Priprema za studije u Velikoj Britaniji


Dragi budući studenti osnovnih i master studija u Velikoj Britaniji,


Nadamo se da ste dobro i da ste preduzeli sve mere neophodne za očuvanje sopstvenog i zdravlja svih koji vas okružuju. Pored toga, nadamo se da ste se naoružali strpljenjem, jer će naredni period biti izazov za sve, naročito zbog perioda privremene obustave putovanja, viziranja, kao i nastave.


Većina programa su još uvek otvoreni za prijave za 2021. godinu i univerziteti nastavljaju da prihvataju nove aplikacije na svim nivoima studija. Stoga se svi budući studenti ohrabruju da započnu svoje prijave sada, a ako njihova aplikacija bude uspešna, naši obrazovni savetnici su tu da vas obaveste o daljim koracima. I dalje ćemo se pridržavati zdravstvenih smernica i obaveštavati sve naše buduće studente o mogućim promenama.

Bez obzira da li ste zabrinuti da možda nećete dobiti srednjoškolske diplome ili moći da polažete maturu; da nećete moći da polažete ispite; da možda nećete stići na vreme da polažete test engleskog jezika; ili ste zabrinuti da nećete moći da putujete u određenu zemlju za početak nove akademske godine – univerziteti naporno rade na pronalasku rešenja, a nekim slučajevima će se baviti i pojedinačno.

Imajući u vidu da će naredni period biti manje, više u administrativnom zastoju, odlučili smo da Vas pripremimo za ponovno normalizovanje rada svih institucija.

Pisaćemo Vam o mogućnostima sužavanja top izbora, dokumentima potrebnim za upis, trenutnom stanju za IELTS i TOEFL ispite, kao i listi potrebnih dokumenata za izdavanje studentske TIER 4 vize.


Poseta kampusima

Pre svega, od 16.03. na snazi je zabrana ulaska u Veliku Britaniju za sve strane državljane, pa tako i nas. Svi koji su planirali da posete svoje potencijalne kampuse, za sada to neće moći da urade. Ovo se odnosi na buduće brucoše koji su dobili uslovne ponude za osnovne studije i treba da odluče kako će suziti izbor sa 5 na 2 opcije. Isto tako, odnosi se na sve buduće master studente koji su hteli da provere koji kampus im se najviše dopada i gde su najbolje žurke.

Mi smo i do sada rešavali ove nedoumice kroz savetovanje! Kada sužavate izbor fakulteta uvek vam savetujemo sledeće:

· Koji fakultet ima najbolji akademski program?

· Koje su prednosti Londona i drugih gradova, a koje su mane - pre svega zbog kontrole troškova

· Koliko Vam je zapravo potrebno novca za godinu dana?

· Kakav smeštaj želite?

· Koliko košta prevoz ili hrana na mesečnom nivou?

· Gde ima najviše internacionalnih studenata?

· Gde je najbolje za život?

Osim nas, uvek su vam za razgovor na raspolaganju naše kolege sa preko 100 univerziteta, sa kojima možete o svim ovim pitanjima detaljno razgovarati.

Dokumentacija za upis

Integral Edu obrazovni savetnici su tu da vam pruže podršku i odgovore na sva pitanja. U ovom trenutku, savetujemo vam da na vreme pripremite svu potrebnu dokumentaciju i obezbedite sebi mesto na željenim univerzitetima.

Svu dokumentaciju za upis možete nam poslati putem imejla, a mi ćemo istu dostaviti u aplikaciji. Za većinu univerziteta potrebna je sledeća dokumentacija:

· Važeći pasoš – fotokopija

· Svedočanstva prethodna tri razreda/prepis ocena sa fakulteta (prevedeno od strane ovlašćenog sudskog tumača)

· Potvrda sa univerziteta/srednje škole o trenutnom statusu i predviđenom završetku srednje škole/fakulteta

· Motivaciono pismo na engleskom jeziku

· 1-2 pisma preporuke na engleskom jeziku

· Sertifikat znanja egleskog jezika (IELTS/TOEFL/CAE/CPE)


Lista dokumenata za TIER 4- studentsku vizu

Ÿ Potvrda o prijemu na studijski program

Confirmation of Acceptance of Studies (CAS) je 14-cifreni broj koji izdaje univerzitet onog trenutka kada ste prihvatili svoju BEZUSLOVNU ponudu. Univerzitet sve vaše detalje predaje imigracionoj službi Velike Britanije kroz onlajn bazu podataka. CAS broj služi da se sve informacije o studentu verifikuju.

Ÿ Kvalifikacije

Moraćete da spremite sva dokumenta koja je Univerzitet koristio da proceni koliko vaše kvalifikacije odgovaraju studijskom programu. CAS će navesti koje su to kvalifikacije i dokumenta. Sve mora biti prevedeno i overeno kod sudskog tumača.

Morate da pokažete dokaz da ste uspešno završili srednjoškolsko obrazovanje ukoliko ste aplicirali za osnovne studije. Potrebna dokumenta su svedočanstva, diploma i ocene sa maturskog ispita. Za master studije potrebna je diploma osnovnih studija i dodatak diplomi.

SAVET! Sve što imate od dokumenata u ovom trenutku, možete da prevedete kod sudskog tumača! Kada se izda diploma, onda možete da dopunite dokumentaciju i imate sve spremno!

Ÿ Pasoš

Pasoš se predaje kada se aplicira za vizu. Jako je važno da se proveri važenje, rok mora da bude barem 6 meseci od isteka studentske vize. Ovo je jako bitna napomena, proverite odmah da li je potrebno da izvadite nov pasoš.

Ÿ Prevodi

Sva dokumenta koja nisu na engleskom moraju se prevesti i overiti kod sudskog tumača:

  • Moraju imati podatke sudskog tumača

  • Potrvdu o tačnosti prevoda

  • Kontakt detalje prevodioca

  • Datum prevoda

  • Originalan pečat i potpis prevodioca.

Ÿ Dokaz o raspoloživim finansijskim sredstvima

TIER 4 viza ima stroga pravila o finansiranju. Morate biti u mogućnosti da dokažete da ove uslove ispunjavate. Jedan od najčešćih razloga za odbijanje studentske vize je nepravilna finansijska dokumentacija.

U ovom trenutku je važno da ovo imate na umu, biće više reči o ovome drugom prilikom.

Ÿ Test na tuberkulozu

Srbija je jedna od država na listi Velike Britanije čiji državljani moraju da se testiraju na tuberkulozu. Ovaj dokument bi trebalo poneti kao dokaz imigracionoj službi u Velikoj Britaniji, jer ga mogu zatražiti.

TOEFL i IELTS

Koronavirus znatno je poremetio i polaganje dva najistaknutija testa poznavanja engleskog jezika na svetu: TOEFL i IELTS. Kao rezultat uvedene su sledeće mere:

· IELTS je obustavio testiranje u određenim zemljama u skladu sa zvaničnim zahtevima i uputstvima vlasti. Polaganje IELTS testova će u Srbiji biti obustavljeno do 27. marta 2020. godine. Za sada se još uvek radi na tome da se pronađu alternativna rešenja i pruži puna podrška studentima kojima je ovaj sertifikat neophodan.

· TOEFL je takođe obustavio testiranje u mnogim mestima, ali Edukativna služba za testiranje radi na tome da do kraja marta obezbedi testove koje je moguće polagati od kuće, na lokacijama gde je testiranje suspendovano.

Mnoge institucije rade na tome da se omogući prihvatanje alternativnih testova, koji se mogu polagati na zahtev, online i kod kuće, i prilagođavaju rokove za dostavljanje rezultata testova kako bi studentima pružili fleksibilnost u ovakvoj situaciji.

Sledeći koraci

Kao što smo već napomenuli, naši obrazovni savetnici su dostupni za konsultacije preko imejla, vibera i whatsapp-a svakog radnog dana od 9-17 časova. Tu smo da vam pomognemo da pronađete programe i univerzitete koji najviše odgovaraju vašim željama i potrebama, a bićemo uz vas tokom kompletnog procesa aplikacije.


3. decembra organizujemo virtualni sajam “Studiranje u Velikoj Britaniji” kako bismo vam omogućili pristup svim informacijama jednostavnim klikom!

Ako razmišljate o studiranju u inostranstvu i pitate se „Zašto toliko Srba studira u Velikoj Britaniji?“ i „Da li je Velika Britanija pravi izbor za mene?“, evo nekoliko činjenica o studijama u Velikoj Britaniji:

🎓 Kvalitetna nastava sa decenijama tradicije

🎓 Preko 50.000 studijskih programa u 25 različitih predmetnih oblasti

🎓 Preko 3.000 stipendija i grantova

🎓 Jedinstveno multikulturalno okruženje - svake godine 270.000 novih studenata iz preko 160 različitih zemalja

🎓 Za sticanje britanskih diploma treba manje vremena - manje ćete potrošiti na školarine

🎓 Prilike za rad tokom studija

Posetite virtuelni sajam “Study in UK” 3. decembra, lično se upoznajte sa najboljim univerzitetima iz Velike Britanije i naučite sve o mogućnostima studiranja i stipendiranja u Velikoj Britaniji.

Studije u Velikoj Britaniji je na samo nekoliko klikova!

Registrujte se besplatno sada! >>


Za sve detalje o akademskim programima, procesu apliciranja, cenama školarine, potencijalnim stipendijama, kontaktirajte kancelariju Integral Edu na 060 062 28 92 ili nam pišite na info@integraledu.rs.

Istaknute Objave