Prednosti rane prijave na univerzitete u inostranstvu

20.07.2023

“Ko rano rani, dve sreće grabi” stara je poslovica. Ovaj članak ispituje prednosti ranog prijavljivanja u obrazovne instituciju i kako to pomaže podnosiocima zahteva.


Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebne dokumentacije, kao i planiranje života u novoj zemlji!

Koncept obrazovnog savetovanja sve popularniji

Odluku o obrazovanju u inostranstvu značajno otežava nedovoljna informiranost o tome koliko je pristupačno, ali i velik broj informacija među kojima je teško pronaći onu potrebnu. Mladi zbog navedenoga često odustanu od ideje pronalaska željenog obrazovnog programa u inostranstvu, ne znajući da postoje stručnjaci čiji je posao upravo to – pronalazak najboljeg obrazovanja s obzirom na želje, ambicije i mogućnosti studenata!

Naši obrazovni savetnici za tebe su tu od ideje do realizacije, ali ističu važnost ranih prijava kako proces upisa željenog studijskog programa u inostranstvu ne bi bio stresno, već uzbudljivo i pozitivno iskustvo!

Sve o rokovima:

Većina ustanova prima prijave dva puta godišnje, jednom u proleće i jednom u jesen, a neke institucije imaju prijem i tri puta godišnje. Sve institucije imaju određeni rok do kojeg popunjeni obrazac za prijavu mora da im stigne. To je obično tri do četiri meseca pre početka stvarne akademske nastave za koju se student prijavio.

U suštini, ako nastava počinje u martu, rok za prijavu je obično poslednja nedelja novembra ili prva nedelja decembra. Ove odredbe se razlikuju od institucije do institucije, a neke institucije najvišeg ranga imaju rok koji je gotovo šest do sedam meseci pre stvarnog početka nastave.

Zašto bi trebalo da se prijavljujete i ranije?

Sledeći faktori će vam pomoći da razumete zašto se trebate prijaviti rano:

Pismo preporuke - Pismo preporuke možete unapred dobiti od svog mentora. Pomaže kada mentor nije “preplavljen” sa još 100 zahteva poput vašeg.

Brige u poslednjem trenutku - Nema napetosti u poslednjem trenutku, “grickanja noktiju” i straha od saznanja da li je vaša prijava stigla na vreme i u roku!

Planiranje troškova - Ako vaša prijava bude odobrena, i dobijete potvrdu od institucije na vreme možete shodno tome planirati svoje troškove.

Školarine - Neke institucije zahtevaju da prihvatite njihovu uslovnu ponudu za prijem pre nego što se prijavite za stipendiju. U suštini, ako odlučite da prihvatite uslovnu ponudu za prijem, možete se prijaviti za stipendiju pre ostalih studenata. Postoji ograničen broj stipendija za međunarodne student, dakle, ako uspete da dobijete zahtev za stipendiju ranije, i ispunite sve uslove, imate dobre šanse da obezbedite stipendiju.

Odbijanje prijave - U slučaju da je vaša prijava odbijena, možete se na vreme prijaviti u drugim institucijama.

Izbor programa - Postoje slučajevi kada se podnosiocu zahteva ne nudi tačno program koji podnosilac teži da studira, a umesto njega se ponudi neki drugi, na primer, podnosiocu zahteva na postdiplomskom kursu inženjerstva računarstva nudi se kurs elektronike i komunikacija. Slanjem prijave unapred velike su šanse da se kandidatu ponudi program koji je prvobitno želeo da studira.

Neki saveti:

  • Uvek budite svesni poslednjeg datuma za prihvatanje obrazaca za prijem. Cilj je da pošaljete prijavu najmanje mesec dana pre zvaničnog roka.
  • Obavezno ostavite mentoru dovoljno vremena da napiše lepo pismo preporuke za vas.
  • Uvek imajte rezervni plan. Ne ograničavajte svoju prijavu na samo jednu instituciju, prijavite se za najmanje tri do četiri institucije.
  • Budite fokusirani i odlučni - ako jedna institucija odbije vašu prijavu, sigurno će biti pozitivnih vesti od druge.
  • Visoko obrazovanje ne odnosi se samo na velika institucionalna imena. Tokom godina, istraživanja pokazuju da manje institucije nude više podrške međunarodnim studentima.
  • Uvek sledite uputstva. Obavezno priložite svu prateću dokumentaciju uz obrazac prijave.
  • Ako planirate da se prijavite za stipendiju, proverite svoju kvalifikovanost i prijavite se svim relevantnim telima za dodelu stipendija.

Uz sve gore navedene faktore, ne mislite li da bi bilo pametno primeniti se unapred?

Kontaktirajte Integral Edu-a putem mejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 92.

BESPLATNO SAVETOVANJE!

 

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

POTREBAN SI NAM - Pridružite se našem #DreamTeam-u

Da li želiš da provedeš dan kao asistent predstavnicima univerziteta i škola koji će izlagati na sajmu? Ako želiš da budeš deo najboljeg tima volontera i da razvije&...
11.10.2022 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.