FILOLOGIJA I LINGVISTIKA

Moć govora i trajna vrednost književnosti

Kao disciplina, filologija je presek književne kritike, istorije i lingvistike. Nauka proučava književne tekstove, kao i usmene i pisane istorijske izvore, prateći na taj način razvoj jezika i pojedinih jezičkih grupa. Istovremeno, lingvistika jezik razmatra sa tehničke tačke gledišta – njegov zvuk, strukturu i uticaj na ljudsku misao. Savremena lingvistika obuhvata i širi pogled na našu jezičku kulturu u celini. Lingvisti proučavaju intelektualne dimenzije jezika, komunikacije i njihov značajan uticaj na naš svakodnevni život. Izučavanjem odgovarajućeg jezika upoznaje se kulturno-istorijska tradicija države, društveni odnosi među ljudima i neke specifičnosti njihovog istorijskog nasleđa.

Kako izgledaju studije filologije i lingvistike?

Različite vrste filologije imaju za predmet proučavanja oblast određenog jezika - srpski, engleski, nemački; srodni jezici - slovenska i romanska filologija, ili grupe jezika - klasična filologija (starogrčki i latinski), orijentalistika itd. Lingvistika obuhvata predmete kao što su psihologija, istorijska lingvistika, sociolingvistika, deskriptivna lingvistika, jezik i spoznaja, komparativna lingvistika i dr. Pošto su ove specijalnosti uglavnom akademske, nastavni planovi i programi uključuju i pojačanu pripremu za sprovođenje istraživanja, akademske analize, prezentaciju i pisanje naučnih tekstova. Praktična strana programa može uključivati prevođenje, tumačenje i pisanje kreativnih tekstova, kao i učenje drugog stranog jezika.

Gde možete raditi sa diplomom?

Diplome filologije i lingvistike pružaju mogućnosti za realizaciju u sektorima kao što su obrazovanje, istraživanje, informatika, komunikacije, u raznim vladinim i nevladinim organizacijama, upravljanje informacijama, poslovne usluge i dr. Masteranti takođe mogu započeti akademsku karijeru u obrazovanju i/ili nauci.

SMEROVI

Studije iz oblasti filologije i lingvistike

  • Applied linguistic language education
  • Modern languages
  • Philology
  • Modern languages ​​and business
  • Linguistic
  • Modern languages and European studies
DRŽAVE U KOJIMA SE MOGU STUDIRATI FILOLOGIJA I LINGVISTIKA

DRŽAVE

ŠTA BI TE JOŠ MOGLO ZANIMATI?

Test profesionalne orijentacije

Motivaciono pismo

Finansiranje

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popuni formular i zakaži konsultacije sa našim obrazovnim savetnikom.

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.