Švajcarsko obrazovanje koje otključava liderski potencijal

15.03.2023

Razgovaramo sa Ivanom Presnovim, regionalnim menadžerom Swiss Education Group


​Ugostiteljstvo i turizam su među najuzbudljivijim i najdinamičnijim sektorima, a interesovanje srpskih studenata za obrazovanje i mogućnosti karijere u ovoj oblasti je nesumnjivo veliko. Koje su prednosti i specifičnosti obrazovanja u ovom sektoru? Koje su još veštine potrebne za uspešnu realizaciju i karijeru? Na ova i druga pitanja odgovara Ivan Presnov, regionalni menadžer elitne švajcarske obrazovne grupe Swiss Education Group (SEG).

1. Završili ste Swiss Hotel Management School u ​​Švajcarskoj. Da li je škola ispunila Vaša očekivanja? Šta Vam je pružila, kako Vas je promenila, čega se najviše sećate?

Studiranje u SHMS-u je bilo moje prvo iskustvo studiranja u inostranstvu. Bilo je iznad mojih očekivanja, jer je model studiranja bio potpuno drugačiji od onoga na koji sam navikao. I sigurno mogu da kažem da mi je draži onaj koji sam doživeo u SHMS-u. Bio sam veoma impresioniran načinom na koji su učenici uključeni u process učenja. Teorija je bila dobro izbalansirana sa praktičnom nastavom, sama nastava je bila interaktivna i obuhvatala je studije slučaja iz ličnog iskustva predavača. Drugi deo u kom sam veoma uživao je učenje u okruženju posvećenih studenata, koji su imali isti cilj, koji su bili „gladni“ uspeha.

2. Obrazovanje na elitnim institutima, koji su deo SEG-a, otvara vrata uzbudljivim mogućnostima za karijeru. Koje druge prednosti ima obuka?

SHMS zna kako da razvije učenika u profesionalca, u takvom okruženju smo od prvog dana. Znali smo, zašto radimo određene radnje, razumeli smo zašto su nam potrebna određena znanja, imali smo sliku kako sve što dobijamo od studija može da se primeni u realnom životu. Ali najvažnija je motivacija. Strast se rađa kada uživamo u procesu studiranja. Najvažnija po meni bi bila „vatra“ u očima, poslodavci traže ljude koji zaista traže izazov, ali ne samo poziciju.

3. Koje veštine i kvaliteti su neophodni za uspešnu karijeru u turizmu i ugostiteljstvu?

Verujem da je jedna od prvih veština prilagodljivost. Biti fleksibilan je veoma važno kada govorimo o radu sa ljudima u dinamičnoj atmosferi. Zatim, naravno, veštine komunikacije. Posebno bih istakao rad tima. Razumevanje saigrača i onoga što je za njih važno može biti ključ uspešne saradnje. Industrija ugostiteljstva je mehanizam, koji zavisi od svakog njegovog dela, kao što satovi zavise od svakog detalja.

4. Turizam je izuzetno dinamičan sektor. Kako obrazovanje reaguje na promene i nove trendove u industriji?

Akademski kurs se prilagođava kako bi išao u korak sa industrijom. COVID-19 je pokazao kako se može brzo promeniti. Predavači su veoma iskusni u industriji i u nastavnim sferama. Korišćenje sopstvenog znanja uz veliku povezanost sa aktuelnom realnošću omogućava procenu, analizu i prilagođavanje programa. Neke veštine i znanja nemaju rok trajanja, uvek su aktuelni. Međutim, neke od njih, poput uticaja na ekonomiju, se stalno ažuriraju i implementiraju u program. Učešće studenata u studijama takođe omogućava da imamo različite perspektive na predmetima. Na tom mestu bih takođe istakao da su informacije o sprovođenju odgovarajućeg istraživanja veoma korisne.

5. Šta savetujete studentima koji teže obrazovanju sa 5 zvezdica?

Shvatite šta je strast. Procenite mogućnosti i opcije koje su prikladne. Započnite pripreme unapred, proces apliciranja i viza zahtevaju vreme. Pokušajte da posetite školu za koju ste zainteresovani, razgovarajte sa učenicima. Obrazovanje sa 5 zvezdica je samo po sebi neverovatno, ali ako postignete odgov arajući spoj – iskustvo bi bilo mnogo nezaboravnije.


Želiš da saznaš više o ugostiteljstvu i industriji hotela i restorana i obrazovnim mogućnostima koje nudi Swiss Education Group? Pridruži se SEG-ovoj specijalnoj radionici za upravljanje hotelima i restoranima, koja će se održati 25.03, u subotu u hotelu Courtyard by Marriott.

Više o događaju i link za prijavu ovdehttps://integraledu.rs/events/edukativna-radionica-za-hotelski-menadzment

 

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

POTREBAN SI NAM - Pridružite se našem #DreamTeam-u

Da li želiš da provedeš dan kao asistent predstavnicima univerziteta i škola koji će izlagati na sajmu? Ako želiš da budeš deo najboljeg tima volontera i da razvije&...
11.10.2022 Vidi više

World Education Fair, 29. Septembar - Virtuelni sa...

World Education Fair Sajam Obrazovanja u virtuelnom obliku! Gde učenici, studenti i njihovi roditelji iz cele Srbije imaju priliku da online upoznaju predstavnike inostranih univerziteta iz udobnosti...
05.09.2022 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.