Upis na visoko rangirani univerzitet u inostranstvu – sve je moguće uz rano planiranje i pripremu

31.07.2023

Kako povećati šanse za upis na Oksford ili Kembridž univerzitet ili bilo koji drugi visoko rangirani univerzitet?


Ukoliko se prijavljujete na Oksford (Oxford) ili Kembridž (Cambridge) univerzitet, nesumnjivo ste svesni koliko je teško upisati se, ali vam je takođe jasno da postoje načini na koje možete poboljšati svoje šanse za upis.

U ovom tekstu daćemo vam nekoliko glavnih saveta kako da povećate svoje šanse za upis na Oksbridž (Oxbridge).

1. Planirajte unapred

Ukoliko ciljate na vrhunski univerzitet poput Oksforda ili Kemridža, razmišljanje i planiranje unapred je POD OBAVEZNO. Priprema bi trebalo da započne nekoliko godina pre nego što završite srednju školu.

 • Ocene - Ako želite da uđete na Oksbridž, ne možete sebi priuštiti opuštanje kada su ocene u pitanju, bilo da su u pitanju početne ili završne godine srednje škole. Morate biti proaktivni u pogledu dobijanja dobrih ocena tokom cele srednje škole.
 • Dodatne aktivnosti - Nisu u pitanju samo ocene. Takođe se radi o dodatnim aktivnostima kojima se bavite. Dodatne aktivnosti se razlikuju od vannastavnih po tome što su to stvari koje činite da biste produbili i proširili svoje znanje i razumevanje kurikuluma. One uključuju dodatno učenje i pohađanje kurseva, konferencija, projekata, o temama koje vas zanimaju.
 • Priprema za prijemni ispit - Prijemni ispiti koje Oksford i Kemridž imaju za neke oblasti oduzimaju mnogo vremena, i veoma su važni. Na primer, test iz fizike na Oksfordu održava se u novembru, ali ispituje se ceo nastavni plan i program nivoa A - što efektivno znači da će kandidati morati da imaju tutora, ili da sami nauče delove oblasti koji nisu bili pokriveni u školi. Jasno je da će to biti teško učiniti između sredine oktobra, kada pošaljete prijavu, i početka novembra, kada polažete test. I zato morate razmišljati unapred ako želite uspeti, jer ako ne dobijete dobre ocene na testovima, nećete biti pozvani na intervju bez obzira na to koliko su dobri vaše motivaciono pismo ili ocene. Naša preporuka je i da iskoristite leto i upišete neke od pripremnih kurseva za Oksbridž (kontaktirajte IntegralEdu tim za cene i ponude)

 

2. Mudro birajte

Naš prvi savet svakom studentu je da uvek sledi svoju strast i svoj najveći talenat. Verovatnije je da ćete uspeti kada radite nešto što volite i u čemu ste prirodno dobri. Ako niste sigurni šta biste želeli da studirate, postoji mnogo testovi profesionalne orijentacije koji pomažu studentima da utvrde svoja interesovanja.

Postoji mnogo različitih predmeta koji vas se dopadaju, ali ako želite da povećate svoje šanse za odlazak na Kembridž ili Oksford, ponekad studenti biraju predmete gde je konkurencija manja da bi bili primljeni na predmet koji se nalazi niže na listi prioriteta.

Top 10 najtraženijih i najtežih predmeta na Oksbridžu sa najviše prijava za upis, sa stopom upisa:

 • Economics and Management: Univerzitet u Oksfordu ima stopu upisa od 7%!
 • Computer Science: Univerzitet u Oksfordu ima stopu upisa od oko 9 % što je verovatno najniže za ovu oblast na bilo kom datom univerzitetu.
 • Architecture: Procenat upisa na arhitekturu na Kemridžu je 10.7%.
 • Medicine: Medicinu je teško upisati na bilo kojoj dobroj medicinskoj školi. Oksford ima stopu upisa od 11%.
 • History and Politics: Stopa upisa za ovaj predmet na Oksfordu iznosi 11%.
 • Law with Law studies in Europe: Ovo je jedinstvena diploma koju nudi univerzitet Oksford. A uz to, nudi se samo nekolicini odabranih kandidata. Stopa upisa za ovaj predmet na Oksfordu je samo 12%.
 • Economics: Kembridž ima stopu upisa od 13.8 %
 • Fine Art: Za diplome likovne umetnosti na Oksfordu procenat upisa je samo 14%.
 • Human Sciences: Interdisciplinarna nauka koja proučava čoveka iz više uglova i nije je lako naći na svakom univerzitetu. Stopa upisa iste na Oksfordu je 14%.
 • Philosophy, Politics and Economics (PPE): Diploma koje nema na većini univerziteta. Stopa prihvatanja nije veća od 15%


Naš predlog ovde bi bio da preispitate svoju motivaciju za odabir određenog predmeta. Na primer, ako želite da studirate ekonomiju i menadžment da biste u Londonu stekli karijeru u bankarstvu, računovodstvu ili slično, verovatno ćete biti podjednako uspešni, a u nekim slučajevima i više traženi, sa diplomom iz matematike. Većina maturanata iz matematike završili su u takvoj karijeri i veoma su traženi zbog svojih izuzetno kvantitativnih veština i sposobnosti da kreiraju složene računarske modele. Dakle, ako imate veštine i sposobnosti, a ulazak u Okford vam je važan, onda birajte matematiku umesto ekonomije i menadžmenta.

3. Donosite informisane odluke o tome na koji fakultet ćete se prijaviti

Teško je odlučiti na koji fakultet se prijaviti, Oksford ili Kemridž. Postoji toliko mnogo faktora koji mogu uticati na vašu odluku, kao što su:

 • Veličina univerziteta
 • Starost
 • Arhitektura
 • Jednopolni ili mešoviti
 • Gde se nalazi u gradu
 • Kultura i društveni život koledža


Odluka o izboru fakulteta uglavnom zavisi i od predmeta koji ste odabrali zajedno sa fakultetom.

4. Vežbajte intervju

Konačna stvar koju bismo vam predložili je da uradite nekoliko intervjua kao vežbu. I Oksford i Kemridž postaju sve osetljiviji na činjenicu da su učenici određenih skupih srednjih škola bili previše uvežbani i pripremljeni za intervju, tako da više ne traže puke “operatere” na intervjuu Međutim, važno je da ste dovoljno upoznati sa okruženjem intervjua i onom vrstom pitanja koja se mogu pojaviti da se ne biste “srušili pod pritiskom”.

Šta možete učiniti kako biste se pripremili za intervju:

 • Istražite vrste pitanja koja bi vam mogli postaviti - pitanja na intervjuu na Oksbridžu obično počinju sa opštim pitanjima „Zašto želite da upišete ____?“ i „Koja je vaša najveća slabost?“. Danas na internetu postoji mnoštvo izvora i primera pitanja sa intervjua na Oksbridžu.
 • Postavite jedan ili dva intervjua kao vežbu - nema ničega boljeg od trening intervjua kao pripremu za intervju. Pokušajte da pronađete nekoga sa kim biste mogli da napravite probni intervju. To može biti neki od vaših nastavnika, mentor ili neki diplomac iz oblasti koju želite da upišete. Osoba koja vas intervjuiše mora da ima bar diplomu iz predmeta za koji se prijavljujete za studije ili nešto vrlo blisko povezano. Na primer, ako ne možete da nađete diplomca računarstva, matematičar bi bio drugi izbor za vas.


Kao što vidite, postoje načini na koje možete maksimizirati šanse da upišete Oksford ili Kemridž. Za sve je potrebno razmišljanje i planiranje kako bi ostvarili željeni rezultat.

Ako ste zabrinuti da kroz sve ovo prolazite sami, ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo.

Kontaktirajte kancelariju Integral Edu-a putem mejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 92.

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Prednosti rane prijave na univerzitete u inostrans...

Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebn...
20.07.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.