INŽENJERSKE NAUKE

Direktna primena prirodnih nauka u stvarnom životu

Inženjerstvo ili inženjerske nauke se odnose na istraživanje, transformaciju i korišćenje resursa za stvaranje struktura, mašina i uređaja za dobrobit čoveka. Latinski koren reči potiče od "ingenerare", što bukvalno znači "stvaranje". Primenom naučnih principa, najčešće u oblastima matematike, fizike i hemije, inženjeri projektuju i grade različite sisteme i mašine koje treba da rade pod određenim uslovima, rešavaju praktične probleme, sistematizuju i optimizuju proizvodne procese. Inženjerstvo je direktna primena prirodnih nauka u stvarnom životu. Jedan od glavnih ciljeva svih inženjerskih disciplina je rešavanje problema. Takođe daje odgovor na pitanje kako se korišćenjem materijala ili resursa mogu postići optimalna i najefikasnija rešenja.

Kako izgleda studiranje u oblasti inženjerstva?

Inženjerske nauke su podeljene u nekoliko glavnih kategorija: građevinarstvo, mašinstvo, elektrotehnika i hemijsko inženjerstvo (inženjerska hemija). Sa razvojem tehnologije pojavljuju se i druge oblasti i specijalizacije, kao što su vazduhoplovno inženjerstvo, proizvodni sistemi, nuklearno inženjerstvo i inženjerske nauke vezane za održivi razvoj i sisteme. Specijalizacija se zasniva na temama kao što su matematika i fizika, što podrazumeva dobro poznavanje ovih nauka, zahteva apstraktno razmišljanje, analitičke veštine, rešavanje složenih problema i kreativnost. U zavisnosti od oblasti studija, obrađuju se teme kao što su mehanika, matematika, fizika, elektronika, hidraulika, ali moduli mogu biti menadžment, komunikacije i dizajn. U programe su često uključene obavezne prakse ili prakse iz oblasti specijalizacije, gde studenti sprovode eksperimente, grade prototipove, koriste 3D modeliranje i izvode simulacije procesa. Uspešni diplomirani inženjeri razvijaju veštine u istraživanju i razvoju, projektovanju, izgradnji, proizvodnji, operacijama i industrijskom menadžmentu.

Gde možete raditi sa diplomom?

Inženjerske nauke i tehnologije se razvijaju sve većom brzinom i uvek su povezane. Pojava novih i savremenih oblasti istraživanja stvara različite mogućnosti za profesionalni razvoj diplomiranih inženjera. Pored tradicionalnih oblasti kao što su mašinstvo, građevinarstvo, elektrotehnika, mogućnosti za karijeru se sve više pojavljuju u oblastima kao što su genetika, industrija nafte i gasa, robotika i veštačka inteligencija, automobilska i posebno električna vozila, kao i energetski sektor sa proizvodnju čiste energije iz vetroturbina i solarnih sistema.

SMEROVI

Studiji u području inženjerstva

 • Automotive Engineering
 • Chemical Engineering
 • Industrial Engineering and Management
 • Mechanical Engineering
 • Software Engineer
 • Electrical and  Electronic Engineering
 • Mechatronics
 • Biomedical Engineering
 • Aeronautical Engineering
 • Civil Engineering
 • Logistics Engineering
 • Industrial Design Engineering
DRŽAVE U KOJIMA SE MOGU STUDIRATI INŽENJERSKE NAUKE

DRŽAVE

ŠTA BI TE JOŠ MOGLO ZANIMATI?

Test profesionalne orijentacije

Motivaciono pismo

Finansiranje

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.