Master studije u inostranstvu – sticanje radnog iskustva (PRVI DEO)


Kada je u pitanju master u inostranstvu, morate biti svesni da za neke postdiplomske studije, kao što je MBA, je potrebno da imate određeno radno iskustvo. Radno iskustvo obuhvata sve, od volontiranja, preko praksi i obuka, učestvovanja u nekim događajima, do pravog zaposlenja. Sva ova iskustva su od izuzetnog značaja i najčešće su pokazatelji veština i znanja koje posedujete.

Kako je tržište rada prilično zasićeno, ne postoji siguran način sticanja radnog iskustva. Zato je jako bitno da budete snalažljivi i koristite različite kanale za pronalazak pozicije koja će vam obezbediti radno iskustvo.

Evo nekoliko predloga za to:

 • Pitajte profesore u vašoj školi da li vas mogu spojiti sa njihovim kontaktima u poslovnom svetu, ukoliko ih imaju

 • Koristite karijerne centre i službe koje su vam dostupne

 • Pobrinite se da svi oko vas znaju da ste u portazi za radnim iskustvom, pa ukoliko se neko iz vašeg okruženja seti nekog kontakta koji bi mogao da posluži – zašto da ne?

 • Pošaljite svoj CV i motivaciono pismo različitim kompanijama, čak i ako nemaju otvorene konkurse

 • Budite u toku sa trenutnim dešavanjima u oblasti u kojoj tražite iskustvo

 • Pogledajte kakvih ponuda ima na volonterskim web stranicama koje bi mogle biti relevantne za tu oblast

Kako biste aplicirali za većinu pozicija, neophodno je da imate pripremljenu biografiju koja sadrži sve ono čime ste se bavili do trenutka aplikacije, uključujući i vaše veštine, interesovanja i bilo šta drugo što bi moglo biti relevantno za aplikaciju. Biografija ne bi trebalo da bude duža od dve strane i trebalo bi da sadrži samo najbitnije informacije.

Motivaciono pismo je izuzetno važno! Motivaciono pismo je jednako važno kao i biografija, nekada čak i važnije. Evo nekoliko korisnih saveta kako da napišete motivaciono pismo:

 • Pokušajte da saznate ime osobe kojoj bi trebalo da pošaljete pismo. Mnogo je efektnije kada je pismo personalizovano. Naravno, nemojte biti previše opušteni, već pokažite poštovanje onome kome se obraćate.

 • Prvi pasus treba da obuhvati razlog zbog kojeg ste kontaktirali dotičnog poslodavca.

 • Drugi pasus treba da zainteresuje potencijalnog poslodavca i treba da sadrži vaše interesovanje za kompaniju ili oblast, kao i neke specifične veštine i znanja koje posedujete, a koji bi mogli biti relevantni za poziciju za koju se prijavljujete.

 • Navedite nešto o samoj kompaniji/organizaciji za koju aplicirate. To može biti neka informacija koju ste dobili od poznanika koji rade tu ili neka činjenica ili informacija koju ste pročitali i saznali na bilo koji drugi način.

 • Pismo je potrebno završiti na profesionalan način, dok ujedno stavljate poslodavcu do znanja da očekujete povratnu informaciju.

Vodite računa o tome šta ste naveli u svom pismu, posebno ukoliko se prijavljujete na više pozicija. Postarajte se da zapamtite gde ste šta napisali, jer postoji velika šansa da će vam na intervjuu postaviti neka pitanja vezana za vašu aplikaciju.

👉Prijave na sve naše partnerske univerzitete potpuno su besplatne -master studije, osnovne studije, MBA, stipendije za studiranje u inostranstvu!

<<Prijavite se za besplatno savetovanje! >>

Ostanite kod kuće i zakažite virtualni sastanak sa nama. Dostupni smo Vam i za onlajn konsultacije preko skajpa, tako da nije potrebno da dolazite do kancelarije u ovom trenutku.

#Masteruinostranstvu #Studijeuinostranstvu #StudiranjeuEngleskoj #StudiranjeuHolandiji #Univerzitetiuinostranstvu

Istaknute Objave
Najnovije Objave