10 najboljih univerziteta u Americi

17.05.2024

Odluka o studiranju u inostranstvu, pogotovo u Americi, može biti neverovatno iskustvo, jer postoji toliko mogućnosti da napravite svoj idealan izbor.


Odluka o studiranju u SAD može biti vrlo teška jer postoji toliko mnogo opcija. Koji američki univerzitet je najbolji? Gde su najbolji univerziteti u Sjedinjenim Državama? Ovo je top 10 univerziteta u SAD za 2024. godinu 🥇🎖🏆!
 

SAD broje preko 65.000 akademskih srednjih škola, koledža i univerziteta, državnih i privatnih. Više od 4.000 institucija nudi programe osnovnih, master i doktorskih studija u različitim oblastima specijalizacije. Američki obrazovni sistem poznat je kao snažno akademsko okruženje, koje donosi profesionalni i lični razvoj pojedincu. Univerziteti u Americi nude akademsku izvrsnost, istraživačke mogućnosti, fleksibilnost, podršku međunarodnim studentima, razne obrazovne mogućnosti i novo iskustvo.

Postoji 181 univerzitet u Americi, i američki koledži su među najboljima na svetu, pa gde god želite da studirate u SAD-u, prilika je tu za vas. Gotovo sve države i oko 130 gradova zastupljeni su na top listi američkih univerziteta.

Kalifornija je država sa najboljim univerzitetima u SAD sa 15 institucija, zatim 13 univerziteta u Njujorku, 12 univerziteta u Teksasu i 10 univerziteta u Masačusetsu.

Najbolje rangirani univerziteti u SAD fokusirani su na ove popularne destinacije, koje su dobro poznate po mogućnostima visokog obrazovanja; prvih pet je sa sedištem u Kaliforniji i Masačusetsu. U središtu rejtinga američkih koledža je studentska anketa koja je sprovedena među više od 170.000 učenika širom Amerike i koja je obuhvatila stvari koje su budućim studentima najvažnije, poput kvaliteta nastave, okruženja za učenje, resursa, raznolikosti u kampusu i da li bi student preporučio svoju ustanovu.

Mislili smo da biste možda želeli da znate koji su to najbolji univerziteti u SAD-u na osnovu visoko poštovane svetske rang liste Times Higher Education 2024.

  1. Stanford University
  2. Massachusetts Institute of Technology
  3. Harvard University
  4. Princeton University
  5. California Institute of Technology
  6. University of California, Berkeley
  7. Yale University
  8. The University of Chicago
  9. Johns Hopkins University
  10. University of Pennsylvania

 


1.    Stanford University
Sa kampusom u Palo Altu, u blizini Silicijumske doline, Univerzitet Stanford je igrao istaknutu ulogu u razvoju i podsticanju tehnološke industrije u regionu.
Mnogi članovi fakulteta, studenti i alumni osnovali su uspešne tehnološke kompanije, uključujući Google, Snapchat i Hewlett-Packard (HP).
Ukupno, kompanije koje su osnovali diplomci sa Stanforda, zarađuju 2,7 biliona dolara svake godine. Univerzitet se često naziva „Farma“ jer je kampus izgrađen na mestu farme stoke Palo Alto porodice Stanford. Kampus pokriva 8180 hektara, ali više od polovine zemljišta još nije iskorišćeno. Od 2018. godine univerzitet je bio organizovan i podeljen u sedam akademskih škola. Filozofske škola (27 odeljenja), inženjerstvo (9 odeljenja), kopnene nauke, energetika i nauka o životnoj sredini (4 odeljenja) imaju master i programe osnovnih studija, dok pravne, medicinske, obrazovne i poslovne škole imaju samo osnovne studije.

2.    Massachusetts Institute of Technology
MIT neguje jaku preduzetničku kulturu, koja je dala kadar u mnogim istaknutim kompanijama poput Intel-a i Dropbook-a. Univerzitetski program je jedan od najselektivnijih u zemlji, primajući samo 8 posto prijavljenih. Među studentima su najpopularniji programi inženjerstva i računarstva.
33% od 11.000 studenata su internacionalni, koji dolaze iz 154 različite zemlje.
Među poznatim bivšim studentima su astronaut Buzz Aldrin, bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan i fizičar Richard Feinman. Zajednicu MIT vodi zajednički cilj: stvaranje boljeg sveta kroz obrazovanje, istraživanje i inovacije. Oni su zabavni i ekscentrični, kreativni i umetnički nastrojeni, opsednuti brojevima i gostoljubivi prema talentovanim ljudima bez obzira odakle dolaze.

3.    Harvard University
Harvard je verovatno najprestižniji univerzitet na svetu, a vodeći je na rang listi Times Higher Education većinu godina. Osnovan je 1636. Godine i najstarija je institucija visokog obrazovanja u SAD-u. Upisano je oko 21.000 učenika, od kojih je četvrtina međunarodnih. Iako je školarina visoka, stipendije koje nudi Harvard, omogućavaju mnogo novčane pomoći studentima. Sistem biblioteke Harvard sastoji se od 79 biblioteka i smatra se najvećom akademskom bibliotekom na svetu. Među mnogim poznatim bivšim studentima Harvarda možemo nabrojati osam američkih predsednika, 158 nobelovaca, 14 dobitnika Turingove nagrade i 62 milijardera.
Za razliku od nekoliko drugih univerziteta na vrhu liste, Harvard ima jednaku reputaciju za umetnost i humanističke nauke i za nauku i za tehnologiju.

4.    Princeton University
Univerzitet Prinston je jedan od najstarijih univerziteta u SAD-u i ocenjen je kao jedna od najistaknutijih institucija visokog obrazovanja na svetu. Osnovan 1746. godine kao College of New Jersey, i formalno je nazvan Univerzitet Prinston 1896. godine.
Cenjena zbog svoje posvećenosti predavanju, institucija Ivy League obezbeđuje smeštaj za sve svoje studente tokom četiri godine studija, sa 98 posto studenata koji žive u kampusu. Njegovo studentsko telo je relativno malo, sa manje od 10.000 ukupno, a međunarodni studenti čine 12 posto studenata. Prinston je takođe jedan od najistaknutijih istraživačkih univerziteta na svetu. Prinston je školovao dva američka predsednika, James Madisona i Woodrow Wilsona, koji je takođe bio predsednik univerziteta pre nego što se pridružio Beloj kući. Među ostalim istaknutim diplomcima su Michelle Obama, glumci Jimmi Stevart i Brooke Shields, osnivač Amazona Jeff Bezos i astronaut Apolla Pete Conrad. Prinston, koji se konstantno svrstava među 10 najboljih univerziteta na svetu, poznat je po svojoj lepoti park kampusa, kao i po nekim istorijskim zgradama, koje su projektovali neki od najpoznatijih američkih arhitekata.

5.    California Institute of Technology (CalTech)
CalTech ima impresivan broj uspešnih diplomaca i saradnika, uključujući 39 nobelovaca, šest dobitnika Turingove nagrade i četiri Fields medalja.
Na CalTech-u ima oko 2200 studenata, a primarni kampus u Pasadeni, blizu Los Angelesa, prostire se na 124 hektara. Gotovo svi studenti žive u kampusu. Na svih šest fakulteta fokus je na nauci i inženjerstvu. Pored nobelovaca i vrhunskih istraživača, zajednica bivših studenata CalTech-a uključuje niz političara i javnih savetnika, posebno u oblastima nauke, tehnologije i energetike.
Univerzitet ima najveći procenat studenata koji nastavljaju svoje obrazovanje do doktorata, a broj postdiplomskih studija CalTech filtrira se i u popularnu kulturu (svi glavni likovi u TV komediji Teorija velikog praska rade ili studiraju na CalTech-u).

6.    University of California, Berkeley
Kalifornijski univerzitet u Berkliju je državni istraživački univerzitet koji se nalazi u zalivu San Franciska u Kaliforniji. Deo je sistema univerziteta u Kaliforniji i zapravo je najstariji kampus u sistemu koji je osnovan 1868. godine.
Berkli ima impresivan katalog dostignuća koji broji 107 nobelovaca, 25 dobitnika Turingove nagrade, 14 Fields medalja, 103 člana MacArthura, 25 dobitnika Pulicerove nagrade, 19 dobitnika Oskara i 207 olimpijskih medalja. Mnogi političari su studirali na ovom univerzitetu.
Na univerzitetu postoji više od 1.000 studentskih grupa koje pokrivaju interese i aktivnosti poput sporta, politike i umetnosti i zanata.

7.    Yale University
Univerzitet Jejl je privatni istraživački univerzitet Ivy League-e koji je treća najstarija visokoškolska ustanova u SAD-u. Univerzitet Jejl datira iz 1701. Godine 1718. preimenovan je u Koledž Jejl, u čast velške dobrotvorne organizacije Elihu Yale, i bio je prvi univerzitet u SAD-u koji je dodelio doktorat 1861. godine.
Centralni kampus Jejla prostire se na 260 hektara i uključuje zgrade koje datiraju iz sredine 18. veka. Univerzitet se sastoji od 14 škola, a studenti pre odabira smera slede nastavni plan i program za liberalne umetnosti, koji pokriva humanističke i umetničke, naučne i društvene nauke. Studenti takođe dobijaju uputstva o veštinama pisanja, kvantitativnom rezonovanju i stranim jezicima. Otprilike svaki peti student je međunarodni student, a više od polovine svih studenata stipendira univerzitet. Jejl je druga najbogatija obrazovna institucija na svetu sa bibliotekom koja ima više od 15 miliona naslova, što je čini trećom po veličini u SAD-u. Alumni i sportski timovi Jejla poznati su kao "Buldozi", a mnogi diplomci Jejla uspeli su karijerno u politici, umetnosti i nauci.
Četiri diplomca sa Jejla potpisuju Američku deklaraciju o nezavisnosti, a univerzitet je obrazovao i pet američkih predsednika: William Howard Taft, Gerald Ford, George H. W. Bush, Bill Clinton i George W. Bush.

8.    Univeristy of Chicago
Univerzitet u Čikagu je privatni istraživački univerzitet u Čikagu, Ilinois. Osnovan 1890. godine, njegov glavni kampus nalazi se u čikaškoj četvrti Hide Park. U jesen 2019. univerzitet je upisalo 16.445 studenata, među kojima 6.286 osnovnih studija i 10.159 postdiplomskih. Univerzitet u Čikagu je među vodećim univerzitetima u svetu svrstan u glavne obrazovne publikacije.
Univerzitet se sastoji od univerzitetskog koledža i pet istraživačkih odseka, koji sadrže sve univerzitetske programe i interdisciplinarne odbore. Pored umetnosti i nauka, Čikago je poznat po svojim strukovnim školama, koje uključuju Pritzker School of Medicine, Booth School of Business, School of Law, School of Social Service Administration, Harris School of Public Policy i još mnogo toga.
Univerzitet u Čikagu je urbani istraživački univerzitet koji podstiče nove načine razmišljanja od 1890. Njihova posvećenost besplatnom i otvorenom istraživanju privlači nadahnute istraživače u njihove globalne kampuse, gde se rađaju ideje koje menjaju svet.

9.    Johns Hopkins University
Johns Hopkins University, često skraćeno kao Johns Hopkins ili JHU, prestižni je privatni istraživački univerzitet osnovan 1876. godine. Nalazi se u Baltimoru u državi Merilend, i poznat je po tome što je prvi američki univerzitet koji je sledio model evropskih istraživačkih institucija. JHU se dosledno rangira među vrhunskim univerzitetima u SAD-u i svetu. Univerzitet se može pohvaliti sa 36 Nobelovaca među bivšim i sadašnjim profesorima i studentima. JHU ima više od 21.000 studenata kroz devet akademskih divizija: Škola umetnosti i nauka Zanvyl Krieger, Inženjerska škola Whiting, Biznis škola Carey, Škola obrazovanja, Medicinska škola, Škola za negu, Peabody institut (za muziku), Bloomberg škola javnog zdravlja, i Paul H. Nitze škola za napredne međunarodne studije.

10.    University of Pennsylvania
S obzirom na status jednog od devet izvornih kolonijalnih koledža, institucija stvorenih pre nego što su SAD postale suverena država nakon Američke revolucije, i osnivača Američkog univerzitetskog udruženja, nije iznenađenje da Univerzitet u Pensilvaniji (Penn) tvrdi da je prvi redovni univerzitet u SAD.
Penn se proširio na prostrani kampus od 30 hektara sa 200 zgrada. Ponosi se mnogim istaknutim znamenitostima u kampusu, uključujući prvi studentski savez u zemlji, fudbalski stadion, dvospratni koledž i prvu svetsku školu poslovnog fakulteta - Wharton School.
Pennov kapacitet nije ograničen na infrastrukturu. Univerzitet ima listu poznatih bivših studenata iz svih sfera života. Penn je povezan sa preko 25 nobelovaca, uključujući fizičara Raymond Davis Jr. i ekonomistu Lawrence Klein, premijera i predsednika Gane, obojica su dobili brojne diplome i nagrade iz ove institucije.
 

Ukoliko ste zainteresovani da čujete više o studiranju u Americi, rokovima za prijavu i finansijskim detaljima, prijavite se za besplatno savetovanje!

Kontaktirajte kancelariju Integral Edu-a putem mejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 92

 

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Prednosti rane prijave na univerzitete u inostrans...

Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebn...
20.07.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.