ŠVAJCARSKI OBRAZOVNI SISTEM

Ima slavu jednog od najboljih na svetu

ŠVAJCARSKI OBRAZOVNI SISTEM

Sa svoja četiri službena jezika, raznolikošću kultura, predivnom prirodom, te mirnim i sigurnim okruženjem, Švajcarska je ne samo popularna turistička destinacija, već i idealno mesto za obrazovanje. Privatne srednje škole u Švajcarskoj imaju dugu tradiciju iindividualizovanih, modernih i kvalitetnih obrazovnih programa za učenike iz svih delova sveta.


Švajcarski obrazovni sistem je decentralizovan i autonoman i ima reputaciju jednog od najboljih na svetu. Službeni jezik kantona određuje jezik školske nastave. Nastavni plan i program za švajcarsku državnu maturu sadrži 13-15 obaveznih predmeta, 3 strana jezika i dodatne besplatne izborne predmete. Pored švajcarskog, dostupni su i drugi nastavni planovi i programi koji zadovoljavaju potrebe stranih učenika i nalaze se u ponudi privatnih srednjih škola.

Kako se razlikuje?

Švajcarski obrazovni sistem je decentralizovan i autonoman i poznat je kao jedan od najboljih na svetu. Službeni jezik odgovarajućeg kantona je i jezik na kojem se u školi izvodi nastava. Različiti regioni imaju posebne karakteristike i pravila koja se odnose na obrazovanje. Osnovnoškolsko obrazovanje počinje od 4-6 godina, u zavisnosti od kantona. U proseku traje 7-9 godina, od čega prvi nivo traje 3-5 godina, dok drugi traje 3 ili 4 godine.


Matura koja se polaže u Švajcarskoj na kraju srednje škole je dvojezična. Engleski i francuski su jezici koji su optimalan izbor za sve strane studente koji imaju visok nivo znanja oba jezika. Nakon položene mature, studenti dobijaju sertifikat koji služi kao kvalifikacija za upis na univerzitete.


Pored švajcarskog obrazovnog programa, privatne škole nude i druge odgovarajuće obrazovne programe idealne za strane studente. Po završetku studija studenti dobijaju međunarodno priznate kvalifikacije.
 

Koji je način podučavanja?

Kurikulum za Swiss Maturité Fédérale od 13 do 15 godina uključuje obavezne predmete, 3 strana jezika i dodatne izborne predmete.


Međutim, osim švajcarske mature učenici mogu odabrati britanski GSCE ili A – Levels program, francuski Baccalauréat, Nemački Abitur ili IB (International Baccalaureate) program i steći pripadajuće kvalifikacije.


Jezični predmeti takođe mogu varirati zavisno od odabranog obrazovnog sistemu i programa.

ŠVAJCARSKI OBRAZOVNI SISTEM

ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

Kada je pravo vreme za upis u školu?

Privatne srednje škole u ​​Švajcarskoj imaju veliko iskustvo sa upisom učenika iz celog sveta i prilagodile su svoje programe na način da prelazak sa drugačijeg obrazovnog sistema bude što lakši i prihvatljiviji. Učenici od 14 i 15 godina mogu se direktno upisati, čak i sa prosečnim nivoom znanja jezika, i pohađati dodatne časove jezika tokom prve godine. Međutim, upis u razrede više srednje škole zahteva visok nivo poznavanja jezika i dobre ocene.

Izbor škole zavisi od uzrasta učenika, stepena obrazovanja, nivoa znanja jezika, budućeg obrazovanja i njegovih ili njenih planova.

Koliko su školarine?

Školarine zavise od škola, programa i mogu varirati od 55 do 75 hiljada švajcarskih franaka godišnje.

ŠVAJCARSKI OBRAZOVNI SISTEM

SWISS MATURA

DOB RAZRED KVALIFIKACIJA
7 - 12 1 - 6 Elementary School Osnovno obrazovanje
12 - 14 7 - 8 Secundarschule Osnovno obrazovanje
14 - 16 9 - 10  Gymnasium Gimnazija
16 - 18 11 -  12 Gymnasium Pripreme za švajcarsku maturu koja daje mogućnost nastavka školovanja na univerzitetu

 

DESTINACIJE GDE MOŽETE UČITI ŠVAJCARSKU MATURU

DRŽAVE

ŠVAJCARSKA
ŠVAJCARSKA

 

Ima slavu jednog od najboljih na svetu

Vidi više
ŠVAJCARSKA

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVETNIKA

ZAKAŽI KONSULTANCIJE

Popunite formular i zakažite termin za konsultacije kod našeg obrazovnog savetnika

Rezerviši

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.