NEMAČKI OBRAZOVNI SISTEM

Rana specijalizacija koja studentima omogućuje lakše zapošljavanje u budućnosti

NEMAČKI OBRAZOVNI SISTEM

Nemačka nudi specifičan sistem srednjoškolskog obrazovanja. Posebnost njenog sistema je da specijalizacija kreće jako rano što omogućava učenicima lakše zaposlenje u budućnosti.

Srednje škole u Nemačkoj se dele na 3 vrste: Hauptschule, Realschule i Gymnasium.


U Hauptschule mogu ići učenici u dobi između 10 i 15 godina (4-8 razred). Na kraju obrazovanja u toj vrsti škole učenici dobiju svedočanstvo s kojim se mogu upisati u stručnu školu do 18. godine.


Realschule omogućava obrazovanje učenicima u dobi između 10 i 16 godina. Na kraju obrazovanja u toj vrsti škole učenici dobiju svedočanstvo s kojim se mogu dalje upisati u stručnu školu ili gimnaziju. Realschule kombinuje teorijsko i praktično obrazovanje.


Gymnasium je u većini pokrajina u Nemačkoj ponuđena do 13. razreda (za učenike od 10 do 19 godina) i završetkom te škole dobija se srednjoškolska diploma zvana Abitur koja omogućava mladima da nastave svoje obrazovanje na univerzitetu ili drugoj instituciji za visoko obrazovanje.
 

Кako se uči?

Obrazovanje u gimnaziji je klasično, učenici biraju između 6 grupa predmeta: društvene nauke, opšte obrazovanje, matematika, prirodne nauke, muzika i strani jezici. Svaka škola nudi jednu ili dve vrste navedenih programa gde učenici biraju najmanje 2 intenzivna predmeta, te 7-10 standardnih predmeta. Neke privatne srednje škole uključuju program International Baccalaureate.

Ispiti i sistem ocenjivanja

Na zadnjoj godini srednjoškolskog obrazovanja učenici polažu maturu na način da biraju predmete iz svog izabranog područja – jedan ispit za svaki od dva intenzivna predmeta i jedan od dva standardna.

Sveukupan uspeh se formira na način da se gledaju rezultati mature, te ocene zadnje 2-3 godine srednjoškolskog obrazovanja.

Kada se polože zadnji ispiti dobije se Abiturzeugnis, svedočanstvo srednjoškolskog obrazovanja u Nemačkoj. 

NEMAČKI OBRAZOVNI SISTEM

NEMAČKI ABITUR

DOB RAZRED VRSTA SREDNJE ŠKOLE
10 - 15 5. - 9. razred Hauptschule Na kraju obrazovanja učenici dobijaju svedočanstvo koje im omogućuje upis u stručnu školu do 18 godina
10 - 16 5.- 10. razred Realschule Realschule kombinuje opšte i praktično obrazovanje
10 - 19 5. - 13. razred Gymnasium Abitur omogućuje učenicima nastavak školovanja na univerzitetu ili drugim institucijama za visoko obrazovanje

 

DESTINACIJE GDE MOŽETE UČITI NEMAČKI ABITUR

DRŽAVE

NEMAČKA
NEMAČKA

 

Ekonomska stabilnost, multikulturalno i sigurno okruženje

Vidi više
NEMAČKA
ŠVAJCARSKA
ŠVAJCARSKA

 

Raznolikost kultura, prelepa priroda, mirno i bezbedno okruženje.

Vidi više
ŠVAJCARSKA

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popunite formular i zakažite termin za konsultacije kod našeg obrazovnog savetnika

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.