5 razloga zašto upisati studije inženjerstva


Inženjerstvo u modernom smislu poznato je još iz rimskog doba. Rimski inženjeri gradili su akvadukte, dizajnirali grejne podove te izgradili značajne strukture poput astečke i egipatske piramide, Kineskog zida i Visećih vrtova Babilona. Važnost ove profesije zadržala se do danas, kada su inženjeri odgovorni i zaslužni za stvaranje pozitivnih promena u svetu kroz stalne inovacije, predlaganje boljih rešenja i održavanje postojeće uspešne infrastrukture. Donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih biste mogli razmisliti o studijama inženjerstva!


1. Inženjerstvo je jedno od najbolje plaćenih zanimanja

Početne plate inženjera među najvišima su za bilo koju fakultetsku diplomu. Tipična početna plata za hemijskog inženjera prvog stepena, odnosno onoga koji je završio osnovne studije, je 57 000 dolara godišnje, preneo je Forbes 2015 godine. Inženjeri mogu udvostručiti platu iskustvom i dodatnim usavršavanjem, a zarađuju u proseku 65% više od naučnika.


2. Inženjeri se lako zapošljavaju

Inženjeri su vrlo traženi u svim zemljama sveta i imaju jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u bilo kojoj profesiji. To znači da oni koji se odluče za obrazovanje u ovom smeru imaju izvrsne šanse da se odmah nakon studija i zaposle u inženjerstvu. Uz to, istraživanja pokazuju kako su inženjeri u visokom procentu zadovoljni poslom koji rade, a tome verovatno doprinose i brojni faktori kao što su fleksibilni raspored, visoke plate, dobri radni uslovi, rad u timu.


3. Inženjerstvo je odskočna daska ka profesionalnom napretku i direktorskim pozicijama

Inženjerstvo je najčešća diploma osnovnih studija na popisu najuticajnijih američkih izvršnih direktora Fortune 500 CEOs sa čak 20% onih koji tvrde da imaju inženjersku diplomu. Druga najčešća diploma je iz područja poslovne administracije (15%), a treća ekonomije (11%). Mnoge veštine koje inženjeri usavršavaju i koriste omogućavaju prilike za napredak. Inženjeri uče kako analizirati i rešavati probleme, raditi u timu, komunicirati sa drugima, poštovati ​​rokove i upravljati resursima. Također, inženjeri se stalno obrazuju, često u području ekonomije i preduzetništva, pa su idealan odabir za preuzimanje i vođenje postojeće ili osnivanje nove firme.


4. Inželjerstvo je odličan izbor ako niste sigurni što želite da studirate

Ako ste dobri u nauci i matematici, ali niste sigurni u kom biste smeru krenuli, inženjerstvo je sigurna opcija. Jednostavnije je prebaciti se sa zahtevnijeg na lakši studijski program, a mnogi predmeti koje je potrebno savladati na inženjerskim studijima povezani su sa brojnim drugim disciplinama. Inženjeri ne proučavaju samo nauku i matematiku, uče o ekonomiji, poslovanju, menadžmentu, etici i komunikaciji. Mnoge veštine koje inženjeri savladaju prirodno ih pripremaju za druge vrste poslova.


5. Inženjeri čine razliku

Inženjeri se bave stvarnim problemima modernog društva. Popravljaju stvari koje su pokvarene, poboljšavaju one koje rade i stvaraju nove. Pomažu u kretanju sveta u pozitivnom smeru rešavanjem problema sa zagadjenjem, pronalaženjem načina za iskorišćavanje novih izvora energije, proizvodnjom novih lekova, izgradnjom novih struktura i stalnim inovacijama.


Kako biste saznali više informacija o studijama inženjerstva prijavite se na naš virtualni događaj “STEM, Game Design i Computer Science studijski programi” na kom će biti predstavljeni brojni studijski programi na najboljim obrazovnim institucijama u Evropi. Za dodatna pitanja o studiranju u inostranstvu kontaktirajte nas i dopustite nam da vam pomognemo u procesu odluke i prijave!
Istaknute Objave
Najnovije Objave
Archive
Pretraži po ključnim riječima