10 najboljih univerziteta u Evropi 2024

15.03.2024

Ovo je pravi tekst za dobijanje svih potrebnih informacija o najboljim univerzitetima u Evropi


Da li planirate da studirate u inostranstvu? Želite da studirate na najboljim univerzitetima u Evropi, ali ne znate kako da započnete svoje istraživanje? Da li tražite univerzitete koji nude stipendije u inostranstvu?

Da li ste videli da u Evropi postoji mnogo univerziteta, ali želite da svoje istraživanje usmerite samo na najbolje univerzitete?

Ovo je pravi tekst za dobijanje svih potrebnih informacija o najboljim univerzitetima u Evropi.

Evropski univerziteti zauzimaju oko 40% na listi najboljih univerziteta na svetu. Svetska rang lista “The Times Higher Education World University Rankings 2024” uključuje skoro 1.400 univerziteta iz celog sveta. Nešto više od 500 njih su univerziteti u Evropi. Jedan univerzitet u Velikoj Britaniji (Univerzitet Oksford) zauzima prvo mesto na listi najboljih evropskih univerziteta (i u ukupnom plasmanu), dok se ostalih 100 univerziteta u Velikoj Britaniji takođe rangiraju na ovoj listi. Nemačka je druga zemlja sa najvećom zastupljenošću na svetskoj rang listi, sa 48 institucija, od kojih su mnoge u prvih 100.

Od univerziteta u kontinentalnoj Evropi, ETH iz Ciriha - Švajcarski savezni institut za tehnologiju u Cirihu, kotira se visoko, svrstavajući se među pet najboljih univerziteta u Evropi i 11. na svetskoj univerzitetskoj rang listi za 2024.

Top 10 evropskih univerziteta uključuju univerzitete u Engleskoj (Velika Britanija), Švajcarskoj i Nemačkoj. * Times Higher Education Ranking 2024)

 

  1. University of Oxford
  2. University of Cambridge
  3. Imperial College London
  4. ETH Zurich
  5. UCL University College London
  6. University of Edinburgh
  7. TU Technical University Munich
  8. École Polytechnique Fédérale de Lausanne
  9. King’s College London
  10. LMU Munich


University of Oxford

Ne postoji određeni datum kojim bi se obeležilo osnivanje Oksfordskog univerziteta, ali se smatra da je nastao u 13. veku. Od tada je ovaj univerzitet postao jedan od najprestižnijih univerziteta u Engleskoj, ali i u svetu. Univerzitet ima najveću biblioteku u Velikoj Britaniji (Bodleian Library) sa preko 11 miliona naslova. Takođe postoji veoma veliki broj muzeja i galerija, uključujući Ešmolijen muzej (Ashmolean Museum), koji je najstariji muzej u Velikoj Britaniji i najstariji univerzitetski muzej na svetu. U njemu se nalaze značajne kolekcije i dela umetnika poput Mikelanđela, Tarnera i Pikasa.

University of Cambridge

Univerzitet u Kembridžu je državni istraživački univerzitet u Velikoj Britaniji, osnovan u 13. veku i bogat je mnogim tradicijama.

Imperial College London

Imperial College London je jedini univerzitet u Velikoj Britaniji koji se u potpunosti fokusira na nauku, inženjering, medicinu i biznis. Univerzitet ima za cilj da ojača svoje veze sa ostatkom Evrope ulaganjem više od 15 miliona evra (13 miliona funti) u nove grantove za istraživače na sva četiri fakulteta, uspostavljanjem evropskog partnerskog fonda (European Partnership Fund) koji pomaže u razvoju nove saradnje sa najboljim univerzitetima u Evropi. Univerzitet svake godine privuče studente iz više od 125 zemalja i smatra se jednim od univerziteta sa najvećim brojem međunarodnih studenata na svetu.

ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich

ETH Cirih je univerzitet za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Institut je iznedrio više od 20 dobitnika Nobelove nagrade, uključujući Alberta Ajnštajna. Oko 35 procenata studenata te ustanove je iz inostranstva, a univerzitet je uspostavio međunarodnu bazu znanja kako bi uspostavio istraživačke i nastavne odnose širom sveta.

UCL - University College London

UCL je bio prvi univerzitet koji je osnovan u Londonu i prvi u Velikoj Britaniji koji je u potpunosti primao sekularne studente bez obzira na njihova verska uverenja. Ovaj univerzitet je član Asocijacije evropskih istraživačkih univerziteta od januara 2006. godine i trenutno je jedan od pet britanskih članova (ostali su Univerzitet u Kembridžu, Edinburgu, Oksfordu i Imperial College London). Univerzitet ima svoj glavni kampus u centralnom Londonu i satelitski kampus u Dohi, Katar.

University of Edinburgh

Osnovan 1583. godine, Univerzitet u Edinburgu (UoE) je četvrti najstariji univerzitet osnovan u Škotskoj i šesti na teritoriji celog Ujedinjenog Kraljevstva, a smatra se i jednim od najprestižnijih univerziteta na celom svetu.
Sastoji se od tri fakulteta: Visoka škola za društvene i humanističke nauke, Visoka škola za inženjerstvo i nauke, Visoka škola za medicinu i veterinu.
U okviru ova tri fakulteta postoji 20 akademskih škola.
Ukupno univerzitet privlači oko 35.000 studenata, od kojih većina studira u okviru Koledža za humanističke i društvene nauke, najvećeg od univerzitetskih koledža.
Visoka škola za medicinu i veterinu je prepoznata kao svetski lider u ovoj oblasti.
UoE je međunarodno fokusiran univerzitet i prima studente iz celog sveta, a većina studenata dolazi iz Kine i SAD-a.

King’s College London

King’s je jedan od vodećih univerziteta koji nudi nastavu svetske klase i detaljna istraživanja. Zauzima šesto mesto u Velikoj Britaniji po kvalitetu i kvantitetu istraživačke aktivnosti (Research Excellence Framework). King’s je igrao glavnu ulogu u mnogim otkrićima koja oblikuju savremeni život, poput otkrića strukture DNK i istraživanja koja su dovela do razvoja radija, televizije, mobilnih telefona i radara. King’s nastavlja da prednjači u potrazi za novim idejama kako bi svet učinio boljim mestom.
King’s je univerzitet u centralnom Londonu, sa pet kampusa povezanih u srcu prestonice, omogućavajući uspostavljanje partnerstva sa ključnim londonskim i međunarodnim institucijama. Ovaj univerzitet sarađuje na istraživačkim projektima, deli nastavne resurse i stvara praktične mogućnosti za poboljšanje iskustva studenata. Trenutni partneri su Britanska biblioteka, Britanski muzej, Nacionalna galerija, Šekspirov globus, Southbank Center, Tate Modern i mnogi drugi. Centralna lokacija i raznovrsna partnerstva omogućavaju studentima da se pozicioniraju u jednom od najdinamičnijih gradova na svetu.
King's nije samo obogaćujuće iskustvo sa akademske tačke gledišta - ovaj univerzitet ima raznovrsnu i aktivnu studentsku zajednicu, sa skoro 30.000 studenata iz oko 150 zemalja sveta.

LMU Munich - Ludwig Maximilian University of Munich

LMU je prepoznat kao jedna od vodećih akademskih i istraživačkih institucija u Evropi. Od svog osnivanja 1472. godine, LMU je privukao nadahnute i talentovane studente iz celog sveta, održavajući Univerzitet u sponu ideja koje izazivaju i menjaju naš svet.
Kao jedan od vodećih evropskih istraživačkih univerziteta, LMU nosi 500-godišnju tradiciju. Izvrsnost ovog univerziteta u nastavi i istraživanju obuhvata mnoga polja - od humanističkih i kulturnih studija preko prava, ekonomije i društvenih nauka do medicine i prirodnih nauka. Intenzivan interdisciplinarni pristup podstiče tako kritične inovacije za našu globalnu budućnost.


Ukoliko ste zainteresovani da čujete više o studiranju u inostranstvu, rokovima za prijavu i finansijskim detaljima, prijavite se za besplatno savetovanje! ili kontaktirajte kancelariju Integral Edu-a putem mejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 91

 

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Prednosti rane prijave na univerzitete u inostrans...

Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebn...
20.07.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.