"Srednje obrazovanje u inostranstvu daje mom detetu samopouzdanje" - Intervju sa Anom

23.12.2021

Srednje obrazovanje u inostranstvu daje mom detetu samopouzdanje i neophodnu pripremu za prestižne univerzitete.


Koji su glavni razlozi zbog kojih se roditelji odlučuju da pošalju svoju decu na školovanje u inostranstvo? Intervju sa Anom, koja bira prednosti školovanja u inostranstvu za svoju ćerku koja je u školi "Bromsgrove", jednoj od najelitnijih srednjih škola u Velikoj Britaniji.

Školovanje u inostranstvu veliki je i važan korak za svako dete i njegove roditelje, a izbor odgovarajuće škole i programa je neophodan za akademski put i razvoj karijere nakon toga. Ana je među majkama koje biraju prednosti školovanja u inostranstvu za svoju decu. Uspešno se obrazuju u školi "Bromsgrove", jednoj od najelitnijih institucija u Velikoj Britaniji. U ovom intervjuu ona iznosi svoje motive, iskustva i utiske o tamošnjem školovanju.

1. Slanje deteta u drugu državu je hrabar potez, kako ste se odlučili na to?

- Moja ćerka je od malih nogu želela da postane pisac, i želela je da piše na engleskom kako bi mogla da objavljuje širom sveta. Znala je da joj je za to potrebno da joj engleski jezik postane kao maternji, vredno je učila, i išla na letnji kurs jezika u Englesku. Bila je na letnjem kampu u školi “Bromsgrove”, i kada je škola objavila slobodna mesta za jedno polugodište od aprila do jula, bilo nam je lako doneti odluku da je pošaljemo na probu. Tada je bila vrlo srećna tamo, stekla je mnogo prijatelja, snašla se na ispitima GSCE-a sa odličnim ocenama. Njen engleski se toliko poboljšao za 3 meseca da ga je pričala kao maternji. Naučna činjenica je da je pre 12 godine veća verovatnoća da će deca izgubiti naglasak kada su u okruženju stranog jezika koji uče.

Posle probnog jednog semestra, odlučili smo da je bolje da ostane. Tada je imala 11 godina, a sada diplomira u “Bromsgrove” školi, i prijavljuje se na univerzitete u Velikoj Britaniji za septembar 2022.

2. Srednje škole u ​​inostranstvu imaju potpuno drugačije modele rada od onih koje poznajemo, koje su prednosti, a koje mane?

- Vidim dosta prednosti: mala odeljenja, tokom pandemije mogla sam da uporedim online školovanje mog sina kod kuće i njeno online školovanje. Bila je mnogo angažovanija, školski online sistem je bio savršen, škola se okrenula online roditeljskim sastancima, čak je u nekom trenutku škola nudila deo časa online i deo časa uživo u zavisnosti od zemlje učenika. Na primer, kineski učenici nisu mogli da se vrate u školu na vreme. Sada škola ukida papirne udžbenike, sva deca su sa tabletima i pišu na tabletima svoje beleške, sve domaće zadatke rade elektronski. Ne mogu da verujem koliko je škola napredna i kako se brzo prilagođavaju novim tendencijama.

3. Šta je sa hobijima, razvijanjem nekih drugih veština vezanih za sport ili umetnost?

- Škola “Bromsgrove” ima 400 ari zemlje, 16 teniskih terena, sopstveni bazen, sve vrste sportskih i vannastavnih aktivnosti. Imaju sve, samo je na deci da odluče šta bi želeli da rade. Pošto je škola veoma velika, sa 800 učenika u internatu, puna je života tokom vikenda, ekskurzija, sportskih takmičenja itd.

4. Nešto što sigurno muči sve roditelje je fizičko i psihičko zdravlje njihove dece. Kako osigurati da vaše dete bude zdravo u svakom pogledu?

- U stalnom smo kontaktu i sa ćerkom i sa “roditeljima kuće”, to je porodica koja živi u studentskom domu moje ćerke i brine o devojčicama u ovom domu, njih je oko 100 devojaka u domu. U školama postoji oko 8 različitih kuća i svaka kuća ima svoje “roditelje”. Takođe, školski rok nije tako dug. Svaki semester ima odmor na polugodištu i moja ćerka se vraća na 1 ili 2 nedelje. Dakle, u suštini ne postoji duži period od 6 nedelja kada je odsutna.

5. Koje su bile vaše najveće sumnje i neizvesnosti pri odlučivanju?

- Kako će se moja ćerka naviknuti na školu jer je bila prilično mala kada smo je poslali. Posle nepunih godinu dana toliko se navikla na školski život, sve njene nove drugare i da je samostalna, da se sa zadovoljstvom vraćala u školu. Kada se vrati kući konstantno je u kontaktu sa svim svojim prijateljima iz škole.

6. Proces odlučivanja i upisa željene srednje škole u ​​inostranstvu je složen, kako ste se informisali?

- Imali smo obrazovnog savetnika u Integralu. O svim detaljima, prijavnim formularima pobrinula se gospođa Lea Ban. Pripremila nas je šta da očekujemo, kako da učimo za prijemne ispite, kako da se ponašamo tokom skajp intervjua i posete školi. Veoma smo zahvalni za svu njenu pomoć i savete. Nismo mogli da dobijemo ove interne informacije jer to nisu stvari koje možete pročitati na veb stranici škole, a škola je selektivna, tako da je izuzetno važno da se paket za prijavu pripremi profesionalno. Toplo preporučujemo gospođu Leu Ban svakoj porodici koja je na putu da donese tako važnu odluku kao što je srednja škola u inostranstvu.

7. Na koje stvari treba obratiti posebnu pažnju pri izboru adekvatne srednje škole u ​​inostranstvu?

- Predmete koje škola nudi, dosadašnji rezultati škole, broj učenika, broj internata (domova), lokacija, kao i let do škole, naknade, stipendije, iskustvo bivših učenika koje se lako može proveriti uz podršku obrazovnog savetnika.

8. Kako je vaše dete reagovalo na tu odluku, a potom i na novo okruženje i stil života?

- Odluku smo doneli svi zajedno u okviru porodice uz aktivno učešće ćerke. Našu ćerku nismo terali da ide u inostranstvo, rekli smo joj da može da ide kada god bude spremna.

9. Šta ako dete ima poseban plan ishrane, ima poteškoća da obrati pažnju ili neke druge slične specifične zahteve?

- Sve su to stvari o kojima razgovarate sa “roditeljima kuće”. Oni znaju sve za svako dete o kome se brinu. Moja ćerka ima mnogo drugova iz razreda sa različitim potrebama i škola je toliko fleksibilna da za sve nađe rešenje.

10. Možete li podeliti sa nama vaše stvarno stanje tokom prilagođavanja novom životu koje obrazovanje u inostranstvu donosi?

- Nisam sigurna da li je detetu bilo teže da se navikne ili nama kao roditeljima. U oba slučaja dnevna rutina se mnogo menja. Potrebno je nekoliko meseci da se naviknete na novi način života, ali kada počnete da vidite rezultate, znate da je sve bilo vredno i da sva odricanja imaju svrhu i cilj. Moja ćerka je veoma nezavisna mlada osoba sa ambicijama i snažnom voljom da ih ostvari. Mislim da je ovo mnogo važnije od toga da imate decu u neposrednoj blizini, i da u potpunosti zavise od vas kao roditelja.

11. Šta biste poručili neodlučnim roditeljima?

- Vredno je. Deca se osamostaljuju, žive u dobrom društvenom okruženju, družeći se sa prijateljima, što je više nego važno u ovim vremenima pandemije. Ukratko, oni imaju normalan život u bezbednom i kontrolisanom okruženju. Bez kompjuterskih igrica, jer za ovo nema vremena, puno sporta koji je takođe deo obaveznog programa, lepi uslovi za život, dobri nastavnici i međunarodno okruženje koje im otvara um ka celom svetu koji ih očekuje nakon diplomiranja.

Ana, majka Antonije, IB učenice u školi “Bromsgrove”

Za više informacija o stipendijama i procedurama prijave kontaktirajte kancelariju Integral Edu putem imejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 92

Prijavite se za besplatno savetovanje! >>

Povezane vesti

6 razloga da izaberete srednju školu u inostranstv...

Čak i tokom osnovne i srednje škole, ali to nije toliko iznenađujuće kao što možda mislite na prvi pogled. Problem obrazovanja dece svima je na umu, ali je problem u mnoštvu odg...
17.05.2023 Vidi više

Abbey DLD koledži - London, Kembridž, Mančester -...

Akademski programi: IGCSE, GCSE, A-level, Foundation Program Stipendije: 20% zagarantovanog popusta ( 6 600 GBP) za IntegralEdu studente za upis u septembru 2022. u Abbey DLD London i Manchester...
20.06.2022 Vidi više

Jedan od vodećih nezavisnih koledž David Game Coll...

Integral Edu vam pruža mogućnost da razgovarate direktno sa predstavnicom David Game College , jedan od vodećih nezavisnih koledža završnih godina (Sixth Form colleges) u Londonu. Gospođica Tat...
18.01.2022 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.