Master studije u inostranstvu - 5 razloga da upišeš master studije!


5 razloga da upišeš master studije u inostranstvu!


Završili ste osnovne studije, dobili bečelor diplomu i šta sad? Da li krenuti u potragu za dobrim poslom i započeti karijeru, ili nastaviti sa masterom i steći prednost pri zapošljavanju odmah? Nećete pogrešiti ni sa jednom od ove dve odluke.

U Nemačkoj, skandinavskim državama, Velikoj Britaniji, Holandiji itd. je zapravo trend da se odmah posle završetka osnovnih studija radi godinu, ili dve, pa da se potom pređe na master studije. Ako želite da unovčite svoje teško stečeno znanje i diplomu, samo napred.

O vremenu prelaska na master, prednostima i manama odlaganja ćemo pisati drugom prilikom, ali mi ga definitivno preporučujemo iz sledećih 5 razloga:

1. Usavršavanje profesionalnog znanja

Kada se odlučite da upišete master studije, birate smer i specijalizaciju kojoj želite posebno da se posvetite. Sa svakom specijalizacijom znanja, postajete stručniji u svojoj oblasti i izdvajate se u profesionalnom smislu sa svojim novostečenim kompetencijama. Na primer, ako ste završili osnovne studije biologije, na master programu se možete fokusirati recimo na genetiku, molekularnu biologiju, botaniku ili zoologiju.

2. Zaradite više sa masterom

’... jedna od najboljih investicionih odluka u životu’

Master u Srbiji ili inostranstvu često može da znači dodatnu investiciju, pa se nameće pitanje, da li je vredno? Naravno da jeste, zapravo, ovo će vam biti jedna od najboljih investicionih odluka u životu. Ako izuzmemo neke industijske sektore, poput IT-ja, sa master diplomom ćete u većini država zarađivati više nego sa bečelorom.

Isto tako, master diplomci u proseku čekaju kraće na posao i dobijaju visokokvalifikovnije pozicije u odnosu na svoje kolege koji nemaju ovu diplomu.

3. Napredak u karijeri

Uspeli ste da dobijete odličan posao posle osnovnih studija, ali možete samo donekle da napredujete u kompaniji jer ne posedujete dovoljno znanja. Master program može da znači odskočnu dasku u karijeri, jer ćete moći da aplicirate za naprednije pozicije, automatski se kvalifikujete za povišicu i sebi osiguravate mesto u kompaniji kao vredan zaposleni.

4. Promeni karijeru ili specijalizaciju

Dešava se da ste diplomirali i ne želite da nastavite u smeru za koji ste se školovali, ili ste shvatili da bi prekvalifikacija na zanimanje sa većim finansijskim potencijalom bila dobra odluka. Prvi korak ka tom cilju može biti master program na drugom fakultetu. Veliki broj master programa je dostupan za studente sa srodnih fakulteta. Drugi korak je istraživanje i pronalazak odgovarajućih studija.

5. Lični razvoj

Master studije su po svojoj prirodi autonomne. Ovo znači da se morate samo na sebe oslanjati tokom ovog perioda, da morate sami svoje učenje organizovati i sebe podsticati da ceo proces izgurate do kraja. Profesori su tu da vas usmere, ali je najveći deo tereta na vama.

Nije to slučajno, ovaj stepen obrazovanja podstiče razvoj širok spektra ličnih i profesionalni veština, poput samomotivacije, rukovođenja vremenom i nezavisnosti. Takođe, ukoliko ste odlučili da master završite u inostranstvu, vaše komunikacione veštine i socijalna inteligencija će biti na testu. Bićete otovreni ka drugim kulturama, stavovima, načinu razmišljanja. U ovom periodu se stiče profesionalno samopouzdanje. Sve ove veštine su neprocenljive u karijernom napredovanju i životu uopšte.


Kada se odlučite na ovaj korak, ne zaboravite da imate savetnika koji vam može pomoći da izaberete pravi master program u inostranstvu.


👉Prijave na sve naše partnerske univerzitete potpuno su besplatne -master studije, osnovne studije, MBA, stipendije za studiranje u inostranstvu!


<<Prijavite se za besplatno savetovanje! >>

Ostanite kod kuće i zakažite virtualni sastanak sa nama. Dostupni smo Vam i za onlajn konsultacije preko skajpa, tako da nije potrebno da dolazite do kancelarije u ovom trenutku.

Istaknute Objave
Najnovije Objave