Studiranje u Holandiji - najbolji univerziteti u Holandiji


Studiranje u Holandiji postaje sve popularnije među međunarodnim studentima, delom i zbog velikog broja izbora između holandskih univerziteta koji su visoko pozicionirani na rang listi najboljih univerziteta u Evropi (koji predaju na engleskom jeziku). Kako se sve više međunarodnih studenata odlučuje za studije na holandskim univerzitetima, povećao se broj osnovnih i master programa koji se predaju na engleskom jeziku. Ovo je lista 10 najboljih univerziteta u Holandiji:

1. Wageningen University & Research

Sa fokusom na poljoprivredne nauke i nauke o životnoj sredini, Univerzitet i istraživanje Vageningen jedna je od najboljih svetskih institucija za nauke o životu i društvenim naukama. Postoji samo 14.000 studenata koji stiču diplome, magistre i profesionalne kvalifikacije. Većina univerzitetskih programa predaje se na mešavini holandskog i engleskog jezika, ali oko 40 osnovnih i postdiplomskih programa je samo na engleskom jeziku.

Univerzitet iz ovog razloga privlači značajan broj međunarodnih studenata, oko 27 odsto svih studenata dolazi iz inostranstva. Ukupno univerzitet nudi 20 različitih osnovnih programa, uključujući kurseve iz biznisa, međunarodnog razvoja i zdravstvenih nauka. Postoji 37 programa na master nivou, koji se svi predaju na engleskom jeziku. Za završetak svih programa potrebne su dve godine.

Grad Vageningen je u centru države, ali nedaleko od Amsterdama ili nemačke granice. Moto univerziteta, u skladu sa fokusom na socijalne i komercijalne probleme, glasi: „Istraživanje potencijala prirode za poboljšanje kvaliteta života“.

2. University of Amsterdam

Osnovan 1632. godine, Univerzitet u Amsterdamu (UVA) je treći najstariji univerzitet u zemlji. Ima oko 26.000 studenata, što ga čini najvećim univerzitetom u Holandiji po broju upisanih studenata. UVA je posebno visoko kotirana na polju umetnosti, humanističkih i društvenih nauka.

Univerzitet nudi otprilike 150 programa koji se predaju engleskom jeziku, a privlači više od 3.000 međunarodnih studenata iz više od 100 zemalja. Glavni kampus je u centralnom Amsterdamu, a univerzitetske zgrade su raštrkane po celom gradu, što omogućava dobru integraciju između studenata i lokalnog stanovništva. UVA je jedan od najvećih istraživačkih univerziteta u Evropi, zasnovan na naučnim publikacijama i finansiranju istraživanja. Centralna biblioteka sadrži više od 4 miliona knjiga i hiljade rukopisa, pisama, mapa i retkih dela. Univerzitet takođe ima pet muzeja.

3. Delft University of Technology

Univerzitet za tehnologiju Delft (TU Delft) je najveći i najstariji javni tehnički univerzitet u Holandiji. Osnovana je kao kraljevska akademija za građevinske inženjere, delom za obrazovanje državnih službenika koji bi radili za holandsku Istočnoindijsku kompaniju. Broj učenika na TU Delft dramatično se povećao nakon Drugog svetskog rata, negujući tradiciju, koja je još uvek u praksi, da održava „nedelju čekanja“ za nove student. Iako su univerzitetske zgrade prvobitno bile u centru grada, sada su sve smeštene u Mekelparku, stvorenom u tu svrhu.

Posebnost je biblioteka TU Delft, koja ima travnati krov za prirodnu izolaciju. Otprilike četvrtina od 18.000 studenata univerziteta je međunarodna.

4. Universiteit Leiden (Leiden University)

Osnovan 1575. godine, Univerzitet u Lajdenu je najstariji univerzitet u Holandiji i održava veze sa članovima holandske kraljevske porodice, koji ih često pohađaju kao studenti. Mnogi političari su se školovali na ovom univerzitetu, kao i veliki broj istaknutih intelektualnih i kulturnih ličnosti. Filozofi poput Spinoze i Dekarta bili su u Lajdenu tokom zlatnog doba Holandije. Od tada je 16 dobitnika Nobelove nagrade povezano sa univerzitetom, uključujući Alberta Ajnštajna i Enrika Fermija.

Na univerzitetu se više od 200 programa predaje na engleskom jeziku, kako na univerzitetskom tako i na postdiplomskom nivou. Studentsko telo od 28.000 ljudi uključuje studente iz 100 zemalja. Univerzitet je poznat po inovacijama i primenjuje neobičan stil nastave koji se fokusira na individualno učenje i rad u grupama.

5. Erasmus University Rotterdam

Univerzitet Erasmus u Roterdamu je javni univerzitet koji se nalazi u Roterdamu. Ime je dobio po humanisti i teologu iz 15. veka Desiderius Erasmus Roterodamusu. Univerzitet je osnovan 1913. godine kao holandska škola trgovine, menjajući ime nekoliko puta pre nego što je na kraju 1973. godine postao Univerzitet Erasmus u Roterdamu.

Univerzitet ima sedam fakulteta koji se fokusiraju na sledeće četiri oblasti: zdravstvo, bogatstvo, upravljanje i kultura. Univerzitetsko osoblje uključuje brojne istaknute naučnike i političare, poput nobelovca Jana Tinbergena i bivšeg premijera Jan Peter Balkenendea.

6. University of Groningen

Univerzitet u Groningenu osnovan je 1614. godine i ima dugu tradiciju obrazovanja, inovacija i istraživanja. Ovaj univerzitet je neprekidno rangiran među prvih 100 univerziteta na svetu i ima jednu od najvećih međunarodnih studentskih zajednica u Holandiji. Zapravo, od ukupno 30.000 učenika, 6.000 su međunarodni studenti iz preko 120 različitih nacionalnosti. Univerzitet u Groningenu nudi preko 120 programa koji se predaju na engleskom jeziku i jedan je od najboljih istraživačkih univerziteta u Evropi.

7. Utrecht University

Osnovan 1636. godine i smešten u srcu Holandije, Univerzitet u Utrehtu je jedan od vodećih istraživačkih univerziteta u Evropi, međunarodno poznat po visokokvalitetnom, inovativnom pristupu istraživanju i nastavi. Studiranje na univerzitetu u Utrehtu znači studiranje na jednom od najboljih univerziteta na svetu, sa ukupnim brojem studenata od oko 30.000 studenata i 12 dobitnika Nobelove nagrade.

Univerzitet u Utrehtu nudi preko 90 postdiplomskih programa (MSc, MA) i 12 osnovnih programa (BSc, BA, LLM). Svi programi se u potpunosti predaju na engleskom jeziku i pokrivaju širok spektar akademskih.


Posetite virtualni sajam “Study in Holland” 19. novembra i saznajte više: 🎓 Koji su uslovi za upis na studije u Holandiji? 🎓 Koliko dugo traju osnovne i master studije? 🎓 Kolika je školarina? 🎓 Da li postoje stipendije i prilike za finansijsku pomoć?


Tokom sajma možete dobiti informacije o studijskim programima i stipendijama i za sledeće univerzitete:

Fontys University of Applied Sciences TU Eindhoven AVANS University Tilburg University HAN University of Applied Sciences Hotelschool the Hague Rotterdam Business School HU University of Applied Sciences Utrecht Radboud University

University of Groningen The Hague University of Applied Sciences Hanze University of Applied Sciences, Groningen Breda University of Applied Sciences NHL Stenden University of Applied Sciences HU University of Applied Sciences Utrecht Van Hall Larenstein University of Applied Sciences Zuyd University of Applied Science


Registrujte se besplatno sada >>!


*Kada se registrujete za virtualni sajam obrazovanja, dobićete verifikacioni imejl od Brazena - platforme koju koristimo za realizaciju virtualnog sajma

Istaknute Objave
Najnovije Objave