10 najboljih univerziteta u EvropiDa li planirate da studirate u inostranstvu? Želite da studirate na najboljim univerzitetima u Evropi, ali ne znate kako da započnete svoje istraživanje? Da li tražite univerzitete koji nude stipendije u inostranstvu?

Da li ste videli da u Evropi postoji mnogo univerziteta, ali želite da svoje istraživanje usmerite samo na najbolje univerzitete?Ovo je pravi tekst za dobijanje svih potrebnih informacija o najboljim univerzitetima u Evropi.

Evropski univerziteti zauzimaju oko 40% na listi najboljih univerziteta na svetu. Svetska rang lista “The Times Higher Education World University Rankings 2020” uključuje skoro 1.400 univerziteta iz celog sveta. Nešto više od 500 njih su univerziteti u Evropi. Jedan univerzitet u Velikoj Britaniji (Univerzitet Oksford) zauzima prvo mesto na listi najboljih evropskih univerziteta (i u ukupnom plasmanu), dok se ostalih 100 univerziteta u Velikoj Britaniji takođe rangiraju na ovoj listi. Nemačka je druga zemlja sa najvećom zastupljenošću na svetskoj rang listi, sa 48 institucija, od kojih su mnoge u prvih 100.


Od univerziteta u kontinentalnoj Evropi, ETH iz Ciriha - Švajcarski savezni institut za tehnologiju u Cirihu, kotira se visoko, svrstavajući se među pet najboljih univerziteta u Evropi i 13. na svetskoj univerzitetskoj rang listi za 2020.


Top 10 evropskih univerziteta uključuju univerzitete u Engleskoj (Velika Britanija), Švajcarskoj i Nemačkoj.


1. University of Oxford

Ne postoji određeni datum kojim bi se obeležilo osnivanje Oksfordskog univerziteta, ali se smatra da je nastao u 13. veku. Od tada je ovaj univerzitet postao jedan od najprestižnijih univerziteta u Engleskoj, ali i u svetu. Univerzitet ima najveću biblioteku u Velikoj Britaniji (Bodleian Library) sa preko 11 miliona naslova. Takođe postoji veoma veliki broj muzeja i galerija, uključujući Ešmolijen muzej (Ashmolean Museum), koji je najstariji muzej u Velikoj Britaniji i najstariji univerzitetski muzej na svetu. U njemu se nalaze značajne kolekcije i dela umetnika poput Mikelanđela, Tarnera i Pikasa.


2. University of Cambridge

Univerzitet u Kembridžu je državni istraživački univerzitet u Velikoj Britaniji, osnovan u 13. veku i bogat je mnogim tradicijama.


3. Imperial College London

Imperial College London je jedini univerzitet u Velikoj Britaniji koji se u potpunosti fokusira na nauku, inženjering, medicinu i biznis. Univerzitet ima za cilj da ojača svoje veze sa ostatkom Evrope ulaganjem više od 15 miliona evra (13 miliona funti) u nove grantove za istraživače na sva četiri fakulteta, uspostavljanjem evropskog partnerskog fonda (European Partnership Fund) koji pomaže u razvoju nove saradnje sa najboljim univerzitetima u Evropi. Univerzitet svake godine privuče studente iz više od 125 zemalja i smatra se jednim od univerziteta sa najvećim brojem međunarodnih studenata na svetu.


4. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich

ETH Cirih je univerzitet za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Institut je iznedrio više od 20 dobitnika Nobelove nagrade, uključujući Alberta Ajnštajna. Oko 35 procenata studenata te ustanove je iz inostranstva, a univerzitet je uspostavio međunarodnu bazu znanja kako bi uspostavio istraživačke i nastavne odnose širom sveta.


5. UCL - University College London

UCL je bio prvi univerzitet koji je osnovan u Londonu i prvi u Velikoj Britaniji koji je u potpunosti primao sekularne studente bez obzira na njihova verska uverenja. Ovaj univerzitet je član Asocijacije evropskih istraživačkih univerziteta od januara 2006. godine i trenutno je jedan od pet britanskih članova (ostali su Univerzitet u Kembridžu, Edinburgu, Oksfordu i Imperial College London). Univerzitet ima svoj glavni kampus u centralnom Londonu i satelitski kampus u Dohi, Katar.


6. The London School of Economics and Political Science

LSE je jedan od vodećih svetskih univerziteta za društvene nauke, specijalizovan za širok spektar društveno-naučnih disciplina, uključujući ekonomiju, politiku, sociologiju, pravo i antropologiju.

Ovaj univerzitet osnovali su krajem 1800-ih članovi Fabianovog društva, Beatrice i Sidney Webb, Graham Wallas i George Bernard Shaw s ciljem poboljšanja društva proučavanjem problema siromaštva i analizom nejednakosti.

Filozof Bertrand Russell tamo je predavao 1895-96 i 1937-38, pomažući u definisanju etike LSE-a. 1900. godine LSE se spojio sa Saveznim univerzitetom u Londonu i od tada ostaje član, brzo se šireći na svoj trenutni položaj u blizini Aldwych-a u centralnom Londonu, gde je kralj George V 1920. položio kamen temeljac za prvu zgradu u novom kompleksu.


7. University of Edinburgh

Osnovan 1583. godine, Univerzitet u Edinburgu (UoE) je četvrti najstariji univerzitet osnovan u Škotskoj i šesti na teritoriji celog Ujedinjenog Kraljevstva, a smatra se i jednim od najprestižnijih univerziteta na celom svetu.

Sastoji se od tri fakulteta: Visoka škola za društvene i humanističke nauke, Visoka škola za inženjerstvo i nauke, Visoka škola za medicinu i veterinu.

U okviru ova tri fakulteta postoji 20 akademskih škola.

Ukupno univerzitet privlači oko 35.000 studenata, od kojih većina studira u okviru Koledža za humanističke i društvene nauke, najvećeg od univerzitetskih koledža.

Visoka škola za medicinu i veterinu je prepoznata kao svetski lider u ovoj oblasti.

UoE je međunarodno fokusiran univerzitet i prima studente iz celog sveta, a većina studenata dolazi iz Kine i SAD-a.


8. LMU Munich - Ludwig Maximilian University of Munich

LMU je prepoznat kao jedna od vodećih akademskih i istraživačkih institucija u Evropi. Od svog osnivanja 1472. godine, LMU je privukao nadahnute i talentovane studente iz celog sveta, održavajući Univerzitet u sponu ideja koje izazivaju i menjaju naš svet.

Kao jedan od vodećih evropskih istraživačkih univerziteta, LMU nosi 500-godišnju tradiciju. Izvrsnost ovog univerziteta u nastavi i istraživanju obuhvata mnoga polja - od humanističkih i kulturnih studija preko prava, ekonomije i društvenih nauka do medicine i prirodnih nauka. Intenzivan interdisciplinarni pristup podstiče tako kritične inovacije za našu globalnu budućnost.


9. King’s College London

King’s je jedan od vodećih univerziteta koji nudi nastavu svetske klase i detaljna istraživanja. Zauzima šesto mesto u Velikoj Britaniji po kvalitetu i kvantitetu istraživačke aktivnosti (Research Excellence Framework). King’s je igrao glavnu ulogu u mnogim otkrićima koja oblikuju savremeni život, poput otkrića strukture DNK i istraživanja koja su dovela do razvoja radija, televizije, mobilnih telefona i radara. King’s nastavlja da prednjači u potrazi za novim idejama kako bi svet učinio boljim mestom.

King’s je univerzitet u centralnom Londonu, sa pet kampusa povezanih u srcu prestonice, omogućavajući uspostavljanje partnerstva sa ključnim londonskim i međunarodnim institucijama. Ovaj univerzitet sarađuje na istraživačkim projektima, deli nastavne resurse i stvara praktične mogućnosti za poboljšanje iskustva studenata. Trenutni partneri su Britanska biblioteka, Britanski muzej, Nacionalna galerija, Šekspirov globus, Southbank Center, Tate Modern i mnogi drugi. Centralna lokacija i raznovrsna partnerstva omogućavaju studentima da se pozicioniraju u jednom od najdinamičnijih gradova na svetu.

King's nije samo obogaćujuće iskustvo sa akademske tačke gledišta - ovaj univerzitet ima raznovrsnu i aktivnu studentsku zajednicu, sa skoro 30.000 studenata iz oko 150 zemalja sveta.10. Switzerland École Polytechnique Fédérale de Lausanne

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) ili Švajcarski savezni institut za tehnologiju u Lozani, je državni istraživački univerzitet u Lozani, u Švajcarskoj. Neobično za švajcarski univerzitet, pod kontrolom savezne vlade.

Univerzitet potiče iz Specijalne škole u ​​Lozani, škole sa samo 11 učenika. 1869. godine osnovano je javno tehničko odeljenje Academie de Lausanne. Nakon osnivanja akademije, Univerzitet u Lozani osnovan je kao nezavisna savezna institucija: EPFL.

EPFL je izuzetno cenjen zbog svojih istraživanja i nastave u oblasti inženjerstva. Nedavno se univerzitet proširio na nauke o životu. EPFL je ocenio Švajcarski institut za eksperimentalno istraživanje tumora 2008. Univerzitet pripada Švajcarskom saveznom institutu za tehnologiju, savezu istraživačkih instituta i univerziteta, koji takođe uključuje ETH Zurich.


Ukoliko ste zainteresovani da čujete više o studiranju u inostranstvu, rokovima za prijavu i finansijskim detaljima, prijavite se za besplatno savetovanje! ili kontaktirajte kancelariju Integral Edu-a putem mejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 91<<BESPLATNO SAVETOVANJE!>>

Istaknute Objave
Najnovije Objave
Archive