Studije u inostranstvu? Da li su bolji A-Levels programi ili IB?

10.04.2019

Dve najbolje opcije su: A-Levels ili IB - International Baccalaureate.


Jedna od najvažnijih odluka koju treba da donesete ukoliko se odlučite da studirate u inostranstvu, na primer u Engleskoj, jeste izbor programa koji ćete studirati. Dve najbolje opcije su: A-Levels ili IB - International Baccalaureate. Oba programa su poznata kao programi pripreme za univerzitet. Ovi programi predstavljaju dva završna razreda srednje škole i polaznici moraju imati 16 ili više godina.

Ipak, kada je u pitanju donošenje odluke oko izbora univerziteta u Engleskoj, Americi, Nemačkoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, koji program je najbolji? Možemo reći da to zavisi od toga kakav ste student i koji su vaši ciljevi. Ne znate o čemu pričamo? Pročitajte tekst ispod i istražite koji od sledećih programa su najbolji za vas.

Kako A-Levels programi funkcionišu?

A-Levels je zvanična kvalifikacija koju dodeljuju srednje škole u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj. Đaci obično studiraju tri ili četiri predmeta na A-levels, ali ne postoji ograničenje broja predmeta koji mogu izabrati.

A-Level program je podeljen u dve faze: AS level i A2 level. Predmeti na AS level se biraju tokom prve godine studija i služe kao osnova za prvu godinu kada ste spremni da završite najnaprednije kurseve. Đacima je dozvoljeno da odbace neke predmete nakon prve godine kako bi mogli da steknu AS level kvalifikaciju za te predmete, sve dok završe minimum tri kursa na A2 level programu. Level A2 kursevi su oni koji se računaju u finalne ocene, a predmeti koje ste slušali u AS mogu da služe kao dodatak vašem programu. Većina A-Level kurseva se sastoji od četiri modula.

Ocene u A-Level se kreću od E do A *. AS level ocene se pišu malim slovima (a-e).

Kako IB program funkcioniše?

Ovaj međunarodni program se sastoji od šest predmeta. Morate izabrati predmet iz svake od sledećih grupa: prvi jezik (jezik na kojem ste akademski kompetentni), drugi jezik, humanistika / društvene nauke, egzaktna nauka i matematika. Poslednji predmet može biti iz oblasti umetnosti ili možete izabrati dodatni predmet iz neke druge grupe. Takođe morate izabrati tri od ovih predmeta koji će te izučavati na višem nivou (idealno bi bilo da izaberete predmete koji su povezani sa vašim ličnim interesovanjima i kojima biste želeli da se bavite u budućnosti ) kako biste imali bolje znanje. Preostala tri predmeta se izučavaju na standardnom nivou.

IB program takođe uključuje akademsko gnezdo koje se sastoji od predmeta Teorija znanja (TOC), Prošireni esej (EE) i CAS (Creativity, Action and Service) esej koji ohrabruje studente da uzmu dodatne predmete na programu.

IB ocene se kreću od 1 do 7 za svaki predmet. Prošireni esej i TOC mogu doneti maksimum tri bonus poena, tako da studenti mogu imati najviše 45 poena. Diploma se dodeljuje studentima ukoliko imaju minimum 24 poena, ali postoje i drugi uslovi koje morate ispuniti čak i ako imate dovoljan broj poena za prolaz.

Koji program bi trebalo da izaberete kako biste nastavili studije u Zapadnoj Evropi ili SAD?

Ukoliko ne želite nužno da studirate u Engleskoj, IB je verovatno najbolji izbor. Razlog je to što je u pitanju međunarodni program i prepoznat je u više od 90 zemalja. Ali ukoliko ste sigurni da ćelite da studirate u Velikoj Britaniji, preporučljivo je da izaberete A-Level program jer je to tradicionalna diploma srednje škole u Engleskoj.

Prema University Admissions Report 2017, IB je program koji promoviše "globalnu prespektivu" studentima, dok im A Levels pruža više opširnu eksperizu u tri ključna predmeta na studijama. Mnogi ljudi koji su zaposleni u univerzitetskim prijemnim kancelarijama u Velikoj Britaniji su bili pozvani da ocene oba programa i to kako programi razvijaju različite veštine budućih ili trenutnih studenata. Ispostavilo se da postoje značajne promene u oba programa, a te promene se odnose posebno na granu koja je usmerena na osnovne studije. Ukoliko ste sigurni u to šta želite da studirate onda vam A Levels programi više odgovaraju, a ako ste i dalje zbunjeni i hoćete da imate dobar uspeh u nekim predmetima, onda je IB pravi izbor.

A Levels program je bolji ukoliko želite da konkurišete na univerzitet / oblast koja ima udela u procesu upisa i intervjuu, kao što je oblast medicine ili oblasti na Oxford ili Cambridge univerzitetima, budući da pitanja koja na koja treba odgovoriti imaju tendenciju da budu formulisana na zbunjujuć način. A-Levels pružaju priliku da steknete bolji uvid u oblasti koje želite da studirate na univerzitetu, jer postoji jako mali broj predmeta, pa studenti imaju više vremena da uče samostalno (budimo iskreni: iako su predmeti na IB programu usmereni na dublje znanje, učenici bi takođe trebalo da posvete vreme predmetima standardnog nivoa).

Sa druge strane, ukoliko niste sigurni koju oblast želite da studirate na univerzitetu, najverovatnije bi trebalo da izaberete IB jer je u pitanju opštiji program pomoću koga ćete imati priliku da steknete znanje iz različitih oblasti. Takođe, IB teži da efikasnije pripremi učenike za rad na univerzitetskom nivou, jer postoje projekti i istraživački radovi koji utiču na izračunavanje vase konačne ocene (interne evaluacije i prošireni esej) tokom dve godine, a ne samo na završnim ispitima.

Međutim, ne možemo poreći da je IB program s vremena na vreme malo zahtevan, pa ukoliko ne smatrate sebe potpuno predanim studentom i ukoliko želite da imate više slobodnog vremena, onda IB možda i nije pravi program za vas.

Što se tiče stipendija za srednjoškolsko obrazovanje u inostranstvu, to ne utiče previše na izbor programa. Kod IB i A Levels škola vaša trenutna pripremljenost i ocene tokom poslednjih nekoliko godina će biti uzeti u obzir i ono što treba da uradite jeste da budete uspešni na prijemnom ispitu i tokom intervjua. Različite srednje škole u Nemačkoj, Austriji, Portugaliji, Engleskoj, Americi, Italiji, Švajcarskoj itd. nude različite programe i stipendije u različitim merama, u zavisnosti od kandidata.

Ukoliko se konsultujete sa specijalistom oko vašeg obrazovanja, ovaj izbor će biti mnogo lakši, jer ćete dobiti više potpunih informacija u vezi uslova upisa i procesa aplikacije za studije u inostranstvu, kako u vezi programa, tako i pri odabiru prave škole.

Povezane vesti

Školovanje u Švajcarskoj i internati u Švajcarskoj...

Srednje škole u Švajcarskoj dugo se smatraju ulaznicom u svet budućih prilika za učenike iz svih krajeva sveta, uključujući i decu iz Srbije. Ove renomirane institucije privukle su elitu...
05.01.2024 Vidi više

Zašto se srpske porodice odlučuju za srednje škole...

U poslednjih nekoliko godina, sve veći broj srpskih porodica donosi hrabru odluku da šalje svoju decu u prestižne srednje škole u Engleskoj. Razlozi iza ovog izbora su raznovrsni, ali sv...
02.11.2023 Vidi više

6 razloga da izaberete srednju školu u inostranstv...

Čak i tokom osnovne i srednje škole, ali to nije toliko iznenađujuće kao što možda mislite na prvi pogled. Problem obrazovanja dece svima je na umu, ali je problem u mnoštvu odg...
17.05.2023 Vidi više

Abbey DLD koledži - London, Kembridž, Mančester -...

Akademski programi: IGCSE, GCSE, A-level, Foundation Program Stipendije: 20% zagarantovanog popusta ( 6 600 GBP) za IntegralEdu studente za upis u septembru 2022. u Abbey DLD London i Manchester...
20.06.2022 Vidi više

Jedan od vodećih nezavisnih koledž David Game Coll...

Integral Edu vam pruža mogućnost da razgovarate direktno sa predstavnicom David Game College , jedan od vodećih nezavisnih koledža završnih godina (Sixth Form colleges) u Londonu. Gospođica Tat...
18.01.2022 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.