpunosti održavaju na engleskom jeziku, na privatnim i državnim univerzitetima. Osnovne studije traju 4 godine, a master od 1 do 2 godine.

Prosečna školarina za jednu godinu osnovnih studija na državnim univerzitetima u Španiji varira između 750 i 2.100 evra, a određuje je svaka autonomna oblast za sebe. Za master studije i doktorate raspon cena je od 900 do 3.300 evra godišnje. Očekivano, najskuplje studije su iz oblasti medicine i inženjerstva. Na privatnim univerzitetima školarine se kreću između 5.200 i 12.900 evra godišnje za osnovne studije, a za master ili doktorske mogu dostići i do 20.000 evra godišnje. Neki španski univerziteti nude različite stipendije na osnovu akademskog učinka ili prihoda roditelja.

Najpopularnije opcije smeštaja za strane studente u Španiji su studentski dom, privatni dom ili privatni smeštaj, a cene uveliko variraju u zavisnosti od oblasti, tipa sobe, veličine sobe i drugih dodatnih troškova. Prema nedavnom istraživanju u 86 domova u 17 glavnih gradova španskih autonomnih regiona, prosečna cena privatne sobe sa uključenim punim pansionom i režijama je u proseku 900 evra. Najskuplje opcije su u Madridu i Barseloni, a jeftinije od 350 evra mesečno pa naviše. Zakup stana je od 450 do 700 evra, a u većim gradovima može dostići i 1.200 evra mesečno. Studenti imaju mogućnost da žive sa lokalnim porodicama, u kom slučaju mesečna kirija iznosi 700-800 evra i uključuje 3 obroka dnevno.

MOŽETE STUDIRATI U ŠPANIJI

STUDIJE

Biznis i menadžment

Ekonomija

Finansije, računovodstvo i bankarstvo

Mediji i masovna komunikacija

Pravo

Turizam, ugostiteljstvo i kulinarstvo

Umetnost i dizajn

ŠTA BI TE JOŠ MOGLO ZANIMATI?

Test profesionalne orijentacije

Motivaciono pismo

Finansiranje

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Da li moram da govorim španski da bih studirao u Španiji?

Ne! Iako u Srbiji još uvijek postoji mit da na španskim univerzitetima ne postoje programi na engleskom jeziku, to je daleko od istine.

Mogu li se prijaviti za stipendiju?

Da. Neki španski univerziteti nude stipendije na osnovu akademskog učinka ili prihoda roditelja.

Koja su glavna dokumenta koja svakako moram poneti sa sobom pri odlasku?
  • Pasoš
  • Polisa dopunskog zdravstvenog osiguranja
Da li moram da idem na intervju? Hoće li biti na španskom?

Zavisi od univerziteta. Mnogi univerziteti u Španiji nemaju ovaj korak u procesu prijave. Što se jezika tiče – ukoliko ste odabrali program na španskom, intervju će se voditi na španskom, ali ako su željene studije na engleskom, intervju će biti i na engleskom.

Koliko novca će mi trebati mesečno?

Iznos zavisi od toga da li odaberete relativno mali grad kao što su Taragona ili Mursija ili da li idete u Barselonu, Bilbao ili Madrid. U prvom slučaju biće vam potrebno između 150-250 evra za smeštaj, oko 100 evra za račune i oko 200 evra za džeparac. Međutim, ako izaberete neki od velikih gradova, mesečni troškovi su skoro duplo veći.

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.