Letnji kampovi u inostranstvu sa pratnjom

14.12.2023

Roditelji se često pitaju koja bi bila najbolja opcija za njihovo dete – individualni jezički kurs ili letnji kamp za decu i tinejdžere sa pratnjom?


Bez obzira na to koji tip letnjeg kampa izaberete, koristi stečene takvim iskustvom ogromne su, a neke od njih opisane su u ovom članku.

Grupa sa zajedničkim snovima i interesima, sa kojom istražujete nova mesta, učestvujete u multikulturalizmu, eksperimentisanju i učenju novih stvari, unapređujete bar jedan strani jezik, sprijateljujete se sa ljudima iz celog sveta, i vidno se razvijate. Zajedno sa ostalima, vraćate se kući sa očima i umom široko otvorenim, i sa pregršt prelepih uspomena. To bi ukratko opisalo iskustvo grupnog letnjeg kampa za decu i tinejdžere sa pratnjom.

Roditelji se često pitaju koja bi bila najbolja opcija za njihovo dete – individualni ili grupni letnji kamp sa pratnjom?
Bez obzira na to koji tip letnjeg kampa izaberete, koristi stečene takvim iskustvom ogromne su, a neke od njih opisane su u ovom članku.

Najvažnija razlika između ova dva tipa kampova jeste način putovanja:

  • Na grupni letnji kamp dete putuje zajedno sa srpskom decom i sa vodičem grupe iz Srbije (koji je obično nastavnik ili predstavnik Integrala). Po sletanju na aerodrom, grupu dočekuju predstavnici letnjeg kampa i vode je do kampusa. Tamo će srpska grupa upoznati jedno mnogo veću, međunarodnu grupu dece koja dolaze iz čitavog sveta.
  • Na individualni letnji kamp (bilo da je rekreativnog, mešanog, tematskog/stručnog ili akademskog tipa) maloletno dete putuje u pratnji avio-posade, u sklopu usluge pratnje maloletnog lica bez nadzora, koja se kupuje sa avio-kartom. Po sletanju na aerodrom, predstavnik letnjeg kampa pokupiće dete od člana avio-posade na osnovu njegovog otpisa. Predstavnik letnjeg kampa odvešće dete do školskog kampusa, gde će se ono pridružiti međunarodnoj grupi dece (više o procedurama putovanja možete saznati ako kontaktirate nekog od Integralovih savetnika).


Sakupljeni iz razgovora sa roditeljima tokom godina, razlozi zašto se obično odlučuju da svoju decu šalju na letnje kampove za decu i tinejdžere sa pratnjom obično jesu sledeći:

1. Grupni letnji kamp za decu i tinejdžere sa pratnjom je veoma dobar za detetov prvi odlazak daleko od kuće

"Pošto moja kćerka dosad nije putovala u inostranstvo i ne zna šta da očekuje od tog iskustva, obe smo smatrale da bi bilo bolje da bude sa grupom svojih sunarodnika. Barem zna sa kim će biti od početka do kraja pa će imati više hrabrosti da prihvati novine." (A.R., majka 12-godišnje devojčice)

2. Grupni letnji kamp sjajna je opcija za one koji žele da putuju sa svojim prijateljima, u pratnji srpskog vodiča

"Iako je moj sin već na trećem letnjem kampu, on i njegovi drugovi i kolege opet hoće da putuju zajedno. Dugogodišnji su prijatelji, a moj sin se navikao da bude s njima i da stalno međusobno dele svoja iskustva, ali u isto vreme on neprestano upoznaje nove ljude iz svih krajeva sveta. Na taj način ipak uspeva da vežba svoj engleski, a i u svakom slučaju za vreme časova okružen je internacionalnim učenicima." (R.S., otac 14-godišnjeg dečaka)

"Moja kćerka mnogo voli da bude sa svojom nastavnicom engleskog koja prati grupu koju je oformio IntegralEdu. Nastavnica je uvek dobro raspoložena, harizmatična i na kampu učestvuje u svim rekreativnim aktivnostima za decu van časova. Za vreme izleta, uvek je s njima." (A.R., otac 13-godišnje devojčice)

3. Prisustvo vodiča grupe za vreme putovanja i za vreme letnjeg kampa deci daje osećaj sigurnosti, a njihovim roditeljima obezbeđuje emocionalnu utehu

“Teško bi mi bilo da mi dete otputuje na dve nedelje, pogotovo u inostranstvo. Stalno bih bila pod stresom, neprestano bih ga zvala i svesna sam da mu time ne bih činila nikakvu uslugu jer bih mu onemogućila da potpuno uživa u tom iskustvu. Zato je grupni kamp najbolja opcija za mene, naročito jer sam unapred upoznala vodiča grupe, već znam nekoliko dece koja će da budu s njim u grupi… Ova opcija je trenutno najbolja." (RG, majka 10-godišnjeg dečaka)

"Moj sin je bio prosto uplašen da neće biti sposoban da se snađe sam i da neće uspeti ni sa kim da se sprijatelji. Da ne postoje grupni kampovi, ne verujem da bih uspela da ga ubedim da prihvati izazov obrazovnog kampa u inostranstvu. Bila sam baš uzbuđena kad sam ga videla da se vraća kući pun samopouzdanja!" (D.S., majka 11-godišnjeg dečaka)

4. Letnji kamp sa pratnjom najekonomičnija je opcija za kampove koji se organizuju u inostranstvu

"Zaista smo želeli da našu kćerku pošaljemo u Bromsgrove School ove godine, ali budžet nam je ograničen pa smo se odlučili za opciju grupnog kampa koji se takođe održava u Bromsgrove School, ali je povoljniji od individualne opcije." (ID, otac 10-godišnje devojčice)

5. I na grupnim i na individualnim letnjim kampovima, grupe za učenje se formiraju na osnovu uzrasta i nivoa znanja učenika

"Roditelj: Moj sin ima početni nivo znanja nemačkog jezika. Ako ga stave u razred sa naprednim učenicima, kako će moći da ih isprati?

IntegralEdu savetnik: Srećom, takve situacije se neće dešavati. Već prvog dana kampa, sva prisutna deca dobijaju test za određivanje nivoa znanja jezika da bi mogli da ih rasporede po grupama prema njihovom nivou znanja. Formiranjem grupa za učenje na ovakav način, nastavnici mogu da prilagode svoju metodologiju nastave prema specifičnim potrebama grupe. Naravno, učenici će biti raspoređeni i prema svojim potrebama, tako da unutar grupa neće biti velikih neslaganja čak ni sa ove tačke gledišta.”

6. Grupe za učenje se uvek sastoje od dece različitih nacionalnosti, i na grupnim i na individualnim letnjim kampovima.

Što se rekreativnih, kreativnih i sportskih aktivnosti tiče, one se održavaju u potpuno internacionalnoj atmosferi

"Roditelj: Najviše bih voleo da ga pošaljem na grupni letnji kamp u inostranstvu, ali ako moj sin bude putovao sa grupom Srba, to znači da će on i u razredu i za vreme aktivnosti biti zajedno sa srpskom decom, je li tako?

IntegralEdu savetnik: Zapravo, uopšte nije tako. Grupa dece iz Srbije spaja se sa međunarodnom grupom dece u kampusu. Organizatori kampa znaju koliko je važno održavati internacionalnu atmosferu u kampu i ohrabrivati decu da što više stupaju u komunikaciju sa drugom decom različitih nacionalnosti. Tako oni mogu da stiču nove prijatelje i vežbaju svoje znanje stranog jezika na razgovornom nivou. A pri formiraju grupe za učenje, sem jezičkog nivoa i uzrasta dece, u obzir se uzima i njihova nacionalnost, tako da je to jedna balansirana mešavina [...]"

Ovo su neke od prednosti grupnih letnjih kampova u inostranstvu. Obično ih biraju mlađa deca za svoje prvo međunarodno iskustvo.

Integral Edu Vam može pomoći da isplanirate savršeno leto za svoje dete. Naša konsultantkinja Biserka Ludoški će Vam pomoći da izaberete najprikladniji jezički kamp prema Vašim zahtevima i preferencijama i odgovoriće na sva Vaša pitanja.

Prijavite se za besplatno savetovanje ili kontaktirajte kancelariju Integral Edu-a putem mejla b.ludoski@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 93.

SVE LETNJE PONUDE ZA 2024.

Povezane vesti

Kursevi jezika u inostranstvu - 8 saveta za rodite...

Postoje brojni Letnji kampovi za različite potrebe i želje. Zaista postoji nešto za svakoga. Akademski kampovi, sportski kampovi, engleski kampovi, nemački kampovi, francuski kampovi, avan...
16.03.2024 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.