Kako napisati uspešno motivaciono pismo za univerzitet?

Saznajte koje su zamršenosti pripreme motivacionog pisma za prijem na univerzitet

Prijavljivanje na univerzitet u inostranstvu prolazi kroz nekoliko faza, počevši od brojnih pitanja na prvom sastanku sa konsultantom za obrazovanje i završavajući se sa uspešnim prijemom. Za mnoge buduće studente jedan od najznačajnijih koraka je izrada motivacionog pisma, jer je za skoro sve međunarodne visoke škole ovaj dokument važan kriterijum za ocenjivanje kandidata, a konkurencija je velika.


Motivaciono pismo je vaša vizit karta


Motivaciono pismo je vizit karta svakog budućeg studenta. U njemu pokazujete svoja interesovanja, znanja i veštine i iznosite svoje razloge zašto želite da studirate izabranu oblast i upravo na ovom univerzitetu. Pored toga, uspešno propratno pismo vam omogućava da se izdvojite od drugih kandidata i uveliko povećava šanse za prijem.

Naše iskustvo sa hiljadama klijenata jasno dokazuje da pripreme ne treba potcenjivati i da je potrebno uložiti dovoljno vremena i truda da pronađete pravi pristup za vas. Specijalizovane radionice pisanja propratnih pisama daće vam dragocene smernice i praktične savete kako da budete bolji.


Ključ je u pravoj strukturi


Svako uspešno motivaciono pismo se sastoji od tri komponente: uvoda, tela i zaključka. Pošto su uvodne reči od najveće važnosti, trebalo bi da uzbude čitaoca tako što će ispričati ličnu priču ili utkati omiljeni citat na zanimljiv i ubedljiv način. U glavnom delu, od vas se očekuje da opišete svoje veštine, interesovanja i dostignuća, svoje buduće planove u karijeri i, naravno, svoju motivaciju za izbor određenog programa. Zaključak obično sadrži kratak rezime i upečatljiv, pozitivan završetak.


Oslobodite svoju kreativnost


Formula uspeha je dobro planiranje, precizna struktura i puno mašte. Zapamtite da je svrha propratnog pisma da pokaže kakva ste osoba, koje su vaše prednosti, po čemu se izdvajate od drugih kandidata i šta možete dati univerzitetu.

Naša preporuka je da pokušate da budete što originalniji, čak i ako ste inspiraciju crpeli iz primera i radova drugih učenika. Iskrenost i specifičnost se veoma cene, pa pokušajte da budete svoji.

Takođe, ako se prijavljujete na nekoliko različitih univerziteta, pokušajte da pripremite različita motivaciona pisma u skladu sa specifičnostima programa, obrazovne destinacije i univerziteta.


Ako želite da naučite detalje o pisanju uspešnog propratnog pisma i da imate koristi od profesionalnih preporuka naših iskusnih konsultanata, možete pročitati više o našem specijalizovanom seminaru ovde.


Istaknute Objave
Najnovije Objave