333.PNG

Danski obrazovni sistem je osmišljen tako da promoviše kreativnost, inovaciju, analitičko i kritičko mišljenje. Studentima je na raspolaganju moderno obrazovno okruženje gde mogu da uče od mnogih stručnjaka i budu deo međunarodno priznatih organizacija. Za strane studente obezbeđeni su besplatni časovi danskog jezika. Nakon što upišete osnovne studije na engleskom jeziku, možete učiti danski i nastaviti postdiplomske studije na tom jeziku.

Docs_Icon.png

Razlozi da studirate u Danskoj:

 • World Happiness Report proglasio je Dansku za najsrećniju zemlju na svetu u aprilu 2016.

 • Rezultati istraživanja u Danskoj otkrili su visok procenat rodne ravnopravnosti i građana koji vole da voze bicikl.

 • Danska se nalazi tačno iznad Nemačke i ima mnogo ostrva oko glavnog kopna. Norveška i Švedska nisu tako daleko na severu i prave su destinacije za vikend putovanja.

 • Studenti u Danskoj uključeni su u razne društvene aktivnosti za vreme studija. Na početku godine, studenti se razvrstavaju u grupe za učenje, koje se sastaju nedeljno i razgovaraju o materijalima za čitanje i o predavanjima.

 • Troškovi života u manjim gradovima kreću se između 700 do 900 EUR mesečno. U većim gradovima poput Kopenhagena troškovi života mogu da dostignu i 1.200 EUR mesečno.

 • Mnogi univerziteti nude stipendije, subvencije i/ili finansijsku pomoć da vam pomognu pri vašem školovanju.

Docs_Icon.png
Taxes_Icon.png
Scholar_Icon.png

Zahtevi

Strani državljani mogu se prijaviti za studiranje u Danskoj ako se njihove kvalifikacije poklapaju sa danskim kvalifikacijama za prijem na fakultet. Postupak prijave zavisi od obrazovne ustanove, a potrebno je spremiti originale dokumenata ili overene kopije istih. Neke danske ustanove traže da dokumente dobiju direktno od ustanova koje ih izdaju, pa će možda vaš fakultet morati direktno da pošalje kopiju diplome u Dansku. Ovo može potrajati nekoliko meseci, zato se spremite na vreme. Za ostale kvalifikacije, testove i prenos bodova, obratite se fakultetu na koji se prijavljujete.

 

Svi fakulteti u Danskoj zahtevaju visok nivo znanja engleskog od stranih studenata. Minimum treba da odgovara nivou koji se uči u danskim gimnazijama – English B, a neki fakulteti tražiće English A, koji je za jedan stepen veći. Za dokazivanje znanja engleskog najčešće se koriste TOEFL, IELTS i Cambridge ESOL (CAE) ispiti.

 

 • Za osnovne studije na danskim fakultetima potrebno je položiti prijemni ispit fakulteta i ispit iz engleskog jezika. Određeni studijski programi mogu da imaju dodatne prohteve: recimo, da imate položene predmete iz određenih oblasti, diplomu sa određenim prosekom, ili da prođete intervju. Danski obrazovni sistem koristi sistem ocena A, B, C od kojih je A najveća ocena.

 • Za master studije na danskim fakultetima potrebna je međunarodno priznata diploma sa osnovnih studija, dokaz o znanju engleskog jezika i dokaz o znanju danskog jezika ukoliko je studijski program na danskom.

 • Za doktorske studije potrebna je master diploma. Neki fakulteti nude doktorske studije u trajanju od četiri godine za studente koji su završili osnovne studije i jednu godinu master studija.

Za osnovne studije, rok za prijavu je 15. mart, za kurseve koji počinju u avgustu ili septembru. Neki fakulteti imaju programe koji počinju u januaru i februaru, za njih je rok 1. septembar. Formulari za prijavu mogu se preuzeti dva meseca pre roka.

Za master studije, rokovi su promenljivi. Najbolje je obratiti se fakultetu za sve informacije.

Univerziteti

 • Najbolje rangirani univeziteti sa pristupačnim cenama školarina:

 • Aarhaus Univerzitet – 10.000 EUR godišnje

 • Unverzitet u Kopenhagenu – između 9.000 i 15.000 EUR godišnje

 • Tehnički univerzitet Danske (DTU) – 13.500 EUR godišnje

 • Kopenhagen Businees School – 12.500 EUR godišnje
   

Za osnovne studije, rok za prijavu je 15. mart, za kurseve koji počinju u avgustu ili septembru. Neki fakulteti imaju programe koji počinju u januaru i februaru, za njih je rok 1. septembar. Formulari za prijavu mogu se preuzeti dva meseca pre roka.

 

Svi fakulteti u Danskoj zahtevaju visok nivo znanja engleskog od stranih studenata. Minimum treba da odgovara nivou engleskog koji se uči u danskim gimnazijama – nivou English B, a neki fakulteti tražiće za stepen veći English A. Za dokazivanje znanja engleskog najčešće se koriste TOEFL, IELTS i Cambridge ESOL (CAE) testovi.

 

Troškovi studiranja

Studiranje u Danskoj besplatno je za državljane zemalja EU/EEP i Švajcarske, kao i za studente koji su dobili stipendiju preko nekog od programa razmene. Svi ostali moraju da plate godišnju školarinu, koja za pune studije iznosi između 6.000 do 16.000 evra. Studentima se takođe naplaćuju troškovi prijave, koji zavise od fakulteta na koji se prijavljuju.

 

Troškovi života

Troškovi života u Danskoj prilično su iznad proseka, za život trebaju ozbiljnija sredstva. Međunarodnim studentima se savetuje da po dolasku u Dansku otvore račun u banci, ali prvo je potrebno da dobiju danski ID broj (CPR), zatim da registruju svoj broj računa u sistemu javnog plaćanja (Nemkonto). Prosečna cena studentskog smeštaja kreće se između 400 i 800 EUR mesečno, a ukoliko se prijavite ranije, možete naći smeštaj i za 250 EUR. Ukoliko uspete da nađete mesto u studentskom domu, cena mu je oko 350 EUR. Za hranu je potrebno između 200 i 270 EUR mesečno, a možete proći jeftinije ukoliko kupujete u supermarketima.

Stipendije

Punih stipendija skoro i da nema, ali veliki broj danskih fakulteta sarađuje sa stranim fakultetima, uglavnom pri studentskim razmenama, istraživanjima i zapošljavanju stranih profesora. Neke od najpopularnijih su: Nordplus, Erasmus Mundus i Erasmus. Danske institucije visokog obrazovanja svake godine dobijaju ograničen broj vladinih stipendija za finansiranje visokokvalifikovanih studenta iz zemalja van EU.

Veliki broj danskih fakulteta sarađuje sa stranim fakultetima što se tiče studentske razmene, istraživanja i zapošljavanja stranih profesora. Neki od najpopularnijih stipendijskih programa su:

 • Nordplus - Pored studiranja u Danskoj, Nordplus nudi opciju studiranja u nekim od nordijskih i baltičkih zemalja. Ove studije se spajaju sa vašom diplomom.

 • Erasmus - Erasmus program je među popularnijim programima razmene i nudi studije u trajanju od 3 do 12 meseci.

 • Erasmus Mundus - Ovaj program nudi i master studije. Kursevi se odvijaju u saradnji između danskih univerziteta i još jednog evropskog univerziteta. Studenti treba da odaberu određeni kurs i provere kakva je procedura za prijavljivanje.

Visa_Icon.png

Da li mi je potrebna viza za studiranje u Danskoj?

Jeste. Najbolje vreme da krenete sa prijavom za boravišnu dozvolu jeste tri meseca pre dolaska u Dansku. U odnosu na to da neki dokumenti moraju da budu potpisani, ispečatirani, dostavljeni, ili biometrijski podaci treba da budu podneseni, celokupno trajanje procesa varira u zavisnosti od zemlje iz koje dolazite. Takođe, vaša boravišna dozvola važi dok vam traju studijski programi, tako da neće biti nikakvih iznenadnih odlazaka u gradsku kuću.

 

U najkomplikovanijem slučaju, svi dokumenti koje treba da nabavite jesu:

 • Dokaz o poznavanju jezika (diploma);

 • Dokaz o minimalnim novčanim sredstvima (oko 1.000 EUR mesečno);

 • Prijemno pismo od vašeg univerziteta;

 • Popunjen i potpisan obrazac za prijavu;

 • Važeći pasoš ili neka druga vrsta putne isprave;

 • Fotografija za pasoš;

 • Putno osiguranje;

 • Detaljne informacije o vašem studijskom programu;

 • Dokaz o smeštaju za vreme studija;

 • Registracioni sertifikat

 • Dokaz o plaćenoj taksi za vizu (310 EUR);

 

Kao međunarodnim studentima, dozvoljeno vam je da radite u Danskoj. Studentima iz zemalja van Evropske unije i onima koji nisu iz nordijskih zemalja dozvoljeno je da rade 20 sati nedeljno od septembra do maja, i 37 sati nedeljno od juna do avgusta.