Studiranje u Holandiji - osnovne i master studije u Holandiji, upis, stipendije 

8 RAZLOGA ZA STUDIRANJE U HOLANDIJI

Jeste li znali da je jedan od 10 studenata u Holandiji međunarodni student? Holandija ima preko 90.000 međunarodnih studenata i taj broj raste svake godine. Zašto bi trebalo da studirate u Holandiji?

1. Postoji preko 2.100 studijskih programa na engleskom jeziku

Holandski univerziteti nude najveći broj programa na engleskom jeziku u kontinentalnoj Evropi. Takođe, 95% Holanđana govori engleski tako da je svakodnevna komunikacija vrlo olakšana.
 

2. Za svoj uloženi novac dobijate visokokvalitetno obrazovanje i vrednovanje

Kvalitet holandskih obrazovnih institucija široko je prepoznat. Školarine i troškovi života znatno su niži nego u zemljama engleskog govornog područja.
 

3. Bićete deo međunarodne zajednice

Holandski mnogobrojni međunarodni studenti dolaze iz preko 160 različitih zemalja. Holandsko društvo je čvrsto povezano sa drugim kulturama, poslovnom zajednicom i svetom. Holanđani su otvorenog uma i direktni, tako da je lako upoznati ih i razmeniti ideje s njima.
 

4. Razvićete vredne veštine i bićete uspešniji

Holandski stil učenja je interaktivan i orijentisan ka studentu. Studirati u Holandiji znači razviti sopstveno mišljenje, otvoriti um i povećati svoju međunarodnu orijentaciju. Razvićete vredne veštine kao što su analiziranje, rešavanje praktičnih problema i kreativno razmišljanje.
 

5. Živećete u jednoj od najbezbednijih i najsrećnijih zemalja na svetu

Holandija je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu, sudeći prema Globalnom indeksu mira iz 2016, i spada u top 10 najsrećnijih zemalja sveta.
 

6. Imaćete ostatak Evrope na svom pragu

Međunarodni put vam je bukvalno iza ćoška. Za samo tri sata možete biti u Parizu. London i Berlin samo su na pet ili šest sati vožnje vozom. Holandija predstavlja vratnice Evrope!
 

7. Imaćete bezbroj šansi za međunarodnu karijeru

Holandija je 17. po redu najveća svetska ekonomija. Neke od najvećih multinacionalnih kompanija, kao što su Philips, Heineken, KLM, Shell, ING and Unilever, holandske su firme. Holandija je svetski lider u mnogim poljima ekspertize, uključujući agrikulturu, menadžment vodenih resursa, umetnost i dizajn, logistiku i obnovljive izvore energije.

 

8. Započnite karijeru u Holandiji nakon diplomiranja 

Holandska vlada želi da privuče znanje i zadrži talenat. Međunarodni diplomci zato mogu da se prijave za boravišnu dozvolu od godinu dana da bi našli posao ili započeli svoj posao u roku od tri godine od diplomiranja. Za više informacija, posetite Holland Alumni Network.

Uz našu pomoć naši klijenti biraju da studiraju na sledećim univerzitetima u Holandiji: 

(Pružamo asistencije oko prijava na svakom univerzitetu u Holandiji)

Fontys University of Applied Sciences

TU Eindhoven

AVANS University

Tilburg University

HAN University of Applied Sciences

Hotelschool the Hague

Rotterdam Business School

HU University of Applied Sciences Utrecht

Radboud University

University of Groningen

The Hague University of Applied Sciences

Breda University of Applied Sciences

NHL Stenden University of Applied Sciences

HU University of Applied Sciences Utrecht

Van Hall Larenstein University of Applied Sciences

Zuyd University of Applied Science

Wittenborg University

Holland.jpeg

Holandski način školovanja 

 • Razvijanje otvorenog uma kroz interaktivno učenje

Holandski način obrazovanja je interaktivan i usmeren na studenta. Fokusira se na timski rad, što vam omogućava lakše upoznavanje drugih međunarodnih studenata. Studiranje u Holandiji znači razvijanje otvorenog uma i uvećavanje vaše međunarodne orijentacije.

Veliki deo svih studijskih programa posvećen je pisanju eseja i radu u grupama gde se analiziraju i rešavaju određeni problemi. Takođe, dobićete šansu i za praktično radno iskustvo kroz stažiranje ili rad na eksperimentima u laboratorijama, u zavisnosti od oblasti studija.

 • Timski rad

Holandija je stekla međunarodnu slavu zahvaljujući svom stilu podučavanja, koji se fokusira na studente koji rade zajedno kao tim, baš kao što rade i na samostalnom učenju i samodisciplini. Nastavnik se ponaša kao facilitator i vodi proces učenja.

 • Interakcija na času

Interakcija na času vrlo je poželjna. Od vas se očekuje da razmišljate o znanju koje vam se izlaže i da razvijate i izražavate sopstveno mišljenje. Imate slobodu da postavljate pitanja i da budete kritički nastrojeni prema onome što predavači ili vaše kolege studenti kažu. Koristite sopstvenu kreativnost da biste primenili svoje novostečeno znanje.

 • Poštovanje svih mišljenja

Holandski metod učenja bazira se na poštovanju mišljenja i ubeđenja svakog pojedinca. Mentalni sklop nije ograničen na edukativne institucije, nego je to nacionalna karakteristika. On je temelj holandskog različitog i mnogostrukog društva. 

Taxes_Icon.png
Visa_Icon.png
Accommodation_icon.png

Školarine i troškovi života

Školarine u Holandiji su niske, a život je relativno jeftin.

 • Školarine

Za studente van EU prosečna godišnja školarina za osnovne studije iznosi između 6.000 i 15.000 evra, a za master programe između 8.000 and 20.000 evra.
 

 • Troškovi života

Iskustvo je pokazalo da studenti koji žive i studiraju u Holandiji godišnje potroše između 800 i 1.100 evra mesečno. Kao studenti možete dobiti popuste u mnogim kafićima, restoranima, muzejima i bioskopima.

Viza

Prijavljivanje za studentsku vizu za Holandiju nije toliko komplikovano, pogotovo jer ona nije potrebna svakome od vas. Za duži period studiranja (preko tri meseca) biće vam potrebna privremena boravišna dozvola (MVV) – ulazna viza.

Za studentsku vizu možete se prijaviti u Ambasadi Holandije ili u konzulatu u Srbiji.

Univerzitet takođe može da vas prijavi za MVV ili VVR (boravišna dozvola) pomoću Holandskog servisa za imigraciju i naturalizaciju (IND).

Privremenu boravišnu dozvolu možete pribaviti za do tri meseca. Vreme procesuiranja prijave za vizu obično traje mesec dana.

 

Dokumenti neophodni za prijavu za holandsku studentsku vizu:

 • Popunjen formular za aplikaciju za vizu

 • Naknada za aplikaciju za vizu (317 EUR)

 • Važeći pasoš

 • Dve fotografije

 • Rodni list

 • Prepis ocena (i diploma)

 • Zvanično pismo od univerzitetske institucije u Holandiji

 • Celokupni plan studiranja – objasnite zašto ste zainteresovani za studiranje u izabranoj oblasti i  kako i zašto je ona povezana sa vašim prethodnim studijama

 • Dokaz da imate dovoljno finansijskih sredstava za celokupan period studija (oko 870 EUR mesečno)

 • Putno i zdravstveno osiguranje

 • Test na tuberkulozu (za građane pojedinih država)

 • Fotokopije svih originalnih dokumenata

 • Biometrijske informacije

 • Međunarodnim studentima dozvoljeno je da rade do 10 sati nedeljno, ili puno radno vreme jedino u letnjim mesecima.

 

JEZIČKI ZAHTEVI ZA STUDIRANJE U HOLANDIJI

Minimalni nivo znanja engleskog jezika potreban je za studije bilo kog stepena u Holandiji, ne samo za programe na engleskom već ponekad i za one na holandskom jeziku.

Glavni testovi engleskog jezika koji se priznaju jesu IELTS i TOEFL.

SMEŠTAJ

U Holandiji univerziteti obično ne nude spavaonice. Postoji nekoliko mogućnosti smeštaja za studente u Holandiji:

 

 • Smeštaj tipa apartmana ili kuće, gde studenti dele dnevnu sobu, kupatilo i kuhinju sa obično do 3 studenta. Svaki student mora imati svoju spavaću sobu.

 

 • Smeštaj gde svaki student ima svoju sobu i deli kupatilo, kuhinju i dnevnu sobu sa ostalim studentima na spratu. U ovom tipu smeštaja zajedničke prostorije mogu se deliti sa 10 do 20 studenata.

 

Svi univerziteti u prvoj godini nude pomoć studentima u pronalaženju takve sobe u studentskom domu. Neki univerziteti imaju online platformu na kojoj međunarodni studenti mogu rezervisati sobu, dok drugi traže sobu za svoje studente prema njihovim kriterijumima i potrebama.

 

IntegralEdu sarađuje sa najvećom holandskom platformom za stanovanje “HowsingAnywhere” i pomoći će vam u pronalaženju smeštaja prema univerzitetu i gradu u kojem ćete živeti.

"HousingAnywhere" VIP portal za stanovanje IntegralEdu Srbija!


Registrujte se ovde da biste dobili svoj VIP profil i prioritetni pristup svim raspoloživim opcijama stanovanja na "HousingAnywhere". Uživajte u laganom i sigurnom početku vašeg iskustva u inostranstvu.