STUDIRANJE U INOSTRANSTVU – KAKO SE NAJBOLJE PRIPREMITI ZA INTERVJU (prvi deo)


Razmatrate studiranje u inostranstvu? Pitate se koji je najbolji način da se pripremite za intervju? Spremili smo jedan članak samo za Vas kako bismo odgovorili na neka Vaša pitanja i dali Vam smernice.

Određeni univerziteti, poput Oksforda i Kembridža, uvek žele da obave intervju sa budućim studentima pre nego što donesu konačnu potvrdnu odluku. Uspeh na samom intervjuu zavisi najviše od Vaše pripremljenosti za isti. Zato je jako bitno da planirate unapred.

Pažljivo pročitajte Vašu aplikaciju i motivaciono pismo

Ispitivač će uvek tokom intervjua imati ispred sebe Vašu prijavu i motivaciono pismo i velika je verovatnoća da će Vam postaviti neka pitanja koja se odnose na ono što ste napisali. Postoji mogućnost da ste aplicirali na više univerziteta i više niste sigurni šta ste u kojoj aplikaciji napisali, a ne biste želeli da dođete u situaciju da izgledate iznenađeno ili zbunjeno jer se ne sećate onoga što ste Vi lično napisali, zar ne?

Temeljno istražite univerzitet i sam smer koji ste odabrali

Potrudite se da znate nešto o smeru koji ste odabrali, kao i o metodama učenja i očekivanjima koje profesori mogu imati od vas. Postoji mogućnost da će ispitivač biti baš jedan od vaših budućih profesora.

Kako se obući

Prvi utisak je jako bitan. Želite da se osećate prijatno ali ujedno i da izgledate profesionalno. Nemojte mnogo brinuti oko izbora odeće, jer će se ispitivač fokusirati na to da li se generalno uklapate u sistem vrednosti fakulteta i da li će sa zadovoljstvom raditi sa Vama. Ukoliko ste zadovoljni izborom odeće i svojim izgledom, bićete samouvereni i opušteni tokom intervjua.

Vežbajte intervju

Ukoliko u Vašoj školi nude mogućnost vežbanja intervjua, iskoristite tu priliku. U koliko ne postoji ta mogućnost onda razgovarajte sa nekim od Vaših profesora i vidite mogu li organizovati tako nešto za Vas. Možda Vam to deluje nevažno i dosadno, ali biće Vam od jako velike koristi.

Budite dobro informisani

Ispitivač će želeti da čuje nešto o Vašim vannastavnim aktivnostima i interesovanjima, a koji su povezani sa smerom za koji ste se odlučili. Intervju je prava prilika da pokažete znanje i posvećenost oblasti kojom planirate da se bavite u budućnosti. )

Ukoliko se konsultujete sa specijalistom oko vašeg obrazovanja, ovaj izbor će biti mnogo lakši, jer ćete dobiti više potpunih informacija u vezi uslova upisa i procesa aplikacije za studije u inostranstvu, kako u vezi programa, tako i pri odabiru prave škole.

>>Prijavite se za besplatno savetovanje!<<

#Studijeuinostranstvu #Masteruinostranstvu #Obrazovanjeuinostranstvu #StudiranjeuEngleskoj #StudiranjeuHolandiji

Istaknute Objave
Najnovije Objave