Studiranje u Holandiji - Mitovi i činjenice o univerzitetima primenjenih nauka!

Većina nas kvalitetno obrazovanje povezuje sa studiranjem u inostranstvu, a to je posebno tačno kada je reč o studiranju u Holandiji. Svake godine hiljade međunarodnih studenata bira Holandiju kao destinaciju za nastavak svog obrazovnog puta. Glavne prednosti visokoškolskih ustanova su akreditovani programi na engleskom jeziku, inovativna univerzitetska baza i pristupačna cena programa.

Univerziteti u Holandiji su podeljeni u dve vrste: istraživački i primenjeni. U zavisnosti od svojih ciljeva i planova, kandidati mogu da izaberu teoretsku ili praktičniju i profesionalniju orijentaciju svog obrazovanja.

Mnogo je zbunjujućih informacija o obrazovanju u Holandiji i često budući studenti dobijaju nepotpune informacije, koje mogu dovesti do pogrešnog izbora programa. Ovim tekstom želimo da skrenemo pažnju na univerzitete primenjenih nauka, kao moderan pristup jakih evropskih ekonomija za obuku svojih budućih specijalista.

Mit # 1: Univerziteti primenjenih nauka nisu toliko „prestižni“ kao istraživački univerziteti.

Činjenica:

Većina ljudi radije dobija strukturirane informacije u obliku rang liste, ali često te liste nisu dovoljan razlog za odabir određenog programa. Kvalitativni poredak univerziteta vrednuje kriterijume kao što je broj akademskih publikacija, koji nisu glavni prioritet praktičnih univerziteta. S druge strane, detaljnije informacije o visokoškolskim ustanovama u Holandiji mogu se naći u Keuzedidsovoj rang listi, koja procenjuje faktore kao što su zadovoljstvo i uspeh studenata, tehnička osnova i praktična orijentacija.

Preporuka:

Kao konsultanti sa 28 godina iskustva u ovoj oblasti, savetujemo svim budućim studentima da prvo odaberu pravi program za njih, a zatim da pogledaju koji univerziteti taj program nude. Zvanične veb stranice, kao što je www.studyinholland.nl , pružaju potpun pregled svih programa u Holandiji.

Mit # 2: Studiranje na univerzitetu primenjenih nauka može biti prepreka za sticanje zvanja mastera.

Činjenica:

Ne postoji prepreka za diplomce univerziteta primenjenih nauka da nastave školovanje i steknu zvanje mastera. U stvari, praktični univerziteti nude master programe koji su usmereni ka profesionalnoj realizaciji. Naravno, ako studenti odluče da masteriraju na istraživačkom univerzitetu, možda će im biti potrebna dodatna obuka ili razlika ispita. U zemljama poput Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva takva obuka nije potrebna. Obično je potrebna u zemljama koje imaju klasične i primenjene univerzitete i fokusira se na područja kao što su matematika i statistika. Mnoge holandske institucije nude svojim studentima da prođu takvu obuku tokom studija, omogućavajući im da odmah nastave obrazovanje.

Preporuka:

Uloga iskusnih obrazovnih savetnika izuzetno je važna, jer se oslanjaju na svoju stručnost i dugogodišnje iskustvo, kako bi pomogli budućim studentima da utvrde svoje akademske planove i buduće profesionalne ciljeve. Na taj način kandidati najlakše mogu da odaberu program i univerzitete koji su za njih najprikladniji i zajedno sa konsultantom mogu da osmisle pravu obrazovnu strategiju i potrebne korake.

Mit # 3: Studenti koji završavaju primenjene univerzitete teže pronalaze posao na tržištu rada.

Činjenica:

Obrazovni model univerziteta primenjenih nauka uključuje mnoge praktične zadatke, projekte, stažiranje, a u nekim slučajevima čak i stvaranje vlastitih startup kompanija tokom studija. Na ovaj način, diplomci se pripremaju za specifičnosti profesije po svom izboru i odmah po završetku studija pronalaze posao, često u kompanijama u kojima su bili praktikanti. Jedan od najpoznatijih diplomaca primenjenog univerziteta je Peter Elbers, predsednik i menadžer holandske avio-kompanije KLM Royal Dutch Airlines. Studirao je menadžment logistike na najvećem univerzitetu primenjenih nauka - Fontys UAS.

Preporuka:

Posebnosti današnjeg tržišnog okruženja pokazuju da velika preduzeća aktivno traže kadar koji ima praktično znanje i profesionalne veštine. Stoga univerziteti primenjenih nauka zauzimaju važno mesto u oblasti obrazovanja i osnivaju se ne samo u Holandiji i Nemačkoj, već i u Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj. S druge strane, klasične visokoškolske ustanove su najpogodnije rešenje za sve koji vole teorijsku obuku, zanimaju se za istraživanje i žele da doktoriraju.


Posetite virtualni sajam “Study in Holland” 19. novembra i saznajte više: 🎓 Koji su uslovi za upis na studije u Holandiji?? 🎓 Koliko dugo traju osnovne i master studije?? 🎓 Kolika je školarina? 🎓 Da li postoje stipendije i prilike za finansijsku pomoć?


Registrujte se besplatno sada >>!


*Kada se registrujete za virtualni sajam obrazovanja, dobićete verifikacioni imejl od Brazena - platforme koju koristimo za realizaciju virtualnog sajma


Istaknute Objave
Najnovije Objave