Letnji kamp u trajanju 2 - 4 nedelje može biti jednak kursu od godinu dana (1 Deo)

16.03.2019

Ne, ne mislimo na činjenicu da će u tako kratkom vremenskom periodu deca mnogo porasti, da će im sopstvena odeća odjednom postati mala, već na to da letnji jezički kamp funkcioniše kao akcelerator čestica. Da, kao akcelerator odrastanja i učenja.


Kaže se da za dve do četiri nedelje učenja stranog jezika u letnjem kampu dete napravi isti napredak koji bi napravilo za godinu dana prateći svoju svakodnevnu rutinu. To nam svake godine potvrđuju deca i mladi koji učestvuju u letnjim kampovima u inostranstvu. Više o prednostima učenja stranih jezika pogledajte ovde.

Međutim, nije reč samo o tome koliki jezički ili akademski napredak deca zabeleže za jednu, dve, tri ili četiri nedelje, već o celokupnom iskustvu – njihovoj obuci i tome što postaju odgovorni ljudi u svetu u kojem žive.

Sve je fokusirano i intenzivno, ali deca to ne osećaju jer su prenesena u drugo okruženje i angažovana u drugačiju vrstu učenja gde se informacije i vrednosti spontano asimiliraju.

Mada je lako pogoditi koje su sve to prednosti letnjeg kampa, teško da postoji neko istraživanje koje bi ih naučno dokazalo. Međutim, pronašli smo jedno koje se odigralo 2010. godine, u kojem je učestvovalo 1.288 dece uzrasta od 3 do 18 godina iz 16 kampusa širom teritorije Kanade.

Na osnovu našeg iskustva i tog istraživanja, napravili smo listu 10 najvećih prednosti letnjih kampova:

1. Prijateljstvo i društvene veštine razvijaju se zajedno sa emocionalnom inteligencijom

Bez roditelja u blizini, deca se nalaze u poziciji da na sebe preuzimaju “socijalne rizike”. Kulturno okruženje naučilo je roditelje da stalno posreduju i budu previše zaštitnički nastrojeni. Međutim, letnji kampovi u inostranstvu stavljaju decu u situaciju da se nose sa veoma različitim vrstama društvenih interakcija, naročito jer se u jednom kampusu nalaze mališani iz celog sveta, bez svojih roditelja, i oni skoro bez izuzetka sklapaju prijateljstva koja će održavati tokom godina. Jedno od najvažnijih otkrića u ovom istraživanju jeste to da u kampu deca znatno razvijaju svoju emocionalnu inteligenciju (EQ), koja uključuje prepoznavanje, razumevanje i kontrolisanje emocija. Deca uče da rade i igraju se zajedno, da saosećaju i da formiraju jake veze između sebe. A to je početna tačka za mnoge druge stvari: za razvoj sposobnosti da se istražuje nezavisnost, za poboljšanje samopouzdanja, za učenje toga kako raditi u timu itd.

2. Udaljavanje od tehnologije

Statistika o satima koje deca provode ispred tableta, mobilnih telefona i televizora zabrinjavajuća je. Međutim, kada deca ponovo otkrivaju svoje kreativne sposobnosti, kada su uključena u stvarnu životnu interakciju sa stvarnim ljudima i stvarnim životnim iskustvima, sve elektronske spravice mogu biti isključene. To sve, naravno, važi pod uslovom da letnji kamp ne poseduje kompjuter i ne obuhvata časove programiranja ili kodiranja.

3. Timski rad i vođstvo

Znati kako se dele dužnosti sa ostalima u timu, otkrivati svoje veštine i kreativnost za dobar rad tima, formirati sopstveni glas ali ne pokrivati ostale glasove u grupi, ispuniti svoje obaveze – to je ono što timski rad znači. A sve ove stvari deca uče za vreme letnjih kampova zato što sebi daju slobodu da pokušavaju i greše u opuštenoj atmosferi koja ih ohrabruje da se uključe u timski rad bez osećaja stida. Neka od dece otkrivaju i postepeno uče veštine vođstva učeći da preuzimaju inicijativu, razumevajući dinamiku grupe, donoseći odluke u okviru grupe itd.

4. Istraživanje međunarodnog okruženja

U toliko globalizovanom svetu kao što je ovaj u kojem živimo, naša deca imaju mnogo šansi da studiraju, rade ili žive u internacionalnom okruženju. Zahvaljujući tome što im je ova neprestana vežba obezbeđena još od malih nogu, ona će se osećati kao ribe u vodi, bez obzira na kulturne izazove sa kojima će se možda susretati.

5. Razvijanje samopouzdanja

Prilikom preduzimanja rizika i suočavanja sa izazovima, deca mogu da razviju sopstvenu nezavisnost, fleksibilnost i samopouzdanje u bezbednoj sredini pod stalnim nadzorom. Dok se u školama pozdravljaju dobre ocene, u letnjim kampovima ističe se i ceni svaki pozitivni doprinos koji dete ostvari za vreme kurseva ili za vreme aktivnosti. Svako dete može da se oseća cenjeno zbog svog doprinosa. Naravno, kada dete jednom doživi osećaj uspeha, potpuno će zaboraviti šta stidljivost znači.

Ključne reči:

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.