10 najboljih univerziteta u Americi


Odluka o studiranju u inostranstvu, pogotovo u Americi, može biti neverovatno iskustvo, jer postoji toliko mogućnosti da napravite svoj idealan izbor.

SAD broje preko 65.000 akademskih srednjih škola, koledža i univerziteta, državnih i privatnih. Više od 4.000 institucija nudi programe osnovnih, master i doktorskih studija u različitim oblastima specijalizacije. Američki obrazovni sistem poznat je kao snažno akademsko okruženje, koje donosi profesionalni i lični razvoj pojedincu. Univerziteti u Americi nude akademsku izvrsnost, istraživačke mogućnosti, fleksibilnost, podršku međunarodnim studentima, razne obrazovne mogućnosti i novo iskustvo.

Postoji 181 univerzitet u Americi, i američki koledži su među najboljima na svetu, pa gde god želite da studirate u SAD-u, prilika je tu za vas. Gotovo sve države i oko 130 gradova zastupljeni su na top listi američkih univerziteta.

Kalifornija je država sa najboljim univerzitetima u SAD sa 15 institucija, zatim 13 univerziteta u Njujorku, 12 univerziteta u Teksasu i 10 univerziteta u Masačusetsu.

Najbolje rangirani univerziteti u SAD fokusirani su na ove popularne destinacije, koje su dobro poznate po mogućnostima visokog obrazovanja; prvih pet je sa sedištem u Kaliforniji i Masačusetsu. U središtu rejtinga američkih koledža je studentska anketa koja je sprovedena među više od 170.000 učenika širom Amerike i koja je obuhvatila stvari koje su budućim studentima najvažnije, poput kvaliteta nastave, okruženja za učenje, resursa, raznolikosti u kampusu i da li bi student preporučio svoju ustanovu.

Mislili smo da biste možda želeli da znate koji su to najbolji univerziteti u SAD-u na osnovu visoko poštovane svetske rang liste Times Higher Education 2021.


1. Stanford University

Sa kampusom u Palo Altu, u blizini Silicijumske doline, Univerzitet Stanford je igrao istaknutu ulogu u razvoju i podsticanju tehnološke industrije u regionu.

Mnogi članovi fakulteta, studenti i alumni osnovali su uspešne tehnološke kompanije, uključujući Google, Snapchat i Hewlett-Packard (HP).

Ukupno, kompanije koje su osnovali diplomci sa Stanforda, zarađuju 2,7 biliona dolara svake godine. Univerzitet se često naziva „Farma“ jer je kampus izgrađen na mestu farme stoke Palo Alto porodice Stanford. Kampus pokriva 8180 hektara, ali više od polovine zemljišta još nije iskorišćeno. Od 2018. godine univerzitet je bio organizov