Školovanje u inostranstvu - načini finansiranja srednjoškolskog obrazovanja u inostranstvu

31.01.2020

Kako će izgledati budućnost naše dece? Teško je reći, ali ono što im služi i kao sidro, ali i kao pokretač, jeste obrazovanje.


Ono je najsigurnije ulaganje u budućnost. Naša je odgovornost otvoriti im put prema najboljim obrazovnim mogućnostima, koje će ih pripremiti da se prilagode i uspešno nose sa svetom.

Ako težimo ka odabiru osnovnih i srednjih škola u inostranstvu, naša najvažnija odgovornost, kao roditelja, je pružiti finansijsku podršku svojoj deci. Obrazovanje, pogotovo ono srednjoškolsko, u inostranstvu može biti prilično skupo i ključno je osigurati da su očekivanja postavljena pravilno i da se mogu osigurati potrebni iznosi. Na primer, u Velikoj Britaniji je iznos za privatnu srednju školu i internat koji uključuje školarinu, smeštaj i hranu, negde oko 40 000 funti godišnje, u Švajcarskoj oko 85.000 švajcarskih franaka, u Portugalu 24.000 evra, a u Španiji 21.000 evra. Pored ovih, dodatni troškovi mogu biti uniforme, transferi i staratelji za određene zemlje.

Osim privatnih srednjih škola, tzv. nezavisnih internata, u Velikoj Britaniji postoje i internati čiju školarinu subvencioniše država, a roditelji britanskih i evropskih učenika plaćaju smeštaj i hranu za njihovu decu. Prosečni trošak ovakve škole je 13.000 funti godišnje.

Najčešći način finansiranja je onaj iz vlastitog džepa, gde roditelji osiguravaju celokupan iznos potreban za pokrivanje školarine, smeštaja, hrane, troškova prevoza i života. Međutim, postoje i druge metode za delimično ili potpuno smanjenje troškova. To su:

1.Stipendije za izvrsnost

Godišnje, većina privatnih srednjih škola tj. nezavisnih internata izdvaja iz svog proračuna kako bi učenicima s posebnim sposobnostima osigurale zaslužne stipendije. One se sastoje od delimičnog ili potpunog smanjenja troškova školarine, a postoci se razlikuju od slučaja do slučaja. Troškovi smeštaja i prehrane umanjuju se u vrlo retkim slučajevima. Vrednost stipendija za izvrsnost varira između 5% i 100% školarine. Broj i iznos dodeljenih stipendija razlikuju se od škole do škole. Neke elitne škole i srednje škole nude ove stipendije kao bonus za izvanredne rezultate ili veštine učenika, a umanjenja troškova mogu biti samo simbolična.

Stipendije za izvrsnost mogu se ponuditi od trenutka početka školovanja, od upisa (često samo u slučaju upisa u ključne godine obrazovanja, kao što su godina 7 (11+ godina), godina 9 (13+ godina), 12. godina (u britanskom obrazovnom sustavu (16+ godina)) ili tokom školovanja. Ovakve stipendije važe samo jednu godinu, ali većina škola produžava te stipendije i za sledeće godine, ako učenik ispunjava određene uslove i ako održi akademski nivo prema očekivanom.

Vrste stipendija koje se dobijaju na temelju izvrsnosti mogu biti: akademske, sportske, muzičke ili umetničke (primenjena umetnost, digitalna umetnost i ostali oblici umetnosti), a dodeljuju se samo najboljim učenicima u tim područjima. Osim u gore navedenim područjima, područja u kojima se stipendira izvrsnost mogu biti i znatno šira, matematička sposobnost, dizajna ili tehnologije. U nekim školama mogu se i kombinovati stipendije, ali nikada neće prelaziti određeni postotak koji je škola navela kao maksimalni.

Akademske stipendije dodeljuju se učenicima koji su uspješno prošli prijemne ispite za jedan, dva, tri ili čak sve predmete koje će odabrati za nastavak srednjoškolskog obrazovanja, zavisno o programu i o školi. Stepen zahtevnosti ispita povezana je sa nivoom selektivnosti škole.

Sportske stipendije su stipendije koje gledaju sportska postignuća do trenutka kada je učenik podneo zahtev za stipendiju, ali pod uslovom da škola ima taj sport u svojoj ponudi i da ima svoj tim u sportu za koji će učenik nastupati.

Muzičke stipendije se dodeljuju učenicima koji su posebno talentovani u sviranju nekog instrumenta ili pevanju, a moraju proći audiciju pred komisijom ili poslati svoj video, ukoliko to škola dopušta.

Umetničke stipendije se dodeljuju izrazito talentovanim učenicima u umetničkom polju, bilo to u glumi, plesu, primenjenoj ili digitalnoj umetnosti. Zavisno od škole, za prijavu se može tražiti portfolio ili prezentacija sa radovima učenika.

2. Finansijska pomoć

Često zna biti zbunjujuće što u engleskom jeziku postoji dve vrste stipendija tj. ono što bi se prevelo stipendija na osnovu primanja roditelja (tzv. financijska pomoć tj. bursary na engleskom) i stipendije za izvrsnost (scholarship na engleskom). Godišnji proračun za dodelu finansijske pomoći je uvek ograničen u školama, a većina privatnih škola ih ni ne nudi. Međutim, postoje razne fondacije i kompanije koje ponekad osiguravaju ovakve stipendije, ali one su malobrojne i za njih je velika konkurencija.

Finansijska pomoć tj. bursary znači smanjenje troškova školarine, ali ne i smanjenje troškova smještaja i prehrane, onim učenicima koji ispunjavaju akademske uslove za upis u školu, ali dolaze iz porodica koje možda ne mogu pokriti celokupan iznos školarine. U obzir se uzimaju dohodak svakog roditelja, imovina, školski uzrast dece i svi ostali izvori prihoda, ako postoje. Prijava za ovu vrstu stipendija se radi iznova svake godine, jer se finansijsko stanje može promeniti.

Vrlo često ovakve su finansijske pomoći dostupne samo učenicima iz zemlje u kojoj je škola, a ponekad samo učenicima koji žive u istoj opštini. Međutim, neke škole odobravaju prijavu i dece koja nisu iz zemlje u kojoj se nalazi škola, a često se mogu prijaviti samo državljani članica EU. Ponekad se finansijska pomoć može kombinovati sa stipendijom za izvrsnost, a neke škole će ograničiti uzimanje samo jedne stipendije, odnosno one koja ima veći iznos i povoljnija je za učenika.

3. Privatne stipendije

Privatne stipendije mogu biti značajna opcija finansiranja. Učenicima ovakve stipendije daju pravne osobe (najčešće kompanije ili fondacije) ili fizičke osobe koje su se odlučile na ovakvu vrstu filantropije. Trajanje i iznos stipendije utvrdiće obe strane, uzimajući u obzir maksimalni iznos koji se može dodeliti. Stipendije će se dodeliti na temelju ugovora potpisanog između pravne ili fizičke osobe koja dodeljuje stipendiju i korisnika stipendije (ako je maloletan, onda će ugovor potpisati korisnikov zakonski zastupnik).

Bitno je znati da se u takve ugovore vrlo često stavlja klauzula koja će od korisnika zahtevati da, nakon završetka traženog obrazovanja, radi određeno razdoblje za tu pravnu ili fizičku osobu koja mu je osigurala stipendiju.

4. Bankovni kredit

Ova se mogućnost takođe može smatrati oblikom finansiranja, iako je to onaj koji uključuje vraćanja, osim troška školarine, smeštaja i prehrane, i kamate banci koja je odobrila kredit. Ponude banaka su raznolike, a pre ovakvog koraka nužna je temeljna analiza finansijske situacije u porodici. Bitno je da, nakon što dete ode u školu, roditelji i dalje, uz kredit, mogu podržavati i financijski osiguravati učenika.

Za više informacija o pojedinačnim stipendijama, pišite nam na info@integraledu.rs.

Prijavite se za besplatno savetovanje!

Povezane vesti

Školovanje u Švajcarskoj i internati u Švajcarskoj...

Srednje škole u Švajcarskoj dugo se smatraju ulaznicom u svet budućih prilika za učenike iz svih krajeva sveta, uključujući i decu iz Srbije. Ove renomirane institucije privukle su elitu...
05.01.2024 Vidi više

Zašto se srpske porodice odlučuju za srednje škole...

U poslednjih nekoliko godina, sve veći broj srpskih porodica donosi hrabru odluku da šalje svoju decu u prestižne srednje škole u Engleskoj. Razlozi iza ovog izbora su raznovrsni, ali sv...
02.11.2023 Vidi više

6 razloga da izaberete srednju školu u inostranstv...

Čak i tokom osnovne i srednje škole, ali to nije toliko iznenađujuće kao što možda mislite na prvi pogled. Problem obrazovanja dece svima je na umu, ali je problem u mnoštvu odg...
17.05.2023 Vidi više

Abbey DLD koledži - London, Kembridž, Mančester -...

Akademski programi: IGCSE, GCSE, A-level, Foundation Program Stipendije: 20% zagarantovanog popusta ( 6 600 GBP) za IntegralEdu studente za upis u septembru 2022. u Abbey DLD London i Manchester...
20.06.2022 Vidi više

Jedan od vodećih nezavisnih koledž David Game Coll...

Integral Edu vam pruža mogućnost da razgovarate direktno sa predstavnicom David Game College , jedan od vodećih nezavisnih koledža završnih godina (Sixth Form colleges) u Londonu. Gospođica Tat...
18.01.2022 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.