Velika Britanija pokrenula „diplomsku rutu” post-studijskog rada, produžava koncesije za vize


Nova „diplomska ruta”, prava postdiplomskog rada za međunarodne student, otvorena je za prijave, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo dalje koncesije za vize Covid-19 za studente koji nisu u mogućnosti da putuju u Veliku Britaniju.


„Diplomska ruta” zvanično je pokrenuta od 1.jula, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije navelo je da će na ovaj način pružiti priliku talentovanim međunarodnim diplomcima da ostanu i potraže posao nakon završetka kvalifikovanog programa.


Međunarodni diplomci visokoškolskog obrazovanja sa evidencijom o ispunjavanju uslova imigracije moći će da rade na bilo kom poslu dve godine, a tri godine će imati na raspolaganju doktoranti.

„Diplomska ruta” - koja je prvi put najavljena krajem 2019. godine - nesponzorisana je, što znači da ne postoje minimalni zahtevi za platu prilikom zaposlenja i da diplomci mogu fleksibilno da menjaju posao.

Pokrećući program, ministar unutrašnjih poslova, Priti Patel, izjavio je: „Naši svetski vodeći univerziteti svake godine prihvate hiljade međunarodnih studenata. Kako gradimo ka boljem, od vitalne je važnosti da Velika Britanija i dalje bude svetionik za talentovane mlade ljude širom sveta koji žele da promene. Nova ruta za diplomce čini upravo to, pružajući najboljim i najsjajnijim diplomcima priliku da nastave da doprinose prosperitetu Ujedinjenog Kraljevstva i slobodi da započnu svoju karijeru u Velikoj Britaniji.“


Izvršna direktorka UK-ovog saveta za međunarodna studentska pitanja (UKCISA), Anne Marie Graham, rekla je: „Znamo da je zaposlenje prioritet za međunarodne studente koji dolaze da studiraju u Velikoj Britaniji. Pozdravljamo novi program kao jedinstvenu priliku za međunarodne diplomce koji ispunjavaju uslove da dalje unaprede veštine i steknu iskustvo na britanskom tržištu rada tokom perioda nakon završetka studija. Međunarodni studenti koji mogu pristupiti ovoj ruti imaće fleksibilnost da se prijave za rad u bilo kom sektoru ili ulozi koja odgovara njihovom profilu veština, uključujući samozapošljavanje, bez potrebe za sponzorstvom poslodavca. “


U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe je potvrdilo dalje produženje koncesija za vize Covid-19 koje omogućavaju studentima da studiraju “na daljinu”, „prepoznajući stalni problem sa kojim se mnogi suočavaju zbog međunarodnih ograničenja putovanja“.


Datum do kojeg student koji je započeo studije u jesen 2020. ili proleće 2021. mora biti u Velikoj Britaniji produžen je do 27. septembra 2021.


Studenti koji počinju u jesen 2021. ili početkom sledeće godine moraće da borave u Velikoj Britaniji do 6. aprila 2022., potvrdio je Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Anne Marie je rekla: „Pozdravljamo vest da će vlada Velike Britanije produžiti trenutne vremenski ograničene koncesije kako bi podržala one studente koji planiraju studiranje u akademskoj 2021-22. Ovo međunarodnim studentima pruža značajno uverenje i omogućava UKCISA-i i našim članovima da pruže jasne i pravovremene savete i smernice međunarodnim studentima u ovoj važnoj fazi prijavljivanja za studente. UKCISA i kolege iz celog sektora zalagale su se za ovaj fleksibilan pristup, koji pokazuje posvećenost obezbeđivanju da međunarodni studenti ne budu u nepovoljnom položaju zbog okolnosti van njihove kontrole.”


Ukoliko ste zainteresovani da čujete više o studiranju u Velikoj Britaniji, rokovima za prijavu i finansijskim detaljima, prijavite se za besplatno savetovanje!


Kontaktirajte kancelariju Integral Edu-a putem mejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 92.BESPLATNO SAVETOVANJE!>>


Istaknute Objave