MBA - najtraženija svetska diploma poslovnog upravljanja

16.02.2023

To MBA or not to MBA?


Vreme, novac i trud koji studenti ulažu u sticanje MBA diplome mogu biti znatni. Pa koje su pokretačke snage iza odluke da se stekne MBA diploma?

Možda ste čuli kako je MBA diploma najverovatnije jedna od najisplativijih investicija koje ćete napraviti u svom životu. Odskočna daska koja bi profesionalcima omogućila da poboljšaju svoje karijerne mogućnosti, dobiju povećanu zaradu i napredovanje u poslu, kako je to diploma koja pruža veštine i znanja neophodna za započinjanje novog posla, i diploma koja zadovoljava mnoge zahteve poslodavaca za određene rukovodeće i liderske pozicije.

Bilo da je u pitanju samo trend ili stvarni povraćaj investicije, hajde da vidimo šta ona zapravo predstavlja, koja je svrha te diplome i kome je namenjena.

MBA (Master in Business Administration) ili „Master u poslovnoj administraciji“ je međunarodno priznata profesionalna diploma dizajnirana da razvije veštine potrebne za karijeru u poslovanju i upravljanju. Diploma se široko smatra neophodnom za one koji ciljaju najviše rukovodeće položaje na C nivou. U osnovi, MBA se odnosi na opšte upravljanje. Diploma je master iz teorije i prakse poslovnog upravljanja. To je široko proučavanje svih glavnih aspekata upravljanja i primene principa poslovanja i upravljanja. Kurikulum uključuje kurseve u osnovnim studijama kao što su računovodstvo, finansije, marketing, ljudski resursi, opšte upravljanje, operacije, strategija, liderstvo i pregovori i izborni predmeti koji se temelje na osnovama upravljanja, omogućavajući studentima da prodube svoja znanja i veštine u oblastima relevantnim za njihove lične ciljeve i ambicije u karijeri. Specijalizovani MBA programi stiču popularnost poslednjih godina. Za razliku od opštih MBA ili nespecijalizovanih programa, oni nude posebna znanja u određenoj oblasti, omogućavajući studentima da prodube svoju stručnost u određenoj poslovnoj oblasti ili grani nauke. Specijalizovani MBA program je MBA sa fokusom na određeno poslovno područje kao što su nekretnine, marketing, upravljanje lancem snabdevanja, zdravstvo, upravljanje investicijama itd. Ovi programi pripremaju kompetentne profesionalce spremne za posao sa znanjem i veštinama po meri i po potrebama određene industrije.

Kako MBA diplome nude put ka većoj zaradi, bolje šanse za karijeru, ali i zahtevaju određena žrtvovanja i značajan trošak, postavlja se pitanje da li je zarada koju potencijalno nudi MBA diploma vredna troškova? Odgovor je DA, ako je MBA program izabran iz pravih razloga.

MBA apsolutno vredi troška, vremena i truda ukoliko diplomac planira da radi u poslovnoj oblasti, menadžmentu ili kao osnivač kompanije. Takođe ako rade u drugim industrijama ako su u, ili imaju za cilj, upravu ili lidersku ulogu.

MBA programi pokazali su da imaju značajno visok povraćaj ulaganja 3-5 godina nakon diplomiranja. Veće kompanije će verovatnije zaposliti diplomce MBA-a u poređenju sa malim kompanijama i za njihovim diplomcima postoji stalna potražnja.

Iz lične perspektive sticanje MBA diplome povećaće vaše samopouzdanje.

Program pomaže u međuljudskim i prezentacionim veštinama unapređivanjem veština komunikacije. Ne samo da će vam omogućiti da steknete znanje već i daje veštine da to znanje primenite. Uz znanje i veštine, MBA pomaže u ukupnom razvoju ličnosti.

Napokon, sticanje diplome iz poslovne administracije povećava vam potencijal za zaradu tokom celog života. To je dugoročna investicija, a samim tim ulaganje u sebe sada doneće koristi u budućnosti.

To MBA or not to MBA?


Integralovi stručnjaci će vam otkriti 10 najboljih razloga:

1. Pređite sa MBA na mesto izvršnog direktora

Koji upravlja svetom? MBA diplomci. Diplomci MBA-a vode neke od najvećih svetskih firmi: Apple, Google, JPMorgan i Coca-Cola.

2. Udvostručite svoju zaradu

Brzo se obogatite povratom ulaganja za manje od četiri godine.

3. Promenite industriju

Želite li da pređete sa finansija na modu? MBA je savršena prilika za novi početak.

4. Pristupite vrhunskim poslodavcima

MBA programi „otvoriti oči za beskrajne mogućnosti“.

5. Studirajte i radite u najboljim gradovima sveta

Odluka o mestu studiranja može odrediti vašu buduću karijeru. Izabrati mudro. Boston, San Francisko, Njujork, London, Dubai, Pariz, Melburn, Tokio i London svrstani su među ne samo najbolje studentske već i poslovne gradove na svetu!

6. Pokrenite sopstveni posao

Šta to imaju zajedničko Nike, Gap i Victoria’s Secret? Sve su ih započeli MBA diplomci. Jednostavno je: Ako želite da pokrenete sopstveni poslovni poduhvat, MBA vam daje alate i podršku za to.

7. Promenite način razmišljanja

MBA će vam ući u glavu i um i suštinski promeniti način na koji gledate na svet.

8. Budite vođa

MBA programi su poligon za buduće svetske poslovne lidere.

9. “Prodajte se”

MBA vas uči kako da se plasirati.

10. Upoznajte industrijske stručnjake

MBA otvara vrata. Uđite u krug karijernih događaja i steknite kontakte na samom vrha industrije.

Zanimaju vas prednosti MBA ili MASTER diplome za nadogradnju vaše karijere?

Kontaktirajte kancelariju Integral Edu-a putem mejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 92.

 

Ključne reči:
studiranje u inostranstvu

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Prednosti rane prijave na univerzitete u inostrans...

Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebn...
20.07.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.