10 koraka do studija u Velikoj Britaniji?

22.12.2021

Velika Brtanija je oduvek bila popularna destinacija za studije, kako zbog reputacije koju uživaju britanski univerziteti, tako i zbog kvaliteta života, sjajnog obrazovanja, kao i profesionalnih mogućnosti koje se otvaraju.


Kao i većina zemalja, Velika Britanija ima poseban process aplikacije koji je nephodno ispratiti kako biste osigurali svoje mesto. Kako bismo vam malo približili sam process, izdvojili smo najvažnije korake koje bi trebalo da ispratite kako biste uspešno izvršili aplikaciju.

1. Istražite programe

Što pre započnete svoje istraživanje, veće šanse imate da pronađete pravi program za vas. Izbor pravog programa je jako bitna odluka i bitno je da odaberete studije u oblasti koja vas zanima i u kojoj želite da gradite svoju karijeru. Dobro proverite strukturu programa, metode koje se koriste, listu predmeta koji se izučavaju i pronađite što je više moguće detalja o programu.

2. Izaberite univerzitet

Kada odlučite šta želite da studirate, sledeći korak bi bio odabir univerziteta. Proverite kako se koji univerzitet rangira, ali nemojte previše značaja pridavati rangu, jer vas to može navesti na odabir samo zbog statusa koji univerzitet ima. Dobro bi bilo da proverite na kojim univerzitetima je program koji vas zanima dobro rangiran, kao i komentare i iskustva sadašnjih ili bivših studenata.

3. Upoznajte se sa UCAS aplikacionim sistemom

UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) služi za upravljanje procesom upisa na britanske univerzitete. To je platforma koju ćete koristiti za istraživanje programa i aplikaciju na do pet univerziteta u Velikoj Brianiji.

Kada se registrujete na platformu moći ćete da popunite svoj lični profil. Pažljivo pratite instrukcije i aplicirajte za programe koji vas interesuju. Nakon aliciranja moći ćete da pratite status svoje aplikacije kroz sistem.

4. Pripremite se

Studenti koji apliciraju za programe u oblasti medicine, veterine, stomatologije i za programe na Oxford ili Cambridge univerzitetima treba da budu spremni na mogućnost da budu pozvani na intervju. Intervju je prilika da impresionirate donosioce odluke i pokažete svoju strast i obaveštenost o programu za koji ste se prijavili. Budite spremni na komplikovana pitanja koja zahtevaju detaljne odgovore. Najbolji način da se pripremite jeste vežbanje sa profesorima ili porodicom i prijateljima, kao i čitanje knjiga i članaka koji se odnose na vaše polje interesovanja. Ne samo što će vam to pomoći da bolje i tačnije odgovorite na pitanja, već ćete imati i više samopouzdanja tokom intervjua.

5. Doterajte svoj engleski

Univerziteti u Velikoj Britaniji zahtevaju određeni nivo engleskog jezika. Standardi su različiti na različitim univerzitetima, ali kao studenti čiji engleski nije maternji jezik, od vas se zahteva da imate međunarodno priznati sertifikat.

Univerziteti uglavnom navedu listu sertifikata koje piznaju, a to su najčešće Cambridge English, TOEFL i IELTS. Kako biste imali dobre rezultate na testu, potrebno je da počnete sa pripremama što ranije.

6. Steknite iskustvo

Kao i kod aplikacije za posao, bilo kakavo praktično iskustvo može vas izdvojiti od drugih kandidata i povećati vaše šanse za upis. Bilo da je u pitanju praksa, učestvovanje na letnjem jezičkom kampu ili volontersko iskustvo, veliki je plus za vašu aplikaciju, a iskustvo vam može pomoći i za obogaćenje vaše biografije, kao i pisanje kvalitetnijeg motivacionog pisma.

7. Posetite unverzitete

Kada se odlučite za nekoliko programa na nekoliko univerziteta, dobro bi bilo, ako ste u mogućnosti, da ih i posetite. Napravite plan tako da uklopite što više poseta tokom vašeg boravka u Velikoj Britaniji. Poseta će vam dosta pomoći da suzite izbor i odlučite se za određeni broj univerziteta.

Nekada je poseta teško izvodljiva zbog vremena, troškova ili drugih razloga, ali mnogi univerziteti nude virtuelne ture, što vam može pomoći da steknete utisak o tome kako univerzitet zaista izgleda. Takođe, utisci studenata vam mogu dosta pomoći.

8. Napišite dobro motivaciono pismo

Motivaciono pismo je jedan od najbitnijih delova aplikacije i neretko predstavlja veliki izazov za studente. U osnovi, pismo mora da sadrži razloge zbog kojih želite da upišete baš taj program baš na tom univerzitetu i zašto ste baš vi dobar kandidat za taj program. Bitno je da pismo bude autentično i originalno, kako bi vas izdvojilo od drugih. Sa druge strane, ukoliko se ne potrudite dovoljo i ne posvetite dovoljno vremena pisanju istog, može biti i razlog zbog kojeg vas nisu primili na željeni program.

9. Obezbedite preporuku

Svi kandidati su u obavezi da dostave pismo preporuke u svojoj aplikaciji, koju je potrebno da napiše neko ko vas dobro poznaje u akademskom smislu, kako bi preporuka bila uvažena. U preporuci treba da stoje kontakt podaci osobe koja garantuje za vas, kako bi, ukoliko je potrebno, mogli da stupe u kontakt sa vašom preporukom i provere date informacije.

10. Pošaljite aplikaciju

Prelaskom svih prethodnih koraka spremni ste za samu aplikaciju. Pre nego što je zvanično pošaljete, proverite da li je sva potrebna dokumentacija tu, da li imate neke greške u pisanju ili ste slučajno preskočili neki korak. Neće škoditi ni ukoliko date profesoru, članu porodice ili prijatelju da još jednom proveri da li je sve na svom mestu. Kada budete sasvim sigurni pošaljite zvaničnu aplikaciju.

Važno: Vodite računa o rokovima! Rok za upis na programe u oblasti medicine, veterine i stomatologije, kao i za sve progrme na Oxford ili Cambridge univerzitetima je 15. oktobar, a rok za sve druge programe i univerzitete je 26. januar 2022.

Uz našu pomoć naši klijenti biraju da studiraju na sledećim univerzitetima u Velikoj Britaniji:

(Pružamo asistencije oko prijava na svakom univerzitetu u Velikoj Britaniji, uključujući i Škotsku)

University of Northampton University of Essex University of Greenwich London University of Westminster University of the West of England, Bristol Anglia Ruskin University Bournemouth University Brunel University, London City, University of London

De Montfort University Falmouth University London South Bank University Middlesex University Royal Holloway, University of London Solent University, Southampton University of East London University of Leicester University of Wolverhampton

PRIJAVI SE PRE 26. JANUARA 2022.i dobij potvrdu željenog univerziteta što pre!

Prijavite se za besplatno savetovanje! >>

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Prednosti rane prijave na univerzitete u inostrans...

Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebn...
20.07.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.