STUDIRANJE U INOSTRANSTVU – KAKO SE NAJBOLJE PRIPREMITI ZA INTERVJU (Drugi deo)


Budite spremni da razgovarate o aktuelnim dešavanjima!

Veoma je bitno da ste informisani o aktuelnostima, pogotovo onim povezanim sa oblašću u kojoj želite da studirate, jer ispitivači mogu biti zainteresovani za Vaš pogled na trenutna dešavanja u svetu. Oni će to najčešće smatrati temom koja Vas interesuje i o kojoj biste rado razgovarali i zato dozvolite sebi da zablistate i oslobodite se treme. Čitajte novine, gledajte vesti, pratite dešavanja na internetu, jer to može biti odličan način da impresionirate ispitivače.

Šta da očekujete!

Kada je u pitanju studiranje u inostranstvu, intervjui se generalno razlikuju od slučaja do slučaja, ali postoje neka pravila i svi bi trebalo da obuhvate ista ili slična pitanja koja će biti postavljena. Ispitivači uvek žele da razumeju Vašu motivaciju, koliko se Vaš profil uklapa u profesiju, kao i šta želite da postignete studiranjem u toj oblasti. Bilo bi dobro i da unapred pripremite i zapišete pitanja koja biste želeli da postavite ispitivaču jer će ispitivač tako videti da ste se dobro spremili i „uradili domaći“.

Ispitivači su na Vašoj strani i trudiće se da učine sve što je u njihovoj moći da se osećate prijatno i opušteno. Uglavnom će Vas pitati nešto o čemu smatraju da će Vam biti prijatno da razgovarate. Ukoliko Vam, pak, postave neko pitanje na koje ne znate odgovor, morate reći da ne znate, a ne izmišljati odgovor. Možete reći da je to nešto što još uvek niste obrađivali u školi.

Neki ispitivači Vam mogu dati neki tekst da pročitate i onda se tokom inetrvjua fokusirati na diskusiju o istom. Na taj način žele da testiraju Vaše intelektualne sposobnosti i koliko se prijatno osećate da diskutujete o određenoj temi.

Potencijalna pitanja na intervjuu

 1. Zašto ste izabrali baš ovu oblast?

 2. Zašto želite da studirate na ovom univerzitetu?

 3. Zašto ste išli baš u tu srednju školu?

 4. Da li ste nekada bili kod nas? (na univerzitetu, u zemlji)

 5. Čime biste želeli da se bavite nakon završetka studija?

 6. Šta Vas je posebno privuklo na ovom smeru?

 7. Recite mi nešto o prethodnom iskustvu koje imate?

 8. Šta ste naučili iz tog iskustva?

 9. Kako ostajete u toku sa trenutnim dešavanjima u svetu?

 10. Da li ste pratili neke slučajeve povezane sa ovom oblašću?

 11. Da li ste razgovarali sa nekim ko već radi u ovoj oblasti? Da li ste posetili neke firme/institute/laboratorije itd (u zavisnosti od oblasti)?

 12. Dodatna pitanja u vezi sa smerom i Vašom motivacijom.

Nakon intervjua

Za neke univerzitete, kao što su Oksford i Kembridž, moraćete da čekate malo duže na povratnu informaciju. Generalno, veoma je teško proceniti kako je prošao intervju i kada sami procenjujete svoj uspeh uglavnom se fokusirate na situacije u kojima se baš niste najbolje snašli, a zaboravite na one u kojima ste odlično odreagovali i dali zadovoljavajuće odgovore. Nemojte previše brinuti. Činjenica da ste došli do faze intervjua je već odličan uspeh. Čak i ako na prvom intervjuu niste dobro prošli – ne obeshrabrujte se, biće Vam lakše na svakom sledećem. Svakako tražite povratnu informaciju i razloge zbog kojih niste prošli, kako biste u budućnosti znali na čemu treba da radite i na šta da obratite pažnju. Takođe, to je prilika da bliže upoznate univerzitet koji Vas je zainteresovao i možda će Vam baš taj intervju pomoći da odlučite da ipak ne želite tamo da studirate. Studiranje u inostranstvu je jako velika odluka i bitno je da odaberete pravi program. Nemojte se plašiti da odbijete ponudu, jer na kraju je najbitnije da budete zadovoljni. Vašim izborom i da osećate da je baš taj univerzitet pravi za Vas!

Prijave na sve naše partnerske univerzitete potpuno su besplatne -master studije, osnovne studije, MBA, stipendije za studiranje u inostranstvu!

<<Prijavite se za besplatno savetovanje! >>

#Studijeuinostranstvu #Masteruinostranstvu #StudiranjeuEngleskoj #StudiranjeuHolandiji #Univerzitetiuinostranstvu

Istaknute Objave
Najnovije Objave