Studiraj u Japanu – nova moderna studijska destinacija za međunarodne studente

07.08.2023

Japan privlači međunarodne studente tako što stvara više mogućnosti za zapošljavanje


U nastojanju da poveća broj stanovnika zemlje, japanska vlada je najavila da će međunarodni studenti stručnih studija dobiti više opcija za posao u zemlji nakon diplomiranja.

Japan kao studijska destinacija za međunarodne studente

Ali zašto studirati u Japanu, a ne u nekoj drugoj azijskoj zemlji? Japan je bio u mogućnosti da ekonomski raste i postane vodeća zemlja u proizvodnji upravo zahvaljujući naprednom znanju i tehnologiji koju je podsticao njegov odličan sistem obrazovanja. Koristeći svoju najsavremeniju nauku, tehnologiju i medicinu, Japan je predstavio mnoge proizvode svetu, uključujući električna vozila, digitalne kamere, optička vlakna i veštačka srca.

Ako odlučite da se prijavite za univerzitetsko obrazovanje u Japanu dobićete priliku da birate između 783 univerziteta (daigaku) i koledža (tanki daigaku). I univerziteti i koledži pružaju četvorogodišnju obuku koja vodi do diplome osnovnih studija, dok neki nude šestogodišnje programe za profesionalnu diplomu.

U Japanu možete birati između brojnih programa osnovnih, magistarskih ili doktorskih studija. Možete učiti na engleskom ili čak japanskom ako dokažete adekvatno znanje jezika. Najpopularniji smerovi za studiranje u Japanu uključuju ekonomiju i poslovanje, nauku i tehnologiju, obrazovanje ili humanističke nauke.

Japanski univerziteti u prvih 100 na najnovijim svetskim rang listama

Pet japanskih univerziteta ušlo je među 100 najboljih na svetskoj rang listi za 2023. koju je objavila britanska agencija za evaluaciju univerziteta u junu ove godine.

Još jedna međunarodna rang lista koledža QS World University Rankings je uključila 50 univerziteta iz Japana ove godine. Univerzitet u Tokiju je drugu godinu zaredom rangiran na 23. mestu, a slede Univerzitet Kjoto na 36., Institut za tehnologiju u Tokiju na 55., Univerzitet u Osaki na 68. i Univerzitet Tohoku na 79. mestu.

Studiranje i život u Japanu: akademski troškovi, troškovi stanovanja i života

Akademski troškovi u Japanu su relativno niski u poređenju sa onima u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. Pored toga, mnoge japanske škole nude programe stipendiranja i programe za oslobađanje/smanjenje školarine za međunarodne studente.

Upisnine, školarine itd. razlikuju se od škole do škole. Takođe, školarine se mogu razlikovati u zavisnosti od mesta stanovanja. U principu, školarine za međunarodne studente variraju od 2000 EUR do 7000 EUR godišnje za privatne koledže i univerzitete.

Dostupne su stipendije, koje uglavnom obezbeđuje država, koje imaju za cilj da delimično pokriju troškove života i školarine studenata. Nekoliko stipendija pokriva sve troškove studiranja.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih međunarodni studenti biraju Japan za svoje visoko obrazovanje je bezbedno okruženje, jer se Japan smatra jednom od najbezbednijih zemalja na svetu, sa značajno niskom stopom kriminala. Troškovi života u Japanu u poređenju sa drugim studijskim destinacijama su visoki, posebno ako odlučite da živite u glavnom gradu Tokiju. Međutim, sve zavisi od oblasti u kojoj izaberete da živite i načina života koji sledite. Prosečna mesečna zakupnina jednosobnog stana je oko 50-70.000 japanskih jena (oko 320-450 EUR), uvek u zavisnosti od toga da li se odlučite za život u centru grada ili ne.

Gradovi u Japanu koji su najpogodniji za studente su Tokio, Osaka, Kjoto, Fukuoka, Saporo ili Jokohama. Kao međunarodni student u nastojanju da smanjite svoje troškove života u Japanu, odlična opcija je da živite u studentskom domu.

Japan privlači međunarodne studente tako što stvara više mogućnosti za zapošljavanje

Više od 300.000 međunarodnih studenata tokom godina izabralo je Japan za svoju studijsku destinaciju, iz više razloga. Bez obzira za koji smer ste zainteresovani, ako studirate u Japanu, dobićete iskustvo života u trećoj svetskoj ekonomiji, kako je Japan velika finansijska sila. Japan ima sve što je potrebno ambicioznom studentu, kako bi doživeo akademsko iskustvo koje će mu promeniti život sa obećavajućim izgledima za karijeru.

Japanska vlada je uložila veliki napor da privuče međunarodne studente u poslednjih nekoliko decenija, nudeći finansijsku podršku studentima kroz stipendije, razne programe na engleskom jeziku, kao i angažovanjem nastavnog osoblja iz celog sveta sa ciljem da akademsko okruženje učini raznovrsnijim i prijatnijim za međunarodne studente. Univerzitet u Tokiju, Univerzitet u Kjotu i Institut za tehnologiju u Tokiju smatraju se najboljim univerzitetima u zemlji, veoma visoko rangiranim na svetskoj rang listi univerziteta.

Nedavno je agencija za imigracionu službu u Japanu objavila planove za proširenje mogućnosti zapošljavanja za međunarodne studente koji završavaju stručne škole u zemlji. Ova inicijativa je stvorena kako bi se pozabavila nedostatkom radne snage u zemlji i podstakla međunarodne studente da ostanu i rade u zemlji nakon diplomiranja.

Vlada planira da izmeni trenutne smernice za vize, koje propisuju da mora postojati značajna relevantnost između oblasti studija osobe i njenog posla, kako bi se omogućilo međunarodnim studentima koji studiraju u stručnim školama koje su sertifikovane od strane Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije da budu tretirani kao diplomci univerziteta, koji mogu da rade u širem spektru sektora.

Revidirane smernice treba da se primenjuju na međunarodne studente koji diplomiraju u proleće 2024.

Prema Japanskoj organizaciji za studentske usluge (JASSO), oko 32.000 stranih studenata završilo je stručne škole u 2021/2022., što čini skoro polovinu svih stranih studenata u Japanu. Međutim, oko 10 procenata međunarodnih studenata koji su završili stručne škole se vratilo u svoje matične zemlje ili se preselilo negde drugde nakon diplomiranja. Zbog toga je Savet za stvaranje budućeg obrazovanja, na čelu sa premijerom Fumiom Kišidom, predložio poboljšanje ambijenta za strane studente u nadi da će se nakon diplomiranja nastaniti u zemlji.

Ukoliko ste zainteresovani da saznate više o Japanu i mogućnostima studiranja za međunarodne studente, kontaktirajte nas ili zakažite besplatne konsultacije.
 

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Prednosti rane prijave na univerzitete u inostrans...

Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebn...
20.07.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.